Abazović: Otkrivena pronevjera više od milion eura u MUP-u, granični prelazi godinu i po dana bez video nadzora, Nuhodžić ima funkcionalnu odgovornost

1

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je na konferenciji za medije da je otkrivena pronevjera više od milion eura u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Riječ je, kako tvrdi, o zloupotrebama donacije Evropske unije za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji. Naime, granični prelazi su godinu i po dana bili bez video nadzora, dok je kontrola nadzora granica data firmi koja nije iz Crne Gore.

Zloupotrebu je otkrila posebna Komisija MUP-a koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, a koja se bavi detaljnim provjerama brojnih ugovora. Na čelu te Komisije nalazi se državni sekretar u MUP-u Rade Milošević.

“Otkrivena je pronevjera, ne 800.000 eura, nego više od milion eura u MUP-u. Radi se o sredstvima EU, direktne budžetske podrške, kroz Šengenski akcioni plan”, istakao je Abazović na konferenciji za medije.

Oprema koja je kupljena za taj novac ne radi više od godinu i po dana. Radi se o radarima i kamerama.

“Možete da zamislite, nemamo evidentne dokaze koji bi mogli na to da ukazuju, kolika je bila mogućnost da dok oprema nije radila, koliko se moglo dešavati šverca prekograničnih pojaseva. Ovakva stvar je ružna i prema našim evropskim partnerima koji žele da daju direktnu budžetsku podršku u visini od 20 miliona eura”, naveo je Abazović.

Pozvao je Tužilaštvo da procesuira odgovorne.

“Ko je involviran možemo da pretpostavimo, ali je to stvar istrage, državnih organa. Ministar Sergej Sekulović je dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP radio u prethodnom periodu, zato što je sasvim logično da je nakon ovakve blamaže moguće da se i u drugim tenderskim dokumentacijama radilo isto. Želimo da stanemo na kraj svakom mogućem javašluku”, poručuje Abazović.

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević kazao je da su izlaskom na teren vidjeli da oprema nije radila. Tada su, tvrdi, uočili da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene.

“Firma koja je dobila tender uklonila je naljepnice sa opreme koja je nabavljena i zalijepila naljepnice renomiranih firmi koje su prepoznate da proizvode tu opremu. Ovo je skandal bez presedana”, istakao je Milošević..

Dalje tvrdi i da je sami tender bio namješten kako bi ga dobila jedna beogradska firma. On je naveo da je riječ o firmi Macchina Security, a da je Branislav Krekić osoba koja je involvirana u ovaj slučaj.

“Do juče nijesmo imali reakciju tužilaštva. Nuđen je mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku koji je to prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci. Mi ćemo prekontrolisati svaki tender u MUP, a ovo je početak, šta se sve radilo i kako je trošen novac”, kazao je Milošević.

Jasno se vidi ko je odgovoran

Na pitanje ko je odgovoran, te da li je u pitanju bivši ministar Mevludin Nuhodžić, Abazović ističe da znaju ko je odgovoran i da se to iz papira vidi.

“Ali nećemo da uzimamo ulogu Tužiaštva. Vidjećemo koliko će im vremena trebati da reaguju”, ističe Abazović.

Dokaza, kako navodi, ima dovoljno.

“Mi smo skupili dokaze. Ako ne mogu da procesuiraju nema veze, doći će drugo tužilaštvo. Ove dokaze niko ne može da uništi. Poštujem prezumpciju nevinosti. Što se tiče bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, on ima funkcionalnu odgovornost sigurno. Da li ima neku drugu, ne znam, jer kamere nijesu radile više od godinu”, naveo je Abazović.

Međutim, Milošević ističe da se nijedno plaćanje ne može obaviti bez potpisa ministra.

“Nemoguće je da se ne zna za ovakvu situaciju. Preko 20 urgencija policije je bilo prema MUP-u. Neke od tih urgencija su bile naslovljene na ministra unutrašnjih poslova”, tvrdi Milošević.

Delegacija EU je upoznata sa ovim.

“Žao nam je što se ovako ponašamo prema partnerima. Mi smo sad došli u situaciju da se pravdamo zašto je neko pronevjerio novac poreskih obveznika građana EU”, naveo je Abazović.

Došli smo u situaciju koja nije zavidna

Govoreći o zakonima o Tužilaštvu, Abazović ističe da je Crna Gora došla u situaciju koja nije zavidna.

“Mislim da se ovdje postavlja elementarno pitanje na koje ni EK nema odgovor, šta je naš krajnji cilj. Da li je naš cilj da imamo rezultat u borbi protiv kriminala ili da se držimo nekih postavki od prije pet-šest godina i koje su se pokazale neefikasnim. Postoji jaz oko tih stvari ali Vlada je uputila sve Evropskoj i Venecijanskoj komisiji. Čekamo odgovore i vjerujemo da će situaciji dobiti epilog. Ako nije mogla 18. februara, možda će dobiti epilog 18. marta. Ono što je važno je da kabinet potpredsjednika prikuplja dokaze o korupciji. I ja sam oko toga zadovoljan. Ostala Vlada ili ne, takve stvari i kao građani možemo da procesuiramo a radi se o spektakularnim stvarima”, kazao je Abazović.

Poručuje da će ljudi koji su ogrezli u kriminalu i korupciji morati da odgovaraju.

“Za dobro svih građana Crne Gore je da odgovaraju što brže”, navodi Abazović.

Na uslovljavanje DF-a da neće glasati za budžet ukoliko se ne usvoje zakoni o Tužilaštvu, Abazović ističe da je to njihovo legitimno pravo.

“Nije tužilaštvo jedino pitanje sa kojima imamo aranžmane sa EU. Postoje i drugi aranžmani. Mnogo je komplikovanija situaicja. Vlada je rekla da je nezadovolna Tužilaštvom. Treba voditi računa da to partnerstvo ne urušimo ipak smo ga gradili godinama. Očekujem da će se ova politička kriza prevazići”, kazao je Abazović.

S.Đ., CdM

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]