Abazovićeve izjave mogu biti fatalne po budžet Crne Gore

0
Dritan Abazović

Molba potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića saopštena pred evopskim parlamentarcima da neka evropska banka preuzme kredit za autoput već je izazvala štetu u vidu pada vrijednosti crnogorskih obveznica na svjetskom tržištu.

Ono što je, međutim, manje poznato javnosti je da su takve izjave i postupci u direktnoj suprotnosti sa Ugovorom o zajmu potpisanom između Crne Gore i Exim banke, i da mogu imati nesagledive posljedice za budžet Crne Gore.

Abazović je, gostujući u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, kazao da u EU nikada nije postojala veća pozornost da se pomogne Crnoj Gori, otkako je u Briselu tražio pomoć za otplatu kredita kineskoj Exim banci, uzetog za izgradnju prioritetne dionice auto – puta, od Smokovca do Mateševa.

Ono što je izgleda nepoznato potpredsjedniku Vlade, je da Ugovorom o zajmu, definisano da “Zajmoprimac bez prethodne pisane saglasnosti Zajmodavca, ne može ustupiti ili prenijeti sve ili dio obaveza po osnovu ovog Ugovora u bilo kojoj formi na bilo koju treću stranu”.

Ugovorom su, kao slučaj neizvršenja obaveza, definisane i značajne izmjene koje su nastupile kod Zajmoprimca a koje po mišljenju Zajmodvca mogu imati materijalni negativni uticaj na sposobnost Zajmoprimca da izvršava svoje obaveze. Zbog svega ovoga, definisano je pravo Zajmodavca da pored ostalih, i u navedenim slučajevima može samo dostaviti Zajmprimcu pisano obavještenje kojim ili obustavlja dalju isplatu zajma ili proglašava trenutno dospjelim glavnicu, kamate kao i sva druga plaćanja koja Zajmoprimac ima po osnovu Ugovora. Aktivnosti Vlade Crne Gore mogu se dijelom smatrati povredom ovih tačaka.

Takođe, Ugovorom o preferencijalnom zajmu sa Exim bankom, Crna Gora se obavezala da neće objelodanjivati bilo koju informaciju u vezi sa ovim Ugvoorm, bilo kojoj trećoj stranu ukoliko to nije zakonska obaveza.

Očigledno da potpredsjednik Abazović, prije komunicranja sa EU, nije pročitao ugovore, a država bi zbog toga mogla imati brojne štetne posljedice. Naime, ukoliko postoji problem u vezi servisiranja obaveza, država je, po ugovoru, o tome morala prvo da obavijesti Exim banku. Dakle, sve što je urađeno, može se smatrati slučajem neizvršenja Ugovorom definisanih obaveza sa eventulanim sankcijama čija bi realizacija bila pogubna za naše finansije.

M. Dušević, CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]