0

“Lovćenske straže 1990” uputile su Svetom Sinodu Vaseljenske patrijaršije i patrijarhu Vartolomeju inicijativu za pomoć i mišljenje o Tomosu iz 1922. godine, uz preporuku povodom planiranog potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Crkve Srbije.

Inicijativa će biti, kako kažu, upućena i “svim pravoslavnim crkvama koje Vaseljensku patrijaršiju doživljavaju kao Majku Crkvu”.

Peticiju zainteresovani mogu potpisati i u narednih sedam dana.

Tekst inicijative prenosimo u cjelosti:

Vaša svetosti,

Mi, potpisnici ove peticije kao i neuporedivo veći broj Crnogorki i Crnogoraca pravoslavne vjeroispovjesti koji to nijesu uradili iz objektivnih razloga, sa dužnim poštovanjem doživljavamo Vaseljensku patrijaršiju kao našu Majku Crkvu a Vašu svesvetost arhiepiskopa carigradskog, novorimskog i vaseljenskog, koji se nalazi na njenom čelu kao našeg duhovnog vođu.

U skladu sa navedenim, mi, pravoslavni Crnogorci/ke, potpisnici peticije, u duhu hrišćanske slobode i ljubavi, dali smo sebi mogućnost da od Vaše svesvetosti putem ove Inicijative zamolimo za :

Vašu pomoć, koja se ogleda u, po našem mišljenju, neophodnosti revizije Tomosa koji je 1922. godine dodijeljen Srpskoj pravoslavnoj crkvi Kraljevstva SHS od strane Vaseljenskog patrijarha Melentija IV;

Vaše stručno mišljenje i preporuku povodom planiranog potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Crkve Srbije. Smatramo da se prije definisanja pomenutog ugovora mora uzeti u obzir prethodo navedena revizija Tomosa iz 1922.god uz eklezijastičko (crkveno) pravo.

Vaša svesvetosti, ovom prilikom ukazujemo i na činjenicu koja se odnosi na nasilno ukidanje crnogorske države, (Kraljevine Crne Gore) 1918. godine od strane Kraljevine Srbije, kada je iz osnova promijenjen i položaj Autokefalne Crnogorske crkve. Ukidanjem crnogorske države, promijenjen je poredak u kome je funkcionisala Autokefalna Crnogorska crkva, a ona je, kao državna crkva, ostala bez države čije je ime ponosno nosila.

Na Podgoričkoj skupštini koja je ustanovljena suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku, 26.11.1918.godine, izvršen je državni prevrat, a Crnogorska crkva je od Autokefalne crnogorske crkve postala samo jedna od eparhija Srpske pravoslavne crkve, nakon čega ukupna površina nepokretnosti upisanih na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Srpske pravoslavne crkve iznosi više od 11 miliona kvadratnih metara. Gotovo svu ovu imovinu (izuzev novih objekata) je uzurpirala i okupirala Srpska pravoslavna crkva od 1918. godine nezakonitim i nekanonskim putem.Od tog perioda do današnjih dana permanetno se vrši neviđena asimilacija nacionalnih Crnogorki i Crnogoraca pravoslavne vjeroispovjesti.

Uz dužno poštovanje i nadu da ćemo naići na Vaše razumijevanje dostaljamo tekst Peticije sa listom potpisnika.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.