Abazović i Adžić zatvaraju krug

0

URA PREUZELA KLJUČNE POZICIJE U BEZBJEDNOSNOM SEKTORU: Vlada u tehničkom mandatu ekspresno smijenila Zorana Brđanina, Nikola Terzić v. d. direktora Uprave policije

Abazović i Adžić zatvaraju krug

Nijedan premijer u ostavci nije napravio takvu radikalnu čistku u bezbjednosnom sektoru: za desetak mjeseci Dritan Abazović je, postavljajući svog bliskog prijatelja Artana Kurtija za glavnog čovjeka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, te jučerašnjom smjenom Zorana Brđanina, potpuno preuzeo kontrolu nad sektorom bezbjednosti, imajući u vidu da je njegov partijski kolega iz Ure Filip Adžić istovremeno i ministar unutrašnjih poslova i ministar odbrane

Vlada Dritana Abazovića jednoglasno je smijenila na jučerašnjoj sjednici direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a na prijedlog ministra unutrašnjih poslova imenovala dosadašnjeg načelnika Centra bezbjednosti Budva Nikolu Terzića iako su tokom sjednice pojedini ministri dovodili u pitanje legitimnost odluke.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić formalno su se zahvalili Brđaninu na dosadašnjoj saradnji, ali su istovremeno saopštili da mora snositi odgovornost za nedavna hapšenja u policiji i pozvali se, umjesto pravnih normi, na neophodnost da ,,policija bude funkcionalna“.

Premda je odluka bila jednoglasna, bilo je izdvojenih mišljenja: ministar pravde Marko Kovač je istakao da odluka Vlade ,,može biti upitna sa stanovišta propisa i procedure“, a ni ministar finansija Aleksandar Damjanović nije očekivao ovakav ishod. Damjanović je smatrao da je o smjeni Brđanina trebalo odlučiti tek na osnovu izvještaja skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

PREMIJER I DŽENTLMEN

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da ni u jednom momentu nije dovodio u pitanje intelektualni ili profesionalni kapacitet Brđanina, sa kojim, kako je rekao, želi da zadrži odličnu komunikaciju.

Potom je objasnio kako je došlo do smjene. Prvo je, kako tvrdi, od Brđanina ,,džentlmenski tražio“ da podnese ostavku uz napomenu da će mu biti dodijeljena druga radna pozicija. Kada je Brđanin to odbio, Abazović je morao ,,sa svojim ljudima da preduzme“.

– Imao sam korektan razgovor sa Brđaninom, džentlmenski mu tražio ostavku. On je svojevoljno rekao da mu to nije prihvatljivo i došli smo u situaciju da mi preduzmemo mjere – naveo je Abazović.

Premijer u tehničkom mandatu je ipak razotkrio zvanične motive za smjenu prvog čovjeka Uprave policije: konstatovao je da je ,,ponosan na rezultate Brđanina“, ocijenio da Brđanin nije ,,nešto posebno kriv, osim funkcionalno“. Zbog dužine boravka u Upravi policije, prema mišljenju Abazovića, direktor UP je morao, zbog prirode posla, ,,da ima informaciju više od svih članova Vlade“.

– Zajedno sa njim smo prošli nekoliko veoma složenih faza, od dešavanja na Cetinju do drugih situacija koje se tiču drugih očuvanja reda i mira, pitanja šverca droge, čuvanja granica… Obim upliva kriminala će iznenaditi ljude – da su nam kriminalci preuzeli mnoge sektore u Upravi policije. Borimo se protiv narko-kartela koji nijesu van institucija, već u njima – naveo je Abazović.

Dodao je da su ljudi iz sektora bezbjednosti štitili ,,one koji su činili gnusne zločine, ubijali ljude i ukopavali ih na razna mjesta od kojih su neka nepoznata“.

NAJAVA DRASTIČNIH REZOVA

– Mislim da ono što je zateklo Upravu policije, a odnosi se na period prije 2021. godine i godinama se dešavalo unazad, jednostavno ne može da zaobiđe drastične kadrovske promjene koje su počele da se dešavaju u Upravi policije – rekao je Abazović.

