Počinje dječija teatarska fešta u Kotoru

0
dječja mašta može svašta

Počinje Kotorski festlav pozorista za djecu

Peta strana svijeta, kako glasi slogan ovogodišnjeg 22. Festivala pozorišta za djecu je u drevnom Kotoru, koji se svakog jula nanovo podmladi dječijom radošću.

Pod zvonicima katedrale-bazilike Sv Tripuna u srijedu 2. jula u 21 sat zaigraće “Karmen” u dječijem ruhu, italijanska predstava, plesni spektakl na štulama i time će se zvanično podići festivalska zavjesa.

Najavljujući ovu pozorišnu feštu, Miloš Kašćelan, popularni Vukola iz “Novelice od ljubavi”, predstavnik đece, polaznik škole glume Petra Pejakovića i dugogodišnji učesnik i volonter na festivalu je rekao da su svi dosadašnji festivali bili lijepi, zanimljivi i zabavni, i poželio da sve predstave i programi na ovogodišnjem festivalu budu još i bolji.

Na  festivalskoj kotorskoj slikovnici ove godine je 74 programa, od čega 12 predstava u glavnom programu sa ukupno 1320 učesnika iz 17 zemalja (Italija, Crna Gora, Izrael, Srbija, Engleska, Ukrajina, Bugarska, Čile, SAD, Hrvatska, Slovenija, Rusija, Litvanija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo).

Festival će se odvijati kroz devet programskih segmenata, na 20 lokacija, kazao je novinarima PR festivala Slaviša Grubiša.

Petar Pejaković, direktor festivala je kazao da je selekcija predstava Glavnog programa ove godine možda i najraznolikija u istoriji festivala, i preko polovine predstava nagrađivano je na nizu evropskih festivala.

Međutim, “kvalitet, pa i kvantitet regionalnih produkcija evidentno drastično opada, što je vrlo zabrinjavajuća tendencija, a najistrajnije i najžilavije da se bori sa okolnostima koje do toga dovode pokazalo se lutkarsko pozorište, koje stoga ove godine dominira u selekciji”, navodi on.

“Ove godine nismo mogli da računamo na sredstva iz evropskih fondova, ali ipak budžet festivala od 170.000 eura nije mali i dovoljan je da se napravi kvalitetan festival”, kazao je Pejaković.

Opština Kotor je ove godine izdvojila 10 hiljada više nego prethodnih godina, ukupno 100.000 eura, Ministarstvo kulture 40.000, a festival donacijama i sponzorskim sredstvima planira da obezbijedi dodatnih 30.000 eura.

Pejaković je naglasio da se ove godine zaokružuje jedan petogodišnji ciklus festivala, i najavio da se za naredni period planiraju promjene, koje će ići ka tome da festival traje duže i dobije nove sadržaje.

I ove godine prateći program Festivala, koji će se odvijati na otvorenim i zatvorenim scenama Kotora grada biće bogat i raznovrstan.

Koordinatorka pratećeg programa Marija Backović podvukla je posebno edukativne programe i poruke, kao i one sadržaje koji se odnose i u festivalku prtiču uključuju djecu sa posebnim potrebama, jer sva djeca imaju pravo na radost.

Ona je najavila 52 programa i posebno je akcentovala nekoliko segmenata i programa, kao što su dva inkluzivna programa, i edukativne radionice za djecu, koje su već otpočele i izuzetno su posjećene.

Istakla je i radionicu za odrasle profesionalce koju će pod nazivom “fizička komedija za lutkara, glumca, klovna i igrača” voditi jedna od najzapaženijih američkih komičarki Hilari Čeplen.

Novitet je saradnja festivala sa Politikinim Zabavnikom, kroz predstavljanje dobitnika zabavnikove nagrade za najbolji roman za djecu i mlade u okviru festivala, što treba da postane tradicija.

Tako će na književnoj Pjaci od kina ove godine Uglješa Šajtinac predstaviti roman “Čarna i Nesvet”.

Dođite u drevni grad i budite lik kotorske dječije bajke!

sa konferencije za medije

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]