Adžić na A+TV: Aleksandrova kapela se na Lovćen neće vrtat, Eraković: Antihrišćanska upotreba vojnih helikoptera za dopremanje popova na Cetinje

4

Pretenzije da se ukloni Njegošev mauzolej na Lovćenu nijesu od juče. One traju od kad je podignut, a hajka traje i prije nego što je podignut. Naročito je Srpska pravoslavna crkva bila aktivna u tome, ali je dobijala podršku i od raznih političkih, strukovnih i drugih udruženja. Taj proces je ponovo aktiviran, naročito nakon pojave višepartizma u Crnoj Gori i dolaskom mitropolita SPC u Crnu Goru Amfilohija Radovića koji je stalno isticao da treba vratiti Aleksandrovu kapelu na Lovćenu. I to je, nakon njegove smrti nastavio, ali u mnogo primitivnijem obliku, opskurnijoj i neobrazovanijoj varijanti aktuelni srpski mitropolit u Crnoj Gori Joanikije Radović, kazao je, između ostalog, mr Novak Adžić, doktorand istorijskih nauka i potpredsjednik DANU, gostujući u emisiji A plus TV „Tamo i natrag sa Slavkom Mandićem“.

Naravno, oni ne traže da se vrati Njegoševa kapela jer je nju ta ideologija srušila 1925. godine. Njegoševu kapelu, kako oni izmišljaju, nijesu srušili Austrijanci 1916. Ona je samo djelimično oštećena i vrlo jednostavno se mogla popraviti. To nije urađeno nego je donijeta odluka da se podigne nova kapela drugih dimenzija, drugačije simbolike i od drugačijeg kamena. Njegoševa kapela je do temelja srušena 1925. godine i podignuta nova u slavu dinastije Karađorđević i simbolizirala je  ono što je još Vladimir Dedijer rekao, ona je simbol ukidanja autokefalne Crnogorske crkve, simbol pobjede Karađorđevića nad Petrovićima i simbol uništenja crnogorske države. Nemojmo zaboravit memoare Milana Stojadinovića, tadašnjeg ministra a kasnijeg predsjednika Vlade, koji je bio organizator svih tih svečanosti 1925. godine, da je Aleksandar na vrh Lovćena, na Njegošev grob stavio vlastiti mač, što je trebalo da simbolizuje da je konačno osvojio i pokorio Crnu Goru. Najveći dio kamena za gradnju crkve donešen je iz okoline Topole, naročito onaj za uređenje unutrašnjosti kapele. Ona je posvećena Karađorđevićima a kao ktiror se javlja Aleksandar Karađorđević jer on rekao Gavrilu Dožiću, tadašnjem mitropolitu srnogorsko ptimorskom, Srpske crkve, koji je bio poslanik sramne Podgoričke skupštine i glasao da se ukine Crnogorska pravoslavna crkva: „Visokopreosvešteni, predajem Vam u amanet na čuvanje moju zadužbinu. To znači da je ona zadužnina Karađorđevića, da je simbol Karađorđevića, posvećena rođenju princa Đorđa, koja nikakve veze nema sa Crnom Gorom. Ona nipočemu ne može da bude kapela, jer je posvećena sv Đorđu a autentična Njegoševa kapela, koju je Njegoš podigao 1845 ili 46. godine (različiti su izvori) je bila posvećena Svetom Petru Cetinjskom. Potpuno druge simbolike i druge posvete, druge dimenzije i drugog smisla.
Oni ne mogu da oproste, kaže Adžić, što je jedan Hrvat Ivan Meštrović spleo vijenac na Lovćenu jednom Crnogorcu. Što je jedan rimokatolik, podigao veličanstveni spomenik, koji je dostojna Njegoševa grobnica, jednom pravoslavnom vladici, misliocu i pjesniku kosmopolitskih svjetonazora.
I bi da sruše djelo samo zato što ga je radio Meštrović, izmišljajući da on ima karakter faraonskih mauzoleja, što apsolutno nije tačno. Oni nijesu razmišljali o onome što je Pavle Mijović davno poručio Dobrici  Đosiću: Najbolje bi bilo da prvo po Srbiji srušite sve spomenike koje je podigao Meštrović, od Neznanog junaka na Avali, Spomenik Pobjedniku na Kalemegdanu,  spomenik Zahvalnosti Francuskoj, i mnoge druge.

Aleksandrova kapela se na Lovćen neće vrtat, izričit je Adžić. A priča koju pričaju zagovornici rušenja mauzoleja je političko propagandna floskula koja služi za dnevnu upotrebu.

Na konstataciju da namjera zagovornika ideje rušenja  Njegoševog mauzoleja na Lovćenu nije bezazlena priča te grupacije, predsjednik Dukljanske akademije Blagota Eraković je potvrdio da ama baš ništa nije bezazleno kada su oni u pitanju. To je radnja ispod žita. On kaže da je imao priliku da upozna jednog izuzetnog vladiku, koji je, iako Sremac, bio vršilac dužnosti vladike SPC u Crnoj Gori. On mi je, kaže Eraković, skrenuo pažnju da Amfilohije ima ambiciju da dođe na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske.

-Ne daj Bože da dođe, kazao je bački vladika. Zamislite kad to kaže vladika u odori vladičanskoj. Ja jesam Sremac, ali sam toliko zavolio Crnu Goru da se smatram Crnogorcem. Pomutio bi Crnu Goru. Kastig bi tamo napravio. Nijesu mu zaludu dali ime Amfilohije kad su ga zamonašili, jer Amfilohije na grčkom znači četa vojnika.
Ali, objašnja Eraković, pokojni mitropolit je bio mudar. On je znao da manipuliše. Znao je kad što treba i kako da uzme pare da završi hram.
Da prećuti za referendum i da za to dobije novac.A kada se desio onaj kastig oko ustoličenja Joanikija za mitropolita Crnogorsko-primorskog na Cetinju, a to jeste kastig i drugačije ga ne mogu nazvati, bilo je jasno da je namjera da se povociraju Cetinjani. Duljanska akademija je pisala pa i molila da se ustoličenje izvrši bilo gdje drugo jer, Bogu hvala evo imaju od Đurđevih stupova, preko Manastira Morača, do ovih modernih zdanja u Podgorici, Baru, u Pećkoj patrijašiji na Kosovu gdje se ustoličava srpski patrijarh. A znamo da je Joanikiju ukinuto sve ono što je Amfilohije imao. On je bio egzarh trona pećkog. To znači da je krunu na glavu srpskom patrijarhu stavljao crnogorski mitropolit. Danas, nema ništa od toga.
To znači da je Amfilohije imao autoritet  u Srpskoj crkvi a da ga Joanikije nema, zaključak je iz objašnjenja reditelja Erakovića.
On je kazao i da je potpuno antihrišćanski upotrijebiti vojne helikoptere za dopremanje popova na Cetinje, bacati bojnu otrov na narod, pucati gumenim mecima na đecu, na žene, na nejač.

4 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]