On je istakao da su zahvaljujući aktivnostima ministra unutrašnjih poslova Adžića i kabineta premijera uspjeli da odblokiraju dostavljanje podataka Europola.

– Zašto Europol nije htio da dostavlja podatke? Meni je poznato, njima izgleda nije. Ako to nije poznato bilo dosadašnjem direktoru – meni je žao – konstatovao je Abazović, odbacujući da je trebalo da prethodi rasprava na parlamentarnom Odboru za bezbjednost.

Ustvrdio je da nijesu mogli da predvide kada će suzbijanje narkokartela početi i da su morali reagovati.

– Direktor je obezbjeđivao funkcionalnost, ali je izgubljeno povjerenje. Ne možemo da dozvolimo da menadžment policije izgubi povjerenje ili da radi u nepovjerenju sa SDT-om i SPO i ANB-om. I to je razlog zašto sam tražio od ministra da se preduzmu mjere, spreman sam da podnesem odgovornost – poručio je Abazović.

Rekao je i da policija nije jedina ,,kontaminirana“ institucija i poručio da se mora obezbijediti funkcionalnost institucija.

ADŽIĆEVA ZAHVALNICA

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić se zahvalio Brđaninu na dosadašnjem radu, naglasivši da ne zna da li će novo rješenje biti bolje ili lošije od rezultata Brđanina, ali je evidentno da postoji, ponavlja, doza nepovjerenja i nefunkcionalnosti.

– Ne bih pominjao pojam odgovornosti, jer nije ključna intencija ove smjene sama odgovornost, već funkcionalnost institucije. Ukoliko imamo nefunkcionalnosti i nepovjerenje između sektora policije, ali prije svega međunarodnih partnera, onda je jasno da neke stvari moramo da mijenjamo. Vjerujem da moramo dobiti funkcionalnu Upravu policije kako bi ostvarivali jedan od ključnih zadataka Vlade, a to je borba protiv organizovanog kriminala i policije – naglasio je Adžić, konstatujući da je smjena Brđanina bila ,,jedini mogući potez u ovom momentu“.

Objasnio je i da nijesu mogli čekati poteze iz Skupštine jer Odbor za bezbjednost nije razmatrao izvještaj iako je dostavljen 1. decembra.

– Prošla su puna četiri mjeseca, pitanje je s kakvim kapacitetom funkcioniše trenutno parlament. Bio sam juče na jednoj sjednici odbora, nikoga nije bilo iz opozicije… Mi ne možemo biti taoci te situacije. Stvar je kompleksna – naveo je Adžić.

UPOZORENJA I IMENOVANJE

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da ne spori razloge objektivne odgovornosti Brđanina i razloge razrješenja, ali smatra da je ,,do kraja trebalo zaokružiti postupak i na osnovu izvještaja skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu preduzeti korake“.

Ovako se, smatra Damjanović, možda ostavlja prostor da se kroz određene procese dobije finansijska odšteta.

I ministar prave Marko Kovač je imao dileme i naveo da ovakvo rješenje Vlade može biti upitno sa stanovišta propisa i procedure.

– Vjerovatno će biti i predmet preispitivanja pred nadležnim sudom, što je opravdano – istakao je Kovač.

Iako su notirana upozorenja dvojice ministara, krenulo se u procedure imenovanja. Adžić je na kraju naveo da su Nikolu Terzića za poziciju v. d. direktora policije preporučili ostvareni rezultati u prethodnom periodu.

– Imali smo sezonu koja je prošla bez ijednog incidenta, imali smo veliki poduhvat kada je u pitanju rasvjetljavanje ubistva u Budvi. Sve što je uslijedilo poslije toga, izborni ciklusi i novogodišnji praznici prošli su bez incidenta i preporučilo ga je da preuzme UP u v. d. mandatu. On je prošao sve instance policijskog posla od uniforme do najodgovornijih pozicija i on se nametnuo kado jedno od potencijalnih rješenja u ovom trenutku mogućih. Nakon raspisivanja konkursa, vidjećemo koliko će biti prijavljenih i ko će sve biti kandidati, ali za sada vjerujem da će Terzić moći da odgovori ovako izazovnoj situaciji u kojoj se država nalazi – poručio je Adžić.

