Agencija za sprječavanje korupcije da pokrene postupak protiv Leposavića

0
Vladimir Leposavić

NVO Montenegro International uputila je danas zahtjev za pokretanje postupka protiv ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog povrede odredbi Zakona o sprječavanju korupcije.

U toj NVO su naveli da je Leposavić izabran za ministra 4. decembra, te da je od 12. do 17. decembra drastično i u više navrata prekršio odredbe člana 7 Zakona o sprječavanju korupcije. U Montenegro Internationalu su objasnili da je Leposavić javni interes podredio poslovnom i privatnom interesu jedne vjerske zajednice Mitropolije Crnogorsko-Primorske i četiri eparhije koje djeluju na teritoriji Crne Gore.

“Leposavić je bio član Pravnog Savjeta MCP koji je, pored ostalih pripremao njihove predloge za izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica na Nacrt tog Zakona a koji je MCP dostavila Vladi Crne Gore dana 13.11. 2019.godine br.123a na kojem je i potpis dr Vladimira Leposavića. On je bio i član ekspertskog tima MCP SPC u pregovorima sa tadašnjom Vladom Crne Gore (u martu, pa potom u julu mjesecu 2019.godine) u vezi sa predmetnim Zakonom”, ukazali su predstavnici Montenegro Internationala.

Predlozi MPC za izmjenu Nacrta tog zakona, kako su naveli, njihovi zahtjevi u toku pregovora sa Vladom, kao i Leposavićeve izjave za medije u više navrata u vezi sa zahtjevima MCP SPC na kojima su oni insistirali su identični onima koje je Leposavić ovoga puta u svojstvu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore predložio Vladi radi utvrđivanja predloga za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Na taj način Leposavić je ne samo nesavjesno vršio javnu funkciju ovim povodom, prekršio član 7 Zakona o sprečavanju korupcije, već se direktno stavio i dalje u funkciju člana Pravnog tima i radio u ime i za račun Mitropolije Crnogorsko-primorske SPC a na štetu javnog interesa i ustavno-pravnog poretka Crne Gore. Vladimir Leposavić je svoje nezakonito postupanje nastavio i u svim javnim nastupima povodom Izmjena i dopuna predmetnog Zakona, da bi isti dostavio Vladi Crne Gore, obrazložio ga i Vlada je na osnovu njegovih predloga, dana 17.12 2020.godine utvrdila Predlog Izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i isti dostavila Skupštini Crne Gore 18.12 2020.godine na usvajanje po skraćenoj proceduri”, rekli su u toj NVO.

Kako su dodali, dostavljajući Predlog Izmjena i dopuna Vlada je u propratnom aktu od 18. decembra, Vlada je obavijestila Skupštinu da je odredila Leposavića za njenog predstavnika prilikom razmatranja predmetnog predloga zakona. Na taj način, kako su ocijenili, Leposavić je dobio priliku da u najvišem zakonodavnom tijelu naše države zloupotrebljavajući svoju funkciju ministra, zastupa predloge MCP SPC i na taj način dovede u zabludu poslanike prilikom njihovog izjašnjenja za predloženi tekst Izmjena i dopuna Zakona.

“Imajući sve navedeno u vidu, ozbiljno ugroženi javni interes od strane dr. Vladimira Leposavića i povrede člana 7 Zakona o sprečavanju korupcije, NVO Montenegro International traži da Agencija za sprečavanje korupcije u što kraćem roku, na osnovu člana 31, uz primjenu i stava 3 ovog člana, pokrene odgovarajući postupak protiv ovog javnog funkcionera i donese odluku u skladu sa članom 42 ovog Zakona, da je ovakvo nesavjesno vršenje javne funkcije i njena zloupotreba, razlog da od Vlade i Skupštine Crne Gore, zahtijeva pokretanje postupka za njegovo razrješenje”, zaključili su u Montenegro Internationalu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].