Abazović obećao javnu raspravu i mišljenje venecijanaca

0
Dritan Abazović

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović juče se povodom najavljenih izmjena tužilačkog zakona sastao sa predstavnicima opozicionih partija, kojima je obećao da će konačni Nacrt izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, nakon javne rasprave, uputiti Venecijanskoj komisiji (VK), piše Dan.

Sastanku je prisustvovao bivši ministar pravde Zoran Pažin u ime Demokratske partije socijalista (DPS), kao i Bojan Zeković i Ivan Vujović (Socijaldemokratska partija), poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, lider Albanske liste Genci Nimanbegu, lider Albanske koalicije „Jednoglasno” Fatmir Đeka, Jovo Rabrenović (Liberalna partija) i Zijad Halilović (Bošnjačka stranka).

Za potpredsjednika SDP-a Bojana Zekovića je predloženi nacrt zakona neprihvatljiv jer, kako je ocijenio, predstavlja obračun sa stavovima Venecijanske komisije (VK), a za račun DF-a, i „snažno normativno nazadovanje” u odnosu na sadašnje rješenje.

“Smatram da će mišljenje VK na ovakav tekst zakona biti negativno, kao što je bilo i na predloge tužilačkih zakona u martu. Nedopustivo je da imamo dezavuisanje ustavne norme o dvije trećine kroz uvođenje mogućnosti da za vrhovnog državnog tužioca u v.d. statusu bude izabrano lice van tužilačke organizacije, a istovremeno mijenjamo strukturu Tužilačkog savjeta povećanjem broja članova koji nijesu tužioci, koji se biraju prostom većinom koju ima aktuelna vlast i prekid mandata svim trenutnim članovima tog savjeta”, naveo je Zeković.

Govoreći o predloženom mijenjanju strukture Tužilačkog savjeta, on je istakao da bi povećanje broja članova koji nijesu tužioci moglo dovesti do politizacije, jer bi se oni birali prostom većinom.

“Za sedam mjeseci od formiranja nove većine nije ni počeo razgovor o mogućnosti da se, u skladu sa Ustavom, dobije dvotrećinska, odnosno tropetinska većina za novog VDT-a”, kazao je Zeković.

Poslanik SD Boris Mugoša rekao je nakon sastanka da je diskusija sa Abazovićem bila konstruktivna, ali da i dalje ne mogu da dobiju odgovor ko je autor nacrta, te da sama činjenica da se kriju imena ljudi koji su pisali nacrt ukazuje na određene nedostatke.

“Sugestije opozicije su išle u dva pravca: prvo, u proceduralnom smislu i dalje se ne zna ko je autor izmjena i dopuna, a druga stvar je dio koji se tiče suštinskog teksta zakona, gdje je kroz zakonske norme stvoren prostor za klasičnu politizaciju tužilačke organizacije. Takođe, mislim i da nije dobro da se koristi klasična zamjena teza da je svako ko je protiv ovakvog nacrta protiv borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nije. Želja svih nas je da se normativno i suštinski unaprijedi rad Državnog tužilaštva”, ocijenio je Mugoša.

On je dodao da je dobro što su čuli da će nacrt ponovo biti poslat VK, ali je istakao da preporuke VK ne treba gledati kroz procente, već treba obratiti pažnju na suštinu.

“Veoma je važno da zajedno radimo na ovom procesu i da ne derogiramo ustavnu normu da se VDT bira glasovima dvije trećine poslanika, jer ako ovo rješenje bude usvojeno, onda se svakih osam mjeseci može prostom većinom doći do vršioca dužnosti VDT-a, a to je klasično derogiranje ustavne norme od dvije trećine, koja je trebalo da na određeni način zaštiti, u suštinskom smislu, samostalnos tog tužilačkog organa”, kazao je Mugoša.

Genci Nimanbegu je nakon sastanka saopštio da je Albanska lista spremna da vodi dijalog o utvrđivanju predloga koji su u interesu države i građana, a ne neke političke orijentacije.

“Za mene trenutna rješenja pred viđena nacrtom nisu prihvatljiva. Sumnjam da će i ova rješenja ostati do kraja, jer se mijenjaju iz dana u dan”, naveo je Nimanbegu.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].