Agencija za zaštitu prirode i životne sredine: “Nijesmo dali dozvolu za izvoz radioaktivnog otpada”

0
foto; RTCG

Projekat uklanjanja grita iz Bijele zapao je u velike teškoće, javlja RTCG.

Dok u bivšem Brodogradilištu na izvoz čeka velika količina pripremljenog opasnog otpada za koji se ne može naći deponija, otvara se istraga da li je radioaktivan teret koji je francuska kompanija Valgo, uz saglasnost crnogorskih institucija izvezla u Ukrajinu. Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine kažu da nijesu izdali takvu dozvolu.

Za uklanjanje grita iz Bijele očigledno nijesu dovoljni novac, projekat koji garantuje Svjetska Banka, ni čvrsta namjera države da se sanira jedna od crnih ekoloških tačaka. Nakon što je francuska kompanija Valgo angažovana u ovom poslu, skoro godinu i po bezuspješno pokušava da nađe destinaciju za izvoz preostalih 60,5 hiljada tona opasnog otpada. Ovih dana je objelodanjen skandal da su umjesto bezopasnog, za Ukrajinu u decembru 2019. poslali brod sa toksičnim otpadom. Sporni teret od 4.000 tona potiče iz tivatskog Porto Montenegra. Nakon što je grit transportovan iz Bijele, izvezen je uz sve potrebne dozvole i nalaze da je bezopasan.

“Budući da se ova vrsta otpada nalazi na “žutoj listi”, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je proslijedila obavještenje o planiranom izvozu nadležnom organu Ukrajine. Agencija nije nadležna za karakterizaciju i klasifikaciju otpada, već je to Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore”, saopšteno je iz Agencije.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je, kako tvrde, po saznanju o mogućoj povezanosti kompanie Valgo s nezakonitim postupanjima u drugoj državi, još u decembru 2019. godine, obavijestila Svjetsku banku o tome i ukazala da ukoliko se utvrdi odgovornost kompanije Valgo u predmetnom pitanju, to se može izuzetno negativno odraziti na projekat remedijacije u Bijeloj, budući da Ugovor s izvođačem radova predviđa mogućnost momentalnog raskida, ukoliko se utvrdi nezakonito postupanje od strane izvođača radova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].