A Kotorom više ne moš proć

4
Pa prođi majčin sine

Saobraćajni kolaps odavno nije novost u Kotoru. Nije ni višegodišnje obećanje gradskih otaca i menadžmenta Luke Kotor AD da će konačno uraditi podzemni prolaz od Lučke kapetanije do kafane Dojmi kako bi turisti normalno mogli da idu od broda do starog grada. Ništa nije novo, ali je više postalo toliko nepodnošljivo da građani glasno negoduju. Njima nije jasno što se čekalo ovoliko da se nađe makar neko alternativno rješenje poput pasarele kad već nikome na pamet ne pada da napravi ne jedan, nego dva podzemna prolaza što nije neka skupa investicija.
-Slikajte, slikajte. Džabe slikate. Neće se počešat ovi iz opštine. Oni ne dolaze ni na rabotu svaki dan, veli ljutito stari Kotoranin Boro. Ovako nešto nijesam u životu vidio. Da nikoga nije briga. Sramota!
Zamolismo jednu stariju gošću s kruzera da nam prokomentariše gužvu u saobraćaju. Ona je iz Danske i kako je kazala  sve je fantastično. Ne osjećam neku gužvu. Prelijep je stari grad. Kaže da je već bila a sad ide na San Đovani jer takvoga pogleda nema. A gužve u saobraćaju mora biti, kada ima toliko automobila. Kao i u drugim gradovima, s osmijehom završava naša gošća.
Kada je Boro čuo što je rekla, kratko je kazao: Pa zbog njih su ovakve gužve a nju baš briga. Kao  da đe žuri. Pređe ulicu kad oće i đe oće i onda kad sve vidi što je interesuje i potroši možda koji euro, vrati se na brod. A mi do kuće ne možemo. Pitajte ove iz opštine. Ali džabe, Boga mi.
Malo dalje grupa mlađih Kotorana naslonjeni na motore. Gledaju i smiju se. Nije ovo ništa, kaže Željko. Početak je. Tek kad bude zastoj od tunela pa do Doma zdravlja viđećete. Ovo je sad uru mic po mic, a poslije će trebat i dvije ure za koji kilometar puta. Na naše pitanje da li se od prošle godine moglo nešto uraditi da se izbjegne ovo što se znalo da će se desiti, Željko se samo nasmijao i kazao da nije jer o tome nema ko da misli.
Napraviće ovi šeset šuplje, kazao je Željko uz smijeh cijeloga društva.
Nama nije do smijeha. U mislima kako ćemo lijevo ili desno kad dođe tri ure?
Inicijativa da se bilo što uradi samo je mrtvo slovo na papiru. Zalud prijedlozi da se ljeti osposobi morski prevoz koji bi bio brži, jeftiniji ali i atraktivniji. Opet se vraćamo na ono Željkovo-nema ko, inače bi bilo.
Podsjetićemo da je dio kultne gradske pijace Markat zatvoren za prodaju ribe, mliječnih i suhomesnatih proizvoda zbog štetnog djelovanja izduvnih gasova. To se može popraviti nekakvim pregradama i sistemom zaštite, a ko će zaštiti nas koji svakog jutra tuda prolazimo pješke i udišemo živu otrov.
Stradaju nam i gradski bedemi. Crni i nakon pranja jer od turiranja u mjestu, budući  da se saobraćaj odvija po sistemu puževog koraka, pa se tako masni talog slaže dnevno na kamen koji strada a koji je dio naše baštine o kojoj ne vodimo ni najmanje računa.
Za nas i nije važno. Sami smo birali i izabrali.

Turisti sa kruzera prolaze kroz zamišljeni podhodnik

4 KOMENTARI

  1. Katastrofa.Samo o tome pričajte, apelujte i kritikujte molim vas radio skala. Valjda se nešto ipak učini i koliko toliko rastereti ovaj užas. Niđe se ne može krenuti. I pješko jedva a kamo li autom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]