18 godina od osnivanja Crnogorske etničke zajednice Australije

2

sajt Crnogorske etničke zajednice Australije

Crnogorska etnička zajednica Australije za koji dan slavi punoljetstvo.

26.12.2014. godine navršava se 18 godina od kada je osnovana i od kada iz prve ruke imamo vijesti o životu i aktivnostima naših državljana na tom dalekom kontinentu.

MEAA je sve vrijeme borbe za obnovu crnogorske državnosti toj ideji iskazivala javnu i ničim skrivenu podršku.

Bili smo aktivni učesnici predreferendumske kampanje, a i tokom samog referendumskog procesa.

MEAA je dala izuzetan doprinos povezivanju ukupne crnogorske dijaspore.

Zajedno sa crnogorskim iseljeničkim organizacijama USA, Kanade i Hrvatske, naše udruženje je igralo značajnu ulogu u objedinjavanju cjelokupne crnogorske iseljeničke populacije na svjetskom nivou.

Pogotovu je bilo od značaja naše učešće na Crnogorskim susretima i Kongresima crnogorskih iseljenika u Njujorku, Čikagu i Cetinju kada je građeno iseljeničko jedinstvo u borbi za ostvarivanje crnogorske nezavisnosti.

Učestvovali smo na prvom zajedničkom okupljanju pod nazivom Crnogorski susreti u organizaciji crnogorskog udruženja Rumija, da bi već sledeće 1999. godine na Svjetskom kongresu u Njujorku svi zajedno donijeli “Deklaraciju dobre volje o Crnoj Gori” sa zahtjevom Vladi Crne Gore da raspiše Referendum za nezavisnost!

Uslijedila su nakon toga i osnivanja mnogih drugih crnogorskih udruženja širom svijeta, a i kongres na Cetinju u koji se uključila i Vlada Crne Gore.

Danas imamo otvorena vrata u mnogim zvaničnim institucijama australskog sistema i svuda smo rado vidjeni.

Naši redovni kontakti sa ministrima, gradonačelnicima i osobama od značaja u australskoj politici govore da smo uspjeli reprezentovati Crnu Goru na najbolji mogući način.

Srećni što su nam se ostvarili mnogi od naših zacrtanih ciljeva, svjesni smo da su pred nama nova iskušenja kako u samoj Zajednici tako i u zajedničkim naporima ka demokrtizaciji cjelokupnog crnogorskog društva po pravilima visoko razvijenih demokratskih zemalja.

Srećni smo i što smo iz ove borbe izašli uzdignuta čela i što naša ljubav prema našoj jedinoj domovini Crnoj Gori nije od nas napravila neprijatelje prema bilo kom od naroda bivše Jugoslavije.

Ostali smo prijatelji sa svima ljudima dobre volje pa stoga nije čudno što naša druženja ne mogu proći bez prijatelja svih nacionalnosti i vjeroispovijesti sa svih prostora bivše nam zajedničke države.

Mihailo Mandić

2 KOMENTARI

  1. Zajednici Crnogoraca u dalekoj Australiji čestitam osamnaesti
    rođendan i želim puno uspjeha na čelu sa njenim predsjednikom Miškom
    Mandićem.Za koji dan će formalno a odavno je stvarno postala
    punoljetna.Srećna Nova godina i Božić!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]