AEM poručio medijima da poštuju profesionalne standarde i eliminišu senzacionalizam

0
AEM

Agencija za elektronske medije je ukazala na činjenicu da elektronski mediji i portali prilikom  izvještavanja o nesrećama ili porodičnim tragedijama, moraju poštovati pravo na privatnost porodice žrtava i drugih osoba koje su pogođene tim događajima.

U elektronskim medijima i publikacijama je zabranjeno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet maloljetnika i iznošenje pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života djeteta.

Otkrivanjem indentiteta i pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života maloljetnika može se nanijeti šteta njihovom duševnom razvoju i ugrožavanju dostojanstva.

Ne dovodeći u pitanje javni interes da se ukaže na opravdanost ili osnovanost učestalih apela za animiranje javnosti u svrhu obezbjeđenja pomoći ugroženim licima, kao i na ulogu i angažovanje nadležnih institucija u rješavanju takvih slučajeva, posebno kad su uključeni maloljetnici, Agencija ne može opravdati otkrivanje indentiteta i  pojedinosti  iz porodičnih odnosa i privatnog života maloljetnika, zbog čega ćemo sanikcionisati sve elektronske medije koji prekrše navedene standarde.

Takođe, elektronski mediji i portali su dužni da dosljednom primjenom profesionalnih i etičkih standarda novinarskog kodeksa na primjeren način realizuju obavezu informisanja javnosti i potrebu za iskazivanjem saosjećanja, uz eliminisanje rizika od senzacionalizma.

Obzirom da svako narušavanje privatnosti mora biti opravdano dokazivim javnim interesom, a naročito kada se radi o maloljetnicima, apelujemo na elektronske medije i portale da poštuju pravo na privatnost porodice, koja je preživjela porodičnu tragediju gubitka člana porodice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]