A sad adio, do iduće kotorske čarolije

3
Dječiji žiri nagradio predstavu "Pinokio"

Petar Pejaković

Petar Pejaković

Na kotorskom glavnom gradskom trgu ugasila su se svijetla pozornice ovogodišnjeg 21. Kotorskog festivala pozorišta za đecu, ali ostaju šareni datumi jula u doživljaju najmlađih.

Čitav grad je bio teatar sa njima, a festivalske bine i kulise prenose se u dvorišta, na ponte i kupališta na kojima dječija mašta nastavlja uz žive slike koje tek treba da se slože, one sa kojima se i od kojih brže i zdravije raste u Kotoru gradu.

Kapo i kuvar, meštar i maestro od festivala, Petar Pejaković, sa malo sjete zbog kraja ovog festivalskog  ringišpila, za Skala radio je kazao da je ogroman posao iza organizatora, Fondacije kotorski festival pozorišta za đecu, ali su puna srca, jer je sve dobro proteklo.

Kretaivnost, mašta, drugarstvo i volonterizam je ostvaren u punom sjaju, ali na kraju ostaje uvijek dominantan osjećaj žala što ova priča ne traje još duže.

“Moj glavni zadatak koji sam postavio zajedno sa divnim festivalskim timom, djecom i ovim gradom je upravo da ovakvih predstava imamo i tokom godine što više i da Kotor postane svih 365 dana  grad djece i kulture u svom punom sjaju”, kazao je Pejaković.

On je za avgust najavio ovogodišnju premijeru Dječijeg festivala Njegoš za djecu, čiji je moto “Kako rastu veliki ljudi”.

Nakon deset festivalskih dana koliko su djeca vladala Kotorom, ključevi su simbolično zadržani još nekoliko dana, a u ime opštine Kotor potpredsjednik Branko Nedović je kazao da je velika nepravda što djeca vladaju gradom samo deset dana.

“Jedva čekamo da vi ponovo preuzmete vlast u ovom gradu, najbolji ste”, poručuje Nedović.

Sve su pjace odzvanjale smijehom i aplauzom, voljeli bi da festival traje čitave godine, poruke su Milice Kašćelan u ime djece Kotora.

Na kraju fešte svečano su uručene nagrade najboljima, a po jednoglasnoj odluci Dječijeg žirija i Žirija grada Kotora najbolja predstava 21. Kotorskog festivala pozorišta za djecu je predstava “Pinokio” u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore koju je po tekstu Jelene Mijović, po poznatom romanu Karla Kolodija, režirala Snežana Trišić.

Dječji žiri drugu nagradu dodjelio je Pozorištancu “Puž” iz Beograda za predstavu “Princeza u zamku duhova”, za koju tekst i režiju potpisuje Aleksandra Milavić Dejvis, dok treća nagrada Dječjeg žirija ide u ruke novoosnovanog Nikšićkog lutkarskog pozorišta “Šćućkin” za njihovu prvu predstavu “Crvenkapa”, koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Goran Bulajić.

I Dječji žiri i Žiri grada ove godine dodjeljuju po jednu Specijalnu nagradu i oba žirija odlučila su da to bude za špansku predstavu “Klik”, koju je izvela Trupa Pep Bou iz Barselone.

Asitež (Assitej) Crne Gore prvi put ove godine dodjeljuje Specijalno priznanje za umjetničko dostignuće i novu scensku osjećajnost i to portugalskoj predstavi iz Pinjal Nova za ulični performans i instalaciju “Prolaz” koja nas opominje “da smo svi posjetioci ovog vremena i prostora, da smo samo u prolazu i da je naš cilj da posmatramo, da rastemo, da volimo…”.

Atmosferu na zatvaranju podigli su članovi folklornog ansambla “Nikola Đurković” iz Kotora, učenici kotorske Muzičke škole, predstavnici Unicefa i ansambl iz Ukrajine.

nagrada Žirija grada Kotora za pobjednike
sjajni ansambl "Nikola Đurković" ponovo oduševio
osmijeh joj grada valja
budućnost je pred njima
Milica Kašćelan zahvaljuje na ukazanom povjerenju
podpredsjednik kotorske opštine Branko Nedović zahvaljuje đeci

3 KOMENTARI

  1. Djeca su uživala a Boga mi i mi sa njima . Sve petice za ovogodišnjnji kotorski festival pozorišta za djecu.

  2. Bravo za petra i čitav njegov tim. Volonterima čista desetka. Tako se radi, tako se organizujed i tako na kraju slavi! Bravo i nastavite istim žarom do sljedećega festivala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]