Abazović u Kenteri vidi prijetnju nakon što nije uspio da instalira Kurtija

1

Odlazeći premijer namjeravao da se u novembru riješi aktuelnog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost pošto mu istekne „v.d. status“

Abazović u Kenteri vidi prijetnju nakon što nije uspio da instalira Kurtija

Abazović je imenovanjem Kentere izgubio kontrolu nad tajnim podacima, što mu je predstavljalo ozbiljan problem i zbog čega je tamo morao „ubaciti“ svog čovjeka od povjerenja.

Autor: M portal                                          Izvor: Pobjeda / Foto: Atlantski savez Crne Gore

Odlazeći premijer Dritan Abazović namjeravao je da u novembru, kada vršiocu dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Savu Kenteri ističe zakonski rok od šest mjeseci koliko na ovoj poziciji može da bude u tom statusu, umjesto njega imenuje drugog kandidata.

Kada se u aprilu domogao funkcije premijera, Abazović već tada nije imao puno povjerenje međunarodnih partnerskih službi, a novi direktor ANB kojeg je sam predložio – Savo Kentera – za njega je bio iznuđeno rješenje.

Abazović je imenovanjem Kentere izgubio kontrolu nad tajnim podacima, što mu je predstavljalo ozbiljan problem i zbog čega je tamo morao „ubaciti“ svog čovjeka od povjerenja.

Zbog toga je krajem jula za generalnog inspektora u ANB, kojeg postavlja vlada, predložio svog prijatelja Artana Kurtija i izdejstvovao da dobije podršku većine ministara, bez obzira na to što nije ispunjavao osnovne kriterijume za ovu važnu poziciju.

Ostalo je uzaludno žestoko protivljenje potpredsjednika Vlade, zaduženog za sektor bezbjednosti, Raška Konjevića, koji je i ministar odbrane. Abazović je svoju namjeru sproveo u djelo.

Kurti je, o čemu smo pisali, dva puta pravosnažno osuđivan za teška krivična djela – kao maloljetnik za ubistvo u pokušaju, a potom i za nanošenje teške tjelesne povrede i posjedovanje oružja.

Kada je počinio drugo krivično djelo bio je punoljetan i kaznu je „odležao“ u zatvoru u Spužu. Ulcinjski izvori kažu da je i u ovom drugom slučaju Kurti pokušao da ubije čovjeka – izvjesnog V. H. (identitet poznat redakciji). Uspio je da izdejstvuje da mu presude budu izbrisane iz kaznene evidencije?!

Kurti je bio Abazovićeva veza sa ANB i za mandata Dejana Vukšića na čelu ove ustanove. Upravo preko Kurtija i njegovih kontakata sa agentima tajne službe Abazović je, tada potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti, dolazio do informacija koje su i onda skrivane od njega.

U januaru smo pisali o ulozi Kurtija u dešavanjima u ANB, kada smo objavili da su se tih dana, u jednom kafiću u Bloku V u Podgorici, sa njim sastali agenti Bato Milić i Miloš Jelić i objavili da je on blizak Abazovićev prijatelj.

Naši izvori iz ANB rekli su da je Milić tog dana Kurtiju predao sve podatke o službenicima Agencije i ostalih državnih organa koji su bliski Vukšiću i tada odlazećoj vladi.

– Bato Milić i ranije se sastajao sa Kurtijem, pa je iskoristio poznanstvo da prenese njegove poglede na rad Agencije, direktora Vukšića, ali i ključnih službenika Agencije. Sve je to urađeno iza leđa Vukšiću – rekli su naši izvori, uz tvrdnju da je Kurti i ranije bio veza Milića i Abazovića.

Kako ni imenovanjem Kentere nije uspostavio kontrolu nad ANB, sada odlazeći premijer vjerovao je da postavljenjem Kurtija za generalnog inspektora više neće imati prepreka da dođe do svih tajnih podataka koji ga interesuju.

Funkcija generalnog inspektora u ANB je kontrolna, u Agenciji mu je kancelarija i u posjedu je svih informacija.

Kurti i Abazović

Ispostavilo se, međutim, da, iako ga je Vlada imenovala, generalni inspektor mora da prođe bezbjednosne provjere Agencije da bi mogao da dobije dozvolu za uvid u tajne podatke. S obzirom na to da ima kriminalnu prošlost, slabe su nade da će ishod provjera biti pozitivan.

I tako Kurti ima posao, ima kancelariju, ali nema ono najvažnije zbog čega ga je Abazović poslao u Agenciju – uvid u tajne podatke.

Danas odlazećeg premijera to je razbješnjelo, zbog čega je već u julu u nekim krugovima najavio da Kentera neće ostati u ANB, potvrdilo je Pobjedi više izvora, kako iz sektora bezbjednosti, tako i iz njegovog okruženja.

Da međunarodni partneri Abazoviću više ne vjeruju postalo je jasno u četvrtak 29. septembra kada nije obaviješten o akciji raskrinkavanja mreže ruskih špijuna u Crnoj Gori kojom je, u saradnji sa međunarodnim partnerskim službama, rukovodila Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Odlazeći premijer, prema saznanjima Pobjede, nije bio informisan ni o akciji raskrinkavanja mreže šverca duvana, kojom je, prema nezvaničnim informacijama, takođe, rukovodila ANB. A švercerska mreža je, kako se čini, koordinirana direktno iz Uprave prihoda i carina na čijem je čelu Abazovićev saradnik i prijatelj, partijski saborac Rade Milošević, koji je i sam privođen na saslušanje, kasno u subotu veče, kada je ova akcija uvedena u finiš.

Abazović mjesecima priča kako su on i Milošević stali na put švercerima duvana i kako je ta krijumčarska mreža razbijena. Akcija ANB-a, međutim, jasno je pokazala da to ne da nije tačno, već implicira i moguću umiješanost vlasti u krijumčarenje cigareta.

Interesantno je da su, kako je prenio M portal, ANB juče posjetili ambasadori svih država članica NATO i to, kako navodi ovaj portal, povodom razbijanja lanca šverca cigareta i otkrivanja mreže saradnika ruske tajne službe u Crnoj Gori. U Agenciju je juče iznenada bio pozvan i odlazeći premijer, zbog čega je morao da otkaže konferenciju za novinare. Nije saopštio što mu je rečeno u ANB.

1 KOMENTAR

  1. a aa tako dakle. Nije potrčao u svoje medije da se fali i grana rukama i rika iz mozga što mu je rečeno u ANB.
    Ali zato se maslućuje jasno je kao dan.
    Drile lagano se steže obruč a??

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]