Abazović planira da dodijeli još par stotina državljanstava jer su „zahtjevi u proceduri“

1

ZAOBILAŽENJE BRISELA: Vlada u tehničkom mandatu osmislila način kako da nastavi kontroverzni projekat, kojem se oštro protivi EU

Abazović planira da dodijeli još par stotina državljanstava jer su „zahtjevi u proceduri“

Ukupno je donijeto 807 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, i to za 244 aplikanta i 563 za članove porodice. U proceduri se nalazi još 240 aplikacija, za 240 aplikanata i 547 članova porodice – stoji u vladinom dokumentu. Odlazeći premijer Dritan Abazović rekao je prošle sedmice da je Vlada uvažila zahtjev EU i da je 31. decembra prošle godine prestao program ekonomskog državljanstva. Abazović, međutim, nije rekao da li je, kada i kojom odlukom Vlada ukinula program ekonomskog državljanstva

Abazovićeva Vlada u tehničkom mandatu planira da u nekoliko narednih mjeseci dodijeli još stotine počasnih državljanstava iako je taj kontroverzni projekat završen 31. decembra 2022. godine, saznaje Pobjeda.

Osnova za dodjelu je da projekat nije ukinut već završen, pa se u proceduri i dalje nalazi još 240 aplikacija, za 240 aplikanata i 547 članova porodice koji su zahtjeve predali do 31. decembra prošle godine.

– To faktički znači da bi u narednih nekoliko nedjelja moglo biti dodijeljeno još nekoliko stotina ekonomskih državljanstava mahom ruskim i kineskim državljanima, koji su ohrabrivani da uoči završetka projekta masovno apliciraju – rekao je Pobjedi izvor blizak izvršnoj vlasti.

Odlukom da se projekat ne ukine već da se rješavaju pozitivno zahtjevi koji su u proceduri – a kojih je ogroman broj – Vlada je suštinski zaobišla preporuke Brisela koji su decidno preko svojih najvećih predstavnika tražili ukidanje projekta.

OBEĆANJA

Na to obećanje je nedavno podsjetila i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez koja je decidno kazala da je obećanje ,,ukidanje tog projekta do kraja 2022. godine“.

U informaciji o realizaciji programa navodi se da je, prema podacima Agencije za investicije, od početka realizacije programa zaključno sa 30. decembrom 2022. godine, predato ukupno 1.112 zahtjeva.

– Ukupno je donijeto 807 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, i to za 244 aplikanta i 563 za članove porodice. U proceduri se nalazi još 240 aplikacija, za 240 aplikanata i 547 članova porodice – stoji u vladinom dokumentu.

Odlazeći premijer Dritan Abazović rekao je prošle sedmice da je Vlada uvažila zahtjev EU i da je 31. decembra prošle godine prestao program ekonomskog državljanstva.

Abazović, međutim, nije rekao da li je, kada i kojom odlukom Vlada stopirala program ekonomskog državljanstva.

Da će Vlada ipak nastaviti sa odobravanjem ekonomskih državljanstava, možda u nešto manjem obimu, potvrđuju riječi odlazećeg premijera na sjednici Vlade da će se razmatrati samo oni zahtjevi koji su pristigli do 31. decembra 2022.

Pobjedin izvor iz vrha izvršne vlasti saopštio je da premijer i ministri ekonomskog razvoja i finansija u tehničkom mandatu ubrzano traže novi model da se taj program nastavi, moguće po modelu koji se primjenjuje na Malti.

PROJEKTI

Kroz program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori se realizuju projekti ukupne vrijednosti 444,32 miliona eura.

To se može vidjeti u informaciji o aktivnostima realizacije Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore koji je završen 31. decembra 2022. godine, a koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

U informaciji se navodi da je uvođenje posebnog programa učinjeno u cilju razvoja Crne Gore, odnosno privlačenja stranih investicija koje će intenzivirati razvojne projekte u sektoru turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, na ukupnom području Crne Gore, kao i intenzivnijeg razvoja manje razvijenih opština.

– Vlada je na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma uvrstila 16 projekata. Radi se o planiranim ulaganjima ukupne visine od 444,32 miliona eura, kapaciteta 2.764 smještajne jedinice visoke kategorije. U biznis planovima ovih

projekata je definisano da će se u okviru njihove realizacije stvoriti mogućnost za otvaranje novih 1.847 radnih mjesta – navodi se u informaciji.

Kada je riječ o finansijskoj strukturi generisanoj tokom implementacije Posebnog programa zaključno sa 30. decembrom 2022. godine, u svrhu troškova postupka uplaćeno je 43,9 miliona eura.

– Imajući u vidu da je realizacija programa zaključena 31. decembra 2022. godine, Vlada je zadužila ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, pravde, finansija, unutrašnjih poslova, Agenciju za investicije Crne Gore i zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da formiraju operativni tim koji će definisati pravni okvir i dati smjernice za dalje postupanje prema započetim projektima – navodi se u informaciji Vlade.

EK je u svom posljednjem Izvještaju za Crnu Goru za 2022. godinu ponovila ranije kritike na račun programa ekonomskog državljanstva, naglašavajući i da je Vlada Abazovića, umjesto da uđe u fazu gašenja ovog programa, smanjila finansijske kriterijume, odnosno bankarsku garanciju za 2,5 miliona eura na milion eura, za prijem po osnovu ovog programa, ali i dodala neke druge privilegije već privilegovanim podnosiocima zahtjeva za ekonomsko državljanstvo.

– Ovaj program uspostavlja rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala i treba ga prekinuti – kaže EK u generalnim preporukama. U dijelu gdje se ovo pitanje detaljno elaborira poruka je decidnija: ,,U svom četvrtom i petom izvještaju u okviru mehanizma suspenzije viza, EK je preporučila Crnoj Gori da što prije u potpunosti ukine šemu ekonomskog državljanstva“.

Neiskren pristup: Koordinaciono tijelo nastavlja rad

Da Vlada ima krajnje neiskren pristup prema ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, svjedoči i činjenica da je i pored obećanja Briselu da će ukinuti program, 22. decembra – formirala koordinaciono tijelo za analizu i praćenje programa ekonomskog državljanstva?! Iako je, po tvrdnjama Vlade, projekat završen, ipak Koordinaciono tijelo nije ukinuto već nastavlja rad.

Kako se može vidjeti u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, Koordinaciono tijelo za analizu Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore činiće predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i turizma – predsjednik, te Ministarstva unutrašnjih poslova – potpredsjednik.

– Članovi će biti predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, finansija, pravde i vanjskih poslova. Takođe, biće izabran i po jedan član iz kabineta predsjednika Vlade i Generalnog sekretarijata Vlade. Članovi će biti i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, predstavnici Agencije za investicije, te Zajednice opština. Zadaci Koordinacionog tijela biće da koordinira aktivnostima na praćenju realizacije Posebnog programa ulaganja i analizira njegove efekte, zatim da izvještava o realizaciji programa i sprovedenim aktivnostima, te da predlaže Vladi konkretne mjere – navodi se na sajtu Vlade.

1 KOMENTAR

  1. KOliko je teško dobiti državjanstvo neke države, treba brdo papira, ne znam koliko godina da se živi i radi tamo, negde se polaže jezik, ima i testova o poznavanje države, a negde i nekom će se samo pokloniti pasoš. Ma koliko para uložili, mislim da to nije u redu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]