150 godina crkve Pomoćnice kršćana na Mulu

0
Crkva Pomoćnice kršćana na Mulu

Ilko Marović

Ilko Marović

Prvu župnu crkvu u malom ribarskom mjestu Muo, koje se spominje još u IX vijeku, Muljani su podigli u središtu svog starog mjesta, na obroncima brda Vrmac, oko dvije stotine metara uzbrdo od obale, 13. februara 1261. godine.

Na crkvenom feudu bila je osvećena crkva sv. Kuzme i Damjana i sv. Elizabete.

U XVIII i XIX stoljeću stanovništvo se iz brda seli bliže moru, počinju se graditi kuće uz more, pa se ukazala potreba i za izgradnjom nove crkve.

Crkva Pomoćnice kršćana, izgrađena je u centru mjesta, svega dvadesetak metara od pristaništa i mandraća za barke.

Rađena je po nacrtu splitskog klesarskog majstora i ovlaštenog graditelja i projektanta Andrije Perišića, koji je u to vrijeme bio vrlo ugledan arhitekta, a radio je i vječnicu u Dubrovniku i zvonik sv. Duje u Splitu, priča za Skala radio Ilko Marović, aktivista u tamošnjoj Mjesnoj zajednici.

Župna crkva u Mulu sagrađena je sredstvima obezbijeđenim ostavštinom muljanskog župnika don Šimuna Lukovića i prilozima mještana na neobičan način u ovom kraju, višegodišnjim izdvajanjem dva posto od ulovljene i prodate ribe.

Tlocrt joj je grčki križ.

Visoki gotski lukovi podržavaju ortogonalnu kupolu.

Crkva je izgrađena od korčulanskog bijelog kamena u vizantijsko – romanskom stilu, jedina ove vrste podignuta posljednjih vjekova u Biskupiji Kotor.

Kupolu krasi kameni križ na vrhu.

Po četrdeset stepenica koje idu, iz dva pravca, u dva luka od mora naviše, sastaju se u polukrugu pred crkvom, podsjećajući na sklopljene ruke u molitvi.

Crkvu je posvetio 18. septembra 1864. godine kotorski biskup Marko Kalođera.

Nakon što je crkva stavljena u funkciju bila je bez namještaja u unutrašnjosti, zato je pokrenuta akcija da se stvore izvori sredstava za kupovinu.

U ovome je bila naročito značajna aktivnost don Antona Kosovića koji je pribavio sredstva za gradnju tamborija i malog zvonika ispred crkve.

Značajan trenutak za muljanske vjernike, vrlo muzički obrazovane, bila je kupovina orgulja, izgrađenih 1784. godine u Zadru, od poznatog talijanskog graditelja Domenika Moskatelija, tako da i one sada slave 230 godina.

Glavni oltar zidan je u boji mramora, oslikan i postavljen je u središnjoj apsidi crkve.

Na njemu su postavljene, s lijeve i desne strane baroknog mramornog tabernakula, drvene skulpture svetih Kuzme i Damjana, prenešene iz stare crkve.

Mramorni oltar blaženoga Gracije je u romanskom stilu nabavljen je 1876. godine i nekad je pripadao crkvi Gospe od Anđela.

Ovdje je prenesen kada je ova kotorska crkva stavljena van funkcije.

Na oltaru je izloženo, vjernicima na klanjanje, tijelo blaženoga Gracije, koji se rodio na Mulu 1438. godine, a umro u Vaneciji “na glasu svetosti” 1508. godine.

Drugi mramorni oltar Pomoćnice kršćana, u baroknom stilu, nabavljen je u Dubrovniku kod dominikanaca i postavljen 1883. godine.

Biskup Kalođera, koji je posvetio muljansku crkvu, poklanja joj sliku obojenu litografiju Gospe sa Kristom.

Ova slika makar nije umjetničko djelo, vrlo je omiljena u narodu.

Muljani su Gospinu sliku ukrasili srebrnom košuljicom.

Gospa i mali Isus okrunjeni su zlatnim krunama ukrašenim raznobojnim draguljima.

Crkva je svakom godinom bivala bogatija za koju relikviju ili zavjetnu pločicu.

Pomorci i ribari donose srebro da bi ukrasili svoju crkvu, a njihove žene čekajući da se vrate sa mora, najčešće vezu dobrotsku čipku i prave pokrove za oltare.

Ova crkva je teško stradala u katastrofalnom zemljotresu 1979. godine.

Međutim za kratko vrijeme nakon što je sačinjen sanacioni elaborate ona je popravljena zahvaljujući sredstvima Biskupije Kotor, Republičkog fonda za obnovu i doprinosa mještana.

Blagoslovom crkvu je ponovo stavio u funkciju don Srećko Maić 8. septembra 1994. godine.

Svake godine na praznik Pomoćnice Kršćana, 24. maja, Muljani nose njenu sliku u živipisnoj procesiji kroz mjesto.

Na dan posvećenja, 150 godišnjicu ove crkve, 18. septembra u 18 sati biće održana Sveta misa koju će voditi biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić, kazao je Marović za Skala radio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]