…A ovaj grad je čovjek!

12
Poglled na bedeme

21. novembar  u Kotoru je datum od tri fešte, Dan opštine i oslobođenja Kotora, Aranđelov dan i Gospa od zdravlja.

Od vjekova sa ovih pločnika, civilizacijskih, kulturnih i istorijskih slojeva suživot je bio i ostao najsvetija tekovina.

Kotor u poetskom ramu Dubravke Jovanović

MIR ZLATNOG RAMA

Mir zlatnog rama

Svjetslost portreta blista

Svih naših svetaca,

Svakog hrama

Nad gradom obraza čista

Nema te bure niti nevere

Od zvona od tradicije jača

Ni onima u oku što divlja drača

Bijeli brodovi, oltari, svodovi

Slijepom za zvonik Svetog Tripuna

Vrati vid mliječnim putem

Molitvom golubljih plotuna

Vrati im vid i vrati stid

Sa tvojih kupola Sveti Nikola

Čuvaj krovove, kumove, korijene

Da ne zakorove od bola!

Krv od mora i od bora

Krv od gora i od dvora

Od naranče, ruzmarina

Krv od krša i od vina

Od bršljana i lovora

Mir vrtova od iskona

Molitvenik uz kandila

Zvoni s crkve Svetog Luke

Mir sa dlana tople ruke

Jači, veći i stariji

Mir od ljudi i od muke

Ova je strana svijeta

Na dugu raspeta

Na um propeta

Od osvita, raskršća i ušća

Zorišta i sidrišta

Ovo je međa i pas

Ljiljan i djevojački stas

Od poja i soja

Od kičme i od riječi

Od čela i obraza

Ovo nebo je za lijek

A ovaj grad je čovjek

Mir zlatnog rama

Noćima od svile

Brojanici naših dana

U gradu svetaca i vile!!!

12 KOMENTARI

  1. Ima li ljepse rjeci od pjesnikinje koja svoj grad voli venama, i preljepom dusom a neka ga ruze oni koji ga ne vole i koji ga blate dje god stignu neka im je na cast i obraz. Bravo kotorska pjesnikinjo neka ti je na cast ljepota i dobrota tvoje poetske duse…

  2. Razmišljam i odlučujem se da kratko napišem koji red pitajući se zar je moguće da poslje pjesničkog pozdrava gradu,sa ovoliko plemenith poruka pjesnika se nađu oni koji bi i poslije tih riječi na dan praznika i slava da mute i pričaju o svađi.Potpisani Šuranj mislim da nema pojma što znači Šuranj a skoro ni gdje se nalazi, ali zna da od muke svoje traži krivca za svađe u Kotoru. Budite samo malo ljudski dobri.Potpsala bih se imenom i prezimenom ali nemam snage za polemike,bojim se da bi me ipak neko isprovocirao. Ovako samo Maceo za one kojima je tamo mjesto.

  3. I jos nesto. U ovom nasem gradu, Skala najvise doprinosi netoleranciji i svadji medju gradjanima. Ali i to ce proci, kao sporka voda. Postavili ovaj komentar, ili ne, primaoc ga je procitao.

  4. U Boki je vladala i vlada tolerancija i postovanje medju Bokeljima, bez obzira na, ponekad, lose ucesce negdasnjih dodjosa, njihovih potomaka i sadasnjih pridoslica.
    I nije istina da se nije znalo ko je ko, kako su govorili poneki komunisti, a sada i njihovi potomci. Naprotiv! Svi smo odvajkada znali ko je ko, ko je pravoslavan, ko katolik, a kasnije i ko je komunista, i to da li je komunista iz pravoslavne ili katolicke tradicije.
    Ali nam ta pripadnost nije smetala da s postovanjem zajednicki zivimo, ujedinjeni bokeljskom kulturom. U tome je i vrednost naseg ponasanja.

    • Prvo su vođe bili Iliri,pa Rimljani,pa Vizantijci,pa Dukljni-preci današnjih pridošlica-“tzv” CRNOGORCI! Pa u međuvremenu-Nemanjići,bezmalo dva stoljeća(oliti SRBI)-pa iza njih nagrnuli-ka bravi na sol ovi sa mora-“civilizacije”-od vrha: Mlečići,Turci,malo Francuzi i Rusi,Austrijanci,Italijani,Njemci..! Pa bora mi jopet SRBI do 2006 godine! Zato,gospar “Suranj”-nađi sebe i svoju obitelj-koja ti je šljegla-(bi se reklo čitajući tvoj foj-stil)..negdje sa padina westercegovačkije vukojebina -katuna đe “ovce i ovnovi” najbolje rastu-visoki 12 i više “stopa”,a male glave-nalik na telegrf direke i njigove ćikarice-za promicanje žica…..!!! Lipe i iskrene pozdrave polučuju ti podanici-potomci čiji su preci vođen bili svoji na svoje(Dukjljani-CRNOGORCI!)-ka i danas za navijek…! Uživajući u ljepotama svog CRNOGORSKOG MORA i ZALJEVA-najljepšeg na S V I T U…!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]