850 godina od posvete kotorske katedrale sv. Tripuna

0
katedrala Svetog Tripuna u Kotoru

U nedjelju 19. juna navršava se 850-ta godina od posvete kotorske katedrale sv. Tripuna.

Ona svojom drevnošću i pokretnim umjetničkim fondom kojeg čine predmeti nastali od 4 do 20 vijeka, predstavlja najznačajniji i najviše istraživani spomenik sakralne arhitekture na tlu današnje Crne Gore.

Dan njene posvete označava u najvećoj mjeri i dan završetka njene izgradnje, koja je započela 1124. godine.

O toj posveti ima i primarni izvor u prigodnoj diplomi na pergameni koju je sastavio kotorski biskup Maio, koji je bio glavni posvetitelj.

Original ovog dokumenta danas se čuva u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, pod signaturom D-I-2.

Glavna proslava ovoga jubileja biće 17. septembra. Svečano liturgijsko slavlje predslaviće kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolita zagrebački, prenosi Radio Dux.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]