Abazović: Bašović pustio kriminalce, a uhapsio državu

3

Sudija za istragu Miroslav Bašović juče je pustio kriminalce, a uhapsio državu. Cilj je bio poniziti policiju, Specijalno državno tužilaštvo, javnost, dokazati da je mafija jača od države, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Bašović je juče odbio prijedlog SDT-a da odredi pritvor Slobodanu Kašćelanu i petoricu navodnih članova kavačkog klana Vladimiru Vučkoviću, Zoranu Kažiću, Krstu Marošu, Milošu Radonjiću i Darku Preleviću.

Nekoliko sati nakon toga Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda preinačilo je Bašovićevu odluku i odredilo im pritvor. Ipak, policija je uspjela da uhapsi samo Kašćelana, Vučkovića i Kažića, dok za Radonjićem, Marošom i Prelevićem traga.

“Preko 160 stranica dokaznog materijala koji policija stavlja na teret vođama “Kavačkog klana” i tereti ih za djela za koja je zaprijećena kazna do 40 godina zatvora, sudiji Bašoviću nijesu bile dovoljne da odredi pritvor uhapšenima u akciji decenije”, naveo je Abazović na Facebooku.

Kako je dodao, da bi, po sudiju, stvar bila gora, par sati kasnije, Vijeće suda je poništilo njegovu odluku, čime su jasno stavili do znanja šta misle o radu kolege u ovom slučaju.

“Šta se zapravo desilo? Sudija je pustio kriminalce, a uhapsio državu! Cilj je bio poniziti policiju, SDT, javnost, dokazati da je mafija jača od države. I to nije sve. Sudija je ponizio međunarodne partnere koji su pomagali akciju i redom dva dana ranije upućivali čestitke crnogorskoj policiji na velikom uspjehu”, naveo je Abazović.

Ocijenio je da se puštanjem 14 osoba sa kriminalnom pozadinom da slobodno šetaju ulicama htjela poslati poruka da se više niko ne može usuditi da krene na njih, te da sve aktivnosti UP i SDT vezane za kriminalne grupe, uopšte nemaju nikakvog smisla, niti ih treba preduzimati.

“Ipak, nakon nove odluke Vijeća, svi ranije uhapšeni nijesu više dostupni državnim organima. Policija, iako demotivisana prvom odlukom, opet je djelovala profesionalno i lišila slobode vođu klana, sa još par lica, ali ne i sve tražene”, naglasio je Abazović.

Red bi bio, smatra potpredsjednik Vlade, da sada Bašović ode u Kotor ili na druga mjesta i jednog po jednog pronalazi i hapsi, umjesto što policajce nepotrebno troši, iscrpljuje i izlaže opasnostima.

“Takođe, dok god se pomenuti ne pronađu, Bašović snosi direktnu profesionalnu i moralnu odgovornost ako neko od ovih, dok je bjekstvu, počini bilo kakvo krivično djelo, a da ne pominjemo neku likvidaciju”, poručio je Abazović.

Prema njegovim riječima, jučerašnji događaj je potvrdio da su kraci kriminale hobotnice duboko u sistemu, te da neće biti dovoljno da se mijenja samo Tužilaštvo, već i sudstvo, kao i sistem u cjelini.

“Trideset godina iste vlasti je učinilo svoje. No, nema mjesta pesimizmu. Policija i SDT, bez obzira na sve zamjerke koje stoje, u ovom slučaju su pokazali veliku vitalnost i profesionalizam. Policija je čak dva puta u tri dana izvodila spektakularne akcije, što se u ovim okolnostima može nazvati podvigom. Govorili su nam da ćemo na obračun sa OKG morati da čekamo godinama, ali građani nemaju vremena za čekanje. Mi smo krenuli, uprkos svim otporima, spolja i iznutra”, naveo je Abazović.

Pravda, istakao je, neće stati.

“Juče smo svjedočili da je dio javnosti, političkih i medijskih struktura, bio srećan što su kriminalci na slobodi. Bilo bi dobro da su se prije “slavlja” sjetili svih žrtava rata kriminalnih klanova, a naročito nevinih, kao i njihovih porodica. Trebali su se zapitati kako su oni gledali na to, ali i na onakav rad jednog državnog organa”, dodao je potpredsjednik Vlade.

Ipak, kako je kazao, najveća prepreka pravdi ostaje balkanski mentalitet “likovanja i čuvanja”, koji se, izgleda, sa ratnih zločinaca preselio na kriminalce.

“Kad se oslobodimo takvog razmišljanja, imaćemo uređenu i bogatu zemlju. Do tada, maloj grupi entuzijasta i iskrenih patriota, ostaje da nose teret velikog rizika kako bi stvari krenule na bolje. Koračajmo hrabro, jer istorijske stvari nijesu za kukavice”, zaključio je Abazović.

3 KOMENTARI

    • …NEKA VE DE -KATUNJANI,MOJE DOBRE Cuce I Bjelice-BILO VE VIŠE U ZELENAŠE I BJELAŠE-NO u PARTIZANE-OD 13. JULA.1941.godine!!!…ZAŠTO?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]