Abdić: Građani, javite se na vrijeme, na respiratoru šanse za preživljavanje manje od 10 odsto

0
dr Boban Mugoša

Nove mjere uvedene su kako bi se smanjili socijalni kontakti i spriječilo širenje koronavirusa, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša na današnjoj konferenciji za medije.

Od srijede, 25. novembra objekti (kafići, restorani, trgovine…) će raditi od 7 do 18 sati, dok će zabrana kretanja biti na snazi od 19 sati do 5 ujutro.

Situacija veoma ozbiljna, sistem se ne smije ugroziti

Mugoša je kazao da su razmotrili ukupnu situaciju u Crnoj Gori i zaključili da je veoma ozbiljna, pa se moraju poštovati mjere, kako se sistem ne bi ugrozio.

“Transmisija virusa koja je visoka, naći će najosjetljivije i dovesti do teških oboljenja, koja se mogu završiti smrću. Uvedene su mjere za radno vrijeme, koje će u srijedu stupiti na snagu. Radiće se do 18 sati, a zabrana kretanja od 19 sati do pet ujutro. Na taj način smanjićemo socijalne kontakte i spriječiti širenje infekcije”, rekao je Mugoša.

dr Nermin Abdić

Inficirana 154 zdravstvena radnika

Šef kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić rekao je da je sve veći broj pacijenata u teškom stanju.

“U Kliničkom centru se liječi 91 pacijent, a 42 su životno ugrožena. U Baru se liječi 45 bolesnika, šest je u intenzivnoj njezi, u beranskoj bolnici je 33 pacijenata, a 10 je u teškom stanju, u Nikšiću je 75 pacijenata, a 10 u teškom stanju, u Pljevljima je 21 pacijent, a jedan sa srednje teškom slikom, u Brezoviku je 33 pacijenta i svi su stabilni. U Bijelom Polju je 31 pacijent, od kojih je sedam životno ugroženo, na Cetinju se liječi devet pacijenata, od kojih je jedan u teškom stanju, u Kotoru je 20 pacijenata, od kojih su tri životno ugrožena, u bolnici Kodra je devet pacijenata i svi su stabilnog stanja. Do ovog trenutka imamo 154 inficirana zdravstvena radnika, dok ih je 23 u izolaciji”, rekao je Abdić.

Virus bira slabu tačku i pravi haos

Dodao je da su brojke zabrinjavajuće.

“Veliki broj pacijenata se liječi širom Crne Gore. Virus bira slabu tačku organizma, napada pacijente i pravi haos u organizmu. Nadam se da ste svjesni da zdravstveni sistem ne može da spriječi infekciju, već posljedice, koje su jako velike. Moramo se pridržavati mjera, kako bi spriječili ovu pošast. Ovaj virus stvara velike probleme, imamo pacijenata sa dramatičnom kliničkom slikom. Čini mi se da se stiče utisak u javnosti da zdravstveni radnici treba da uzmu špric i prskaju lijek i tako liječe kovid, što nije tačno. Moramo svojim primjerom da preventivno djelujemo na njegovo širenje. Bez toga nemamo izlaska iz ove situacije”, naglasio je.

Situacija u Podgorici posebno teška

Abdić je ukazao da se čak 1.480 građana Podgorice obratilo za pomoć tokom četvrtka i petka u Covid ambulantama.

“To je ogroman broj građana sa simptomima infekcije. Rekao bih da su to odgovorni građani, ali ne smijemo dozvoliti da u poodmakloj fazi dođu kod nas jer kada su pluća u lošem stanju, pacijente završe na respiratoru. (…) A onda su šanse za preživljavanje manje od 10 odsto. Zbog toga opet molim da sve ovo shvatite veoma ozbiljno”, apelovao je Abdić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mugoša je kazao da ove sezone još nema potvrđenih slučajeva gripa.

Ljekari u Baru savjesni i profesionalni

Abdić se osvrnuo i na situaciju koja se desila u Baru, gdje je jutros došlo do incidenta. Navodno, porodica inficiranog pacijenta nije mogla da dobije informacije o njegovom stanju pa su pokušali nasilno da uđu u bolnicu, a polomljena su i stakla, te je reagovala policija.

“Kolege iz Opšte bolnice u Baru svoj posao obavljaju savjesno i profesionalno”, rekao je Abdić i dodao da su dvije komisije slate u tu ustanovu i nisu pronašle nijednu zamjerku.

Crna Gora na piku

Mugoša je rekao da je ova situacija rezultat dešavanja koja su se događala i prije dva mjeseca.

“Mi se sad nalazimo na jednom piku i ako bismo bili iskreni on bi i trebalo da bude sad”, rekao je Mugoša i dodao da će od našeg ponašanja zavisiti da li će sada broj oboljelih početi da opada.

Kako je dodao, teško je prihvatiti da ljudi neće da prihvate da je ovo opasnost po stare, bolesne i osjetljive osobe.

“Nemamo drugi način osim da insistiramo na poštovanju mjera”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje.

Poštovaće se fer plej kad stigne vakcina

Kada je riječ o vakcini protiv koronavirusa, Mugoša podsjeća da je Crna Gora pristupila COVAX inicijativi, pokrenutoj sa ciljem pravedne raspodjele vakcina.

“Uplatili smo određena sredstva, prihvatili uslove i to je prihvatilo oko 130 zemalja. To znači da će se poštovati fer plej i kad druge zemlje dobiju vakcine i mi ćemo”, naveo je, ističući da ne zna kada će stići vakcina, ali da se nada da će ubrzo.

CdM

Od srijede: Ugostiteljski i uslužni subjekti rade od 7 do 18, zabrana napuštanja objekta stanovanja od 19 do 5 sati ujutro

U Crnoj Gori korona odnijela još pet života (u Kotoru jedan), 556 novozaraženih (iz Kotora 7)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]