U Kotoru izložba “Pređu u spomen”

0

Dokumentarna izložba “Pređu u spomen”, autorke Jagode Buić, povodom petogodišnjice smrti glumca Predraga Pređa Vušovića, biće priređena u petak 30. septembra u Kotoru u Galeriji solidarnosti.

Izložbu u 20 sati otvoriće Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore.

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture Crne Gore, OJU “Muzeji”-Kotor, Galerija solidarnosti i Društvo za kulturnu suradnju “Perun” iz Zagreba.

“Pređo. Koliko smijeha, koliko radosnih susreta, koliko sjajnih scena – ova izložba je sačinjena tek od nekoliko naznaka, krhotina, odlazaka, koje će u svakom koji ga je poznavao nadam se izazvati vatromete, vodopade, asocijacija i sjećanja. Uvijek toplih, neprevaziđeno maštovitih, mangupskih, pametnih. Pređo je bio veliki glumac, širokih dimenzija razmišljanja, osjetljiv na najtananije nijanse tona Njegova katkad naturalistička gluma nikada nije gubila pečat univerzalnih vrijednosti“, zapisala je autorka izložbe, svjetski poznata umjetnica  Jagoda Buić.

Predrag Vušović Pređo je rođen 29. 8. 1960. godine u Kotoru; osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku.

Tu započinje glumačku karijeru, već početkom ’70-ih igrajući Toma Sawyera u istoimenoj predstavi.

Od 1979. živi u Zagrebu, gdje je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti.

Do 1996. radi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, nakon čega prelazi u kazalište “Gavella” u Zagrebu.

Izvan matičnog teatra pamte se njegove uloge u predstavama “Kralj Ubu”, “Mušica”, “Onaj koji govori da, onaj koji govori ne”, “Lov na bljedolikog”, kao i mnogobrojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je obilježio naslove, kao što su Vojnovićeva “Dubrovačka trilogija” u režiji J. Juvančića, Goldonijeva “Kafeterija” u režiji T. Radića, te tri Držićeva “Dunda Maroja”, u režiji K. Dolenčića, P. Magellija (gdje je za ulogu Pometa osvojio i nagradu “Orlando”) i I. Kunčevića.

U kazalištu Gavella, svojoj matičnoj kući, Predrag Vušović Pređo igrao je u Beaumarchaisovoj “Figarovoj ženidbi”, Goldonijevim “Ribarskim svađama”, Gogoljevoj “Ženidbi”, Matišićevim “Anđelima Babilona”, Jonsonovom “Volpone iliti Lisac”, Shakespeareovom “Richardu III” te “Zimskoj priči”, Kaiserovom “Od jutra do ponoći”, Perišićevoj “Kulturi u predgrađu”, Kljakovićevom “Teštamentu”, u predstavi “Prije sna” Lade Kaštelan, Šovagovićevim “Ptičicama”, obilježivši svojom pojavom noviju istoriju ovoga pozorišta.

Prebogata filmografija uključuje i naslove kao što su “Putovanje u Vučjak”, “Je li jasno, prijatelju?”, “Ante se vraća kući”, “Kraljica noći”, “Ne dao Bog većeg zla”, “Svjedoci”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal”, “Nebo, sateliti”, “Doktor ludosti”, “Duga mračna noć”, “Pušća Bistra”, “Duh u močvari”, “Libertas”, “Metastaze”, “U zemlji čudesa”, “Čovjek ispod stola”, “72 dana”, sve do posljednjeg “Koko i duhovi”.

Tu su i njegove uloge u mnogobrojnim televizijskim serijama, posebno zapamćen po ulozi u humorističkoj seriji “Bitange i princeze”.

Predrag Vušović preminuo je u Zagrebu, 17. 2. 2011.

Sahranjen je u Risnu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].