40 godina od osmih Mediteranskih igara – Split 1979.

0

Himnom kompozitora i dirigenta  Željka Brkanovića, sina našeg proslavljenog kompozitora iz Kotora-Škaljara Iva Brkanovića, otvorene su osme Mediteranske igre u Splitu


Prošlo je 40 godina od otvaranja Osmih  Mediteranskih igara (MIS) koje su bile održane u gradu Splitu u Hrvatskoj.Te igre su tada zvali „Mini olimpijada“.

Split se dvaput kandidirao za MIS. Prvi put u Izmiru 1971.godine, a drugi put u Alžiru 1975., kad je prihvaćena kandidatura.Na MIS-u je sudjelovalo 14 država Mediterana koje su se natjecale u 26 sportova, najvećem broju sportova do tada.Ovaj sportski događaj je trajao od 15. do 29. rujna 1979.godine.MIS-ova maskota je bila sredozemna medvjedica Adrijana.

Tadašnja Jugoslavija u čijem je sastavu bila i republika Hrvatska osvojila je najviše medalja i to 56 zlatnih, 38 srebrnih i 33 brončanih tj ukupno 127 medalja.Najviše zlatnih medalja su tada osvojili upravo Hrvati.Zlatne medalje su osvojili: kajakaš Matija Ljubek 3 zlatne medalje, veslači, nogometaši, rukometaši, hokejaši na travi i plivačice.Skoro 150 milijuna televizijskih gledatelja iz cijelog svijeta, vidjelo je u direktnom prijenosu sa novog splitskog stadiona  svečano otvaranje igara.

Mediteranske su igre preporodile Split.Pored prekrasnog stadiona izrađenog u obliku školjke, tada jednog od „najlipšeg na svitu-Poljudske lipotice“, izgrađen je prekrasan bazen pored njega, sportski centar Gripe, bazeni „Jadrana“ i hotel na splitskom Zvončacu.Probijen je tunel podzemnog metroa, otvoren je tunel kroz brdo Marjan, izgrađeno je naselje bungalova kod Trogira, dograđena su i obnovljena tri hotela, podignut je RTV centar, izgrađen novi putnički terminal na aerodromu, te putnički terminal u luci Split.Tada je obnovljeno i kazalište u Splitu, koje je bilo stradalo u požaru.

Još jedna stvar je tada bila jedinstvena na ovim prostorima.Naime svih 14 dana igara u Splitu  su bili organizirani „Dani nacionalnih kuhinja“ iz cijele bivše države.U desetak restorana na najboljim lokacijama u gradu su se mogli probati gastronomski specijaliteti iz svih regija Hrvatske (Dalmacija, Slavonija, Istra), zatim iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i naše Crne Gore.U njima su kuhali najbolji majstori kuhari iz tih republika, a uz nacionalna jela od mesa i ribe, nudila su se i najbolja vina iz svih krajeva tadašnje zemlje.Mislim da tako nešto nikad više na ovim prostorima nije ponovljeno.

Na svečanom otvaranju igara bilo je u VIP loži prisutno konpletno tadašnje rukovodstvo države, kao i najpoznatije osobe iz sporta, kulture, nauke itd.Igre je otvorio tadašnji predsjednik države Josip Broz Tito sa kojim je u loži bila i supruga Jovanka.

Imao sam čast kao jedini Kotoranin, uz mislim još i Jura Miroševića, sudjelovati na tom svečanom otvaranju igara u glazbenom programu na svečanoj bini kao tadašnji član Hrvatskog narodnog kazališta Split.Orhestrom, zborom i solistima je dirigirao prof.Željko Brkanović (1937-2018).On je i komponirao baš za tu prigodu himnu koju smo odpjevali, a nama je značajno da je on sin poznatog našeg kompozitora mještanina, profesora i zborovođe Iva Brkanovića (1906-1987) rodom iz Kotora-Škaljara.

Na nekoliko fotografija u boji, koje sam tada snimio može se vidjeti atmosfera sa otvaranja tog najvećeg sportskog događaja na ovim prostorima.

Tekst:Andro Saulačić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]