Damjanović se nadovezao riječima da treba dati svaku podršku Specijalnom policijskom odjeljenju i Specijalnom državnom tužilaštvu, imajući u vidu problematične uslove u kojima se obavlja izuzetno kompleksan i težak posao. Najavio je i da će naredne sjednice pripremiti informaciju na koji način riješiti pitanje prostora boravka pripadnicima SPO i dio koji se tiče realizacije zaključaka oko Specijalnog državnog tužilaštva.

On je pitao, imajući u vidu da se Terzić pominjao u jednoj aferi, da li postoji formalno-pravnih prepreka za njegovo imenovanje.

Adžić je odgovorio da je SDT ispitivalo taj slučaj i da je u tom dijelu Terzić oslobođen i sumnje da je počinio prekršaj, krivično djelo niti da je bilo čak i disciplinske odgovornosti.

Druga dimenzija je, kako je rekao, funkcionalnost same policije i obaveze Vlade da se odredi prema kompleksnoj bezbjednosnoj situaciji.

– Ono što smo čuli ukazuje na neophodnost prometnog reagovanja. Ovo je politički nepopularna, ali mislim da je odgovorna odluka koju moramo donijeti bez obzira

na svu upitnost pravne procedure koja postoji i koja je definitivna – zaključio je Kovač.

Tom konstatacijom je završena rasprava: Brđanin je smijenjen, a Terzić postao novi šef Uprave policije.

KLJUČNI MOTIVI

Ostalo je za javnost nepoznato kada je i zbog čega došlo do mimoilaženja Abazovića i Brđanina, kojeg je do skoro premijer kovao u zvijezde, ističući ,,fantastične uspjehe u borbi protiv organizovanog kriminala“.

Nekoliko sati kasnije, Abazović je progovorio na srpskoj televiziji ,,Adria“.

-Ja ne želim da licitiram da li je on (Brđanin) odgovoran ili ne. Međutim, ne želimo da kalkulišemo da li je neko u krugu Ljuba Milovića i da li će on da uređuje stanje i da kadrira unutar policije. Ne optužujem nikoga. Mislim da je odluka na mjestu – kazao je premijer.

I otkrio da je Terzić bio izbor ministra unutrašnjih poslova, Abazovićevog partijskog druga iz Ure Filipa Adžića.

-Terzića mi je predložio Adžić… Mislim da će odgovoriti zadatku, predložio ga je ministar unutrašnjih poslova – rekao je Abazović.

Očito je da su Abazović i Adžić koordinirali čitavom operacijom a da su članovi Vlade bili upoznati kada je operacija smjene Brđanina i kandidatura Terzića već bila dogovorena u ,,užem krugu“.

Prema informacijama Pobjede, o smjeni Brđanina su bili, nekoliko dana prije sjednice Vlade, upoznati i ambasadori Kvinte. Za sada nijesu poznate njihove reakcije, niti se bilo ko od zapadnih partnera javno oglašavao.

Ono što jeste izvjesno: Dritan Abazović i Filip Adžić su lagano zatvorili krug, iako su ministri u odlazećoj vladi, a Građanski pokret Ura, čiji su funkcioneri, je partija čiji rejting ne prelazi ni pet odsto podrške građana.

To im očito nije smetalo da pokrenu akciju zauzimanja svih ključnih pozicija u sektoru bezbjednosti.

I ovo jeste presedan u crnogorskoj političkoj istoriji. Ni jedan premijer u ostavci nije napravio takvu radikalnu čistku u bezbjednosnom sektoru: za desetak mjeseci Dritan Abazović je, postavljajući svog bliskog prijatelja Artana Kurtija za glavnog čovjeka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, te jučerašnjom smjenom Zorana Brđanina, potpuno preuzeo kontrolu nad sektorom bezbjednosti, imajući u vidu da njegov partijski kolega iz Ure Filip Adžić je istovremeno i ministar unutrašnjih poslova i ministar odbrane.

Krug je zatvoren, a premijer i ministar unutrašnjih poslova sada imaju odriješene ruke. Da li za borbu protiv kriminala ili svojih političkih protivnika?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].