Ajde prođi majčin sine

9

 

Uobičajno ljetnje jutro u Kotoru. Kolona automobila iz pravca Škaljara prema Dobroti ne jenjava. Đe će svako jutro toliko kola, pitaju se Kotorani kojima je preko glave i ljeta i ove nesnosne  gužve  koju mnogi sve teže podnose. Ima, naravno, i onih kojima više turista znači i veći prihod. To su suvenirnice, kafići, hoteli, hosteli, restorani, privatni izdavaoci soba i apartmana. Njih snadbijevaju uglavnom trokoličari ili rijetki elektromobili koji mogu u stari grad. Valjda im je odobreno do 9 ura svako jutro, ali ove slike koje gledate, snimljene u 8 sati i 40 minuta, govore da se ispred starog grada napravi takav konfužion  od vozila za snadbijevanje, taksista i još po nekih uslužnih servisa da to dotatno jača utisak opšteg haosa. Oni bez reda ostave automobil parkirani dok iskrcaju robu koju su dovezli i dok je preuzme dostavno vozilo ili trokoličar.

Razumljivo bi bilo, kaže nam starograđanin koji svako jutro sjedi i prelistava  dnevnu štampu na klupi ispred vrata od grada, da ovo čine do 7 ili 7.30. Ali do 9 svakako ne. Niti ih ko gleda, niti kontroliše, kaže on, sklanjajući se od fotoaparate da ga slučajno ko ne slika pa da ga, kako veli, kakva strkotina ne nađe.

Neće njega, ali ovakvim radom odgovornih, svakako će građane Kotora i sve brojnije goste koji sa trokoličarima u kofidencu, zajedno kreću u obilazak starog grada.

Svakog jutra do 9, a nerijetko i kasnije.

9 KOMENTARI

 1. Prođoh upravo tuda juče, 10. avgusta. Bijaše 09:45h. Ogromni kruzer vezan uz rivu. Iz jednog teretnog kombija, ispred Južnih vrata, momci isktcavahu oskrbu za kafiće. Na pločniku brda gajbi, flašica, kantica, sanduka vina, pivskih sifona… Ispred Vrata kao u košnici od turista i kruzing turista. Jadne domaće ljude niko i ne “zarezuje” ni za žuti marijaš. Trokoličari i elektro trokoličari se probijaju kroz neviđenu gužvu.
  Haos!
  Ljudi se sklanjaju i gunđaju. Na svim jezicima.
  Tim krčmarima zaista ne može niko ništa. Iznad su zakona. Ili su sa lokalnim vlastima sklopili neki tajni dil, ili su obahatili do vrha Pestingrada?

 2. Ovaj krš, ršum i haos opštinskom odlukom dozvoliti SAMO do 07:30h. Sprovođenje Odluke Kompolicija da striktno kontroliše i kažnjava. Ali djelatnici bi da spavaju do devet, ko da rani tako rano kao pekari?!

 3. To članstvo u UNESCO vratiće Kotor u nazadak, tako da će normalno funkcionisanje svakodnevnog života postati nemoguće za građane čitave Opštine Kotor.
  Zabrana gradnje Žičare do San Đovanija, što bi bila “zlatna koka” za opštinsku kasu, a iznad svega, zabrana gradnje Obilaznice, “da se ne naruši ambijentalni krajolik” – van pameti je i ravno ludilu.
  Kotor bi morao razmotriti izgradnju ova dva objekta, pa i po cijenu da nas isključe iz UNESCO-a!
  Koje nam koristi od uneska, ako od tivatskog kružnog toka do Ljetnog bazena moramo putovati DVA sata??
  Moramo li bezuslovno robovati unesku??
  Dolje unesko!

  • Ajd oladi, vrati se kulturi.
   Glavu gore i pocesi se malo, nemoj onamo gdje ne svrbi.
   Anarhiju prizivaju primitivci- to ovdje
   nece proci!

 4. Sto zelite cuti?
  Sto ceka komunalna policija ?
  Vjerovatno nije nadlezna?
  A jeli nadlezna saobracajna policija?
  Igraju li ping-pong?
  Preca posla > koja?
  Gdje je Anima i dr. NVO da protestiraju?
  Sto radi gradska uprava ( ruga Nam se!)? > cerajte zutokljunce !
  Tko napravi kamionsku tranzit stanicu na ulazu grada?
  Pomahnitali gazdarluk, koji su svi zeljeli.
  Pa evo vi ga na, na, naaaaaaaa!

  • “Preklapanje nadležnosti”…(?!) Odličan povod da se izbjegne odgovornost za komunalni red. I nