Abazović i Borovinić Bojović se predomislili – kada donira Vučić, vakcina može

3

U Crnu Goru danas ne stiže ni 250.000 doza, ni 100.000, ni 10.000, ni 5000 doza vakcina protiv koronavirusa ugovorenih direktno sa proizvođačem ili vladom zemlje proizvođača, već 2000 doza ruske vakcine koje donira Srbija.

Podvlačimo, DONIRA, jer je to bila “zabranjena” riječ kod nove vlasti kako bi “dokazali” da donacije vakcina nijesu moguće. Ipak, kad to donira Srbija i Aleksandar Vučić, onda može, ne mora da stižu direktno od proizvođača ili Vlade države u kojoj se proizvodi vakcina.

Srbija kupuje, ne proizvodi vakcine.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović sinoć se zahvalio Srbiji što će donirati vakcine Cenoj Gori.

Podsjećamo, nije dugo trebalo Abazoviću da demantuje sebe samog, jer je samo prije nekoliko dana kazao na Javnom servisu da je vakcina svuda DRŽAVNI PROJEKAT i da vlada ugovara sa PROIZVOĐAČIMA i samo u Crnoj Gori može da se proda priča da je neko spreman individualno da da vakcine Crnoj Gori, a da nije spreman da ih da svojoj zemlji ili svojoj Vladi.

“Zar je logično da nam da vakcine Deripaska, a ne Vladimir Putin? I onda treba da napada ministricu zdravlja. Vlada nije odbila donaciju, ko god može da donira više je nego dobordošao. Ovo je državni projekat gdje smo mi debelo zakasnili”, rekao je Abazović gostujući na Televiziji Crne Gore.

Ali, nije samo Abazović imao “problema sa ranije ponuđenim donacijama”.

Najviše je zbog ranijih ponuda bila “zabrinuta” ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja je 2000 doza vakcina koje će kao donacija stići danas iz Srbije, najavila kao vrhunsko dostignuće “ove Vlade i nje”.

Zaboravila je i ministarka šta je govorila o donacijama.

Podsjećamo i nju i javnost:

* Da bi iscrpili sve mogućnosti, konsultovali su se sa kancelarijom SZO u Crnoj Gori i dobili odgovor da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača.

*Ovakva donacija očigledno nije izvodljiva jer se ugovori sklapaju sa proizvođačima i državama, koji su nas takođe u direktnim razgovorima upozorili da bi takva vrsta sporazuma ugrozila pregovore koje vodimo sa njima. Dakle, donacija je izvodljiva jedino direktnim kontaktom i kroz neposrednu komunikaciju sa proizvođačima ili državama proizvođačima i onda Vlada preduzima dalje korake ulaskom u bilateralne odnose, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

* Svako zalaganje i donaciju mi naravno pozdravljamo, ali ukazujemo da je Vlada, upravo imajući u vidu interes zdravlja građana Crne Gore, donijela odluku da vakcine nabavljamo, odnosno da direktno dolaze od proizvođača i nabavljača koji su provereni“, rekla je ranije Borovinić Bojović.

Šta kaže javnost

Iako su se Abazović i Borovinić Bojović ranije, dok se bilježi alarmanatan rast broja preminulih i zaraženih koronavirusom, obrušili na moguće donacije, govoreći da je to politikanstvo, javnost, možda s pravom, danas komentariše da je ovo politički potez u susret izborima u Nikšiću.

Društvene mreže su pune komentara onih koji govore o prihvatanju donacije iz Srbije.

Ovo su neki od komentara:

* Vakcine radi politike i i izbora, a ne radi zdravlja. Ako prihvatimo ovu donaciju, moramo i prethodne dvije.

* Ovo je stvarno zastiđe.

* Ostavke!!! Lagali su nas, a 157 ljudi je umrlo od momenta od kad su odbili prve donacije!!!

* Imamo inferiornu, podaničku Vladu koja je, zaslijepljena “srpskim svetom”, uspjela da vas ubijedi da donacije 150.000 vakcina nijesu moguće, ali da je prihvatljivo da vam Aleksandar Vučić udijeli milostinju.

* Sve ovo neko koga mnogi nijesu svjesni posmatra. Posle se čude kad račun stigne na naplatu.

* Donacija Vučića, 2000 vakcina, tajming, količina, molbe za pomoć, ponižavanje jedno za drugim, sramotno za sve. Odbili su 150.000 vakcina sa sramnim izgovorima – nedostojno državnih funkcionera, i neodgovorno sa svim uslovima za krivičnu odgovornost. Ovo je Vlada stida i srama.

* Koliki licemjeri morate biti da odbijete 110.000 doza vakcine da bi ste 45 dana kasnije (uz ogromne ljudske žrtve) na ovako ponizan način dočekivali 4000 doza istih i sve zbog političke propagande i predaje liste DF za izbore u Nikšiću. Morbidno.

M.D., CdM

3 KOMENTARI

 1. Izjavi ministarka zdravlja i veselja , sa velikim zadovoljstvom da u CG stiže ništa manje nego dvije hiljade vakcina
  Neka , počelo je , rekli bi sretni zadovoljni gradjani Crne Gore. Samo napred ministrako i zaslužni podpresjedniče,Ovo je vaša velika zasluga , a još veće zastiđe.
  Sve činite reklamerski , pa što ne bi i ovo.
  Još samo da naučimo ministraku , kako se drži maska, koja joj stalno spada i koju stalno popravlja. Ili ima mali nosić ili male uši , a još manju glavu. Da ne kažem ono što u nju staje i čime misli ili ne misli.

 2. Stidimo se Crnogorci, stidimo se svojih velikana, čija imena niesmo dostojni da izgovorimo. Ponizno prihvatimo da smo ono što nikada nijesmo bili. Evo sve do juče nijesmo znali da je Aca Vučić belosvetski poznat proizvođač vakcina, koji će Crnoj Gori uručiti, a ne “DONIRATI” 2000 doza. Nadam, se da će nam Dritan i Dritanka (ministarka zdravlja i veselja) saopštiti, ko će biti prvi zaslužni zamorčići za prvopelcovanje. Ako je to u Srbiji bila premijerka Ana Brnabić, ko bi mogao biti kod nas?
  Ukoliko sve ovo što se dešava, od ovako ponižavajućih prihvaćanja udjeljivanja vakcina,(količina koja se doeljuje Državi kao bagatelni novčić prosjaku) preko skandala sa opozivom diplomata, preko gašenja najprestižnije, najcrnogorskije izdavačke kuće prođe bez odgovartajuće reakcije, onda pozdravimo pretvaranje naše Države u “Farmu” ili “Zadrugu”.Ali sve je ovo isuviše gorko da bi nalikovalo na zabavu, pogotovo jeftinu.Prisjetimo se poruke kneza Rada, bratu Vladiki Danilu:
  “Što se mrčiš kad kovati nećeš
  Što zbor kupiš kad zborit ne smieš”…!
  Da li u Crnoj Gori ima nekog ko smije zbor okupiti i progovoriti?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].