2
FotoJet

GRADNJA NA GORICI Investitor suvlasnik Dana kojem je država odobrila 19.215 eura pomoći za medije: Našim novcem finansiramo spornu višespratnicu!?

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija o tome ko su investitori, mnogi su bili iznenađeni što se sa građevinskim sektorom povezuje i Mladen Milutinović šef dnevnog lista Dan. Međutim, spekuliše se da je Milutinović već godinama u investitorskim poslovima

Na brdu Gorica kod Spomenika partizanu borcu, kompanija Eurozox i suvlasnik dnevnog lista DAN Mladen Milutinović počeli su s uređenjem terena za gradnju stambeno poslovnog objekta.

Sama lokacija je vrlo prestižna, obezbijeđene su potrebne dozvole. Prema projektu planirano je da višespratnica bude površine 2.236 kvadrata, ali je najvljena izgradnja izazvala burnu rekaciju javnosti.

Investitori

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija o tome ko su investitori, mnogi su bili iznenađeni što se sa građevinskim sektorom povezuje i Mladen Milutinović šef dnevnog lista Dan. Međutim, spekuliše se da je Milutinović već godinama u investitorskim poslovima.

Ipak, ovoga puta Milutinović je krenuo u projekat koji nailazi na veliko osporavanje javnosti. Koliko je uporan u svom naumu govori podatak da su Militinović i njegov partner odbili ponudu Glavnog grada da im se dodijeli druga lokacija za izgradnju svog projekta, jer lokalna vlast ne želi višespratnicu na brdu koji je simbol Podgorice.

Državna pomoć

Cijela priča je sporna jer je suvlasnik Dana (vlasnik 50 odsto) baš juče dobio državnu pomoć od Vlade. Odlukom Ministarstva kulture koja je objavljena na sajtu Vlade navodi se da će kompaniji Milutinovića pod nazivom Jumedia mont za dnevni list Dan i internet portal biti uplaćeno 19.125 eura.

Osnivač kompanije Eurozox je Zoran Drobnjak. Za njega se zna da je dugo u građevinskom biznisu. Pojedini izvori navodi da se “vodi kao da podržava DPS, objašnjavajući to činjenicom da je imao poslove u lokalnim samoupravama gdje ta partija ima vlast, dok drugi navode “da već izvjesno vrijeme koketira sa drugim partijama konkretno Demokratama”. Ne postoje javni podaci da podržava bilo koju partiju, pa se sve može shvatiti i kao dobro poznato “svojatanje” svakog ko je malo uspješan u biznisu. Ono što jeste činjenica da se upravo Demokrate, koje su vrlo bliske Milutinoviću, o ovom projektu ne oglašavaju, iako su partija koja piše saopštenja za mnogo manje stvari.

Protest

Na Gorici je u utorak održan skup povodom odluke Vlade da bude dozvoljena gradnja na tom lokalitetu. Građani su okupljeni nedaleko od spomenika na Gorici nosili brojne transparente: “Ministarka, zašto ćutite?”, “Gorica pita Vladu ima li vrućine?”, “Recite nam čija je ovo parcela”, “Šurujte sa Dan-om ne sa Goricom”…

Dnevni list Dan taj je događaj na svom portalu ignorisao i pored toga što je bilo prisutan priličan broj građana. Toliko o profesionalnom pristupu lista Dan.

Tokom skupa, obratila se Sonja Dragović iz organizacije “Kana”, podsjetivši da oni godinama ukazuju na ovaj problem.

– Ovakav plan, najprije, nije trebalo ni da bude donijet. Treba naći kompromis. Zakonski okvir nije adekvatan, nijesu adekvatni planovi, moramo mijenjati zakone o planiranju – poručila je ona.

Govorio je i Minja Barović iz gradskog Sekretarijata za održivit razvoj, navodeći kako su u Glavnom gradu prepoznali problem ranije, te da su tada upućivali inicijative Vladi i resornom ministarstvu.

-Ministarstvu ekologije smo podnijeli zahtjev prošle godine i do danas nijesmo dobili odgovor – istakao je on.

Pošto su stigli, građani su neko vrijeme bili ispred ograđene parcele. Na samoj parceli, sve djeluje kao da će radovi početi svakog časa. Tamo se već nalaze i mašine. Nakon toga, učesnici skupa su se razišli. Povodom gradnje spornog objekta u podnožju Gorice, za koju je Vlada dala dozvolu, ranije su se oglasili iz Glavnog grada, navodeći da su učinili sve što je do njih da do gradnje ne dođe, nudeći investitorima adekvatne parcele kao alternativu, Istakli su da je u rješavanju tog problema izostala saradnja sa prethodnom Vladom.

D.G.

2 KOMENTARI

 1. A ma okle?
  Dan čuveni.
  Pa oni su čisti kao suze.
  Svi do jednoga.
  Niko ništa nije dobio!
  Ma okle
  To su profesionalci bez premca.
  E jada
  Oće li pošteno o ovome izvijestiti javnost ili kad su oni i njihovi u pitanju nije mito i korupcija????

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]