Abazović: Vukšić napravio propust odavanjem podataka; Konjević: Vukšić treba da podnese ostavku

1
Abazović – Konjevič

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Zoran Vukšić je odavanjem tajnih podataka napravio propust, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon današnjeg kontrolnog saslušanja na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu,

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević saopštio je ranije danas da je Vukšić, suprotno Zakonu o tajnosti podataka, odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO.

Abazović je rekao da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka.

“Razgovaraću sa njim. Ne znam šta je uzrok tome, ali definitivno mislim da moramo mnogo opreznije da se odnosimo prema ovakvim stvarima”, rekao je Abazović novinarima u parlamentu nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu.

Abazović je saopštio i da je priča o njegovom susretu sa Stevanom Simijanovićem preuveličana.

“Čitava priča je hiperbolisana i apsolutno nikakvi nacionalni interesi nijesu povrijeđeni. Simijanović vjerovatno nije jedina osoba koja se lažno predstavila sa kojom sam se sreo poslije izbora. Pročitali smo dokumenta i navode. Neka služba radi svoj posao, što se mene tiče uvijek ću biti transparentan”, rekao je Abazović.

Naglasio je da se samo jednom sreo sa njim, i to u hotelu Centre vile.

“Nakon toga sam dobio informaciju da se radi o lažnom diplomati i tu su svi kontakti prestali. Po mom skromnom sudu mi smo danas imali jako korektnu raspravu ne samo na ovu temu, nego i na mnoge druge. Ja sam srećan i zadovoljan”, kazao je Abazović.

Poslanik SDP Raško Konjević očekuje da Tužilaštvo otvori proceduru jer je v.d. direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić odavanjem tajnih podataka prekršio Zakon o tajnosti podataka. On je poručio da Vukšić zato treba još večeras da podnese ostavku.

Konjević je istakao da su na današnjoj sjednici Odbora za bezbjednost imali korektno i isrcpno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

“Ovdje postoji diskrepanca između onog što je govorio Abazović i onoga što su nalazi ANB. Stevan Simijanović po dokumentaciji ANB nije slučajni prolaznik kroz Crnu Goru i osoba koja ovdje nije imala neke ciljeve”, naveo je Konjević na konferenciji za medije nakon sjednice Odbora.

Kako je rekao, ne bi ulazio u iskrenost ili neiskrenost Abazovića, ali ostaje zabrinutost “kako je lice koje je falsifikovalo putnu ispravu druge države, napustilo Crnu Goru”.

“Mislim da je to propust službe bezbjednosti”, rekao je, navodeći da će na njegov predlog biti ponovo saslušani Abazović i direktor ANB Dejan Vukšić.

Istakao je i da se set obavještajnih informacija koje pripadaju državi članici NATO ne smije ustupati poslanicima.

“Sumnjam da je to urađeno namjerno. Osim što je ime i prezime svakog operativca otvoreno, otvorena su imena i operativaca članica NATO. Vukšić je znao da se radi o podacima druge države i zato izvodim zaključak da je to uradio sa nekom vrstom namjere”, dodao je Konjević.

Naveo je i da Abazović nije želio da se izjasni o tome šta će povodom ovog preduzeti kao koordinator službi bezbjednosti.

“Radi se o ozbiljnom propustu i kršenju zakona koji će nanijeti nemjerljivu štetu Crnoj Gori. Poruka prema Abazoviću i institucijama je da ovu priču dovedu do kraja. Abazović nam je rekao da se sa Simijanovićem sreo tri puta. Ozbiljno sam zabrinut za kredibilitet našeg bezbjednosnog sektora. Mislim da Vukšić zbog ovog koliko je večeras treba da podnese ostavku, jer je ovo blamaža za nas bezbjednosni sektor. Vukšić to nije uradio iz neznanja jer idlično zna šta zakon predviđa u tim slučajevima. Ovo nije greškica, ovo je kršenje zakona koje se u obavještajnim službama smatra aktom neprijateljstva”, zaključio je Konjević.

Konjević: Skandal, Vukšić odao tajne podatke članice NATO-a

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]