Autorsko veče i promocija knjige,,Bumerang valova”Borisa Jovanovića – Kastela

0
Sa lijeva Božidar Proročić, direktorica biblioteke Njegoš Irena Nenadović i Boris Jovanović-Kastel

U sklopu JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” sinoć 3. juna je održana promocija knjige ,,Bumerang valova” i razgovor sa Borisom Jovanovićem-Kastelom. Kritika ga smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom južnoslovenske i mediteranske književnosti. Boris Jovanović-Katel je autor tridesetak knjiga.  U punoj sali JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” razgovor sa istaknutim autorom je vodio književnik i publicista Božidar Proročić dok je stihove maestralno kazivala Saška Božović dajući posebno lijepu notu ovoj večeri.

Publika na promociji

Mediteran o kojem pjeva i pripovijeda Kastel itekako postoji na mapama. Ali onaj njegov pravi, istinski, treba prije svega udahnuti, doživjeti, osjetiti na suštinski način. Okom u oko,  srcem u srce. Zato je povodom Bumeranga valova,  zbirke  u izdanju opatijske Shura publikacije i napisano: – „Kastel slovi za jedinstvenog pjesnika mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta. Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, kruh i sol je one memorije nužne za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati“. Autor pogovora, bosanskohercegovački književnik Nedžad Ibrahimović, o Kastelovoj poeziji, između ostalog, zapisuje – „Ove su pjesme ”živi“ arheološki ostaci, ovo su plutajuće amfore sa jednog strasnog pjesničkog istraživanja i putovanja korpusima mediteranske simbolike, mediteranskog duha i tijela. Kastelov jezik iznosi rudimentarno bogatstvo mediteranske povijesti i pokazuje granice jezika koje se uvijek pojave u susretu sa nepojamnim i koje, tek tada, o tome nepojamnom najbolje govore.” Dakle, Kastelova poezija i poetika jedinstvenih mediteranskih navigacija i solarnih biljega čine ga jedinstvenim pjesnikom na našim prostorima. Odabir Mediterana i njegovih čuda za centar svoga pripovijedanja kod Kastela nije stvar slučaja ili isključivo sopstvenog nahođenja: tragajući za istorijom svijeta po bibliotekama, stvarnim i onima u svom srcu, (koja je vremenom prerasla u ličnu istoriju ) autor pronalazi, uprkos sve većem značaju ostrvlja i izmiještanja mora iz centra priča, da je Mediteran ipak prvo od svih mora. Pripovijedajući o Mediteranu, Kastel ne želi da ga opiše, već da stvori jedan drugačiji, osobeni  svijet, u kojem stvari imaju prizvuk drevnog, biblijskog i ličnog. U kojem su i mora takva, ali koja opet nijesu mora samoće.

Tokom razgovora Boris Jovanović-Katel je govorio o Mediteranu, poeziji emocija protkanih najljepšim dodirima sakrivenim u plavim valovima koji zapljuskuju naše živote. Publika je pažljivo pratila razgovor sa piscem Borisom Jovanovićem-Kastelom i tokom cijele večeri probljeskivali su brojni aplauzi koji su pratili autorove impresije i duh Mediterana kojim je ove večeri bila ispunjena JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” ali i samo Cetinje. A sa Cetinja i ka Cetinju su vodili mnogbrojni pjesnički putevi i inspiracije. Sigurno je da će autor ovo veče ali i publika pamtiti kao jedno od najljepših u Prijestonici.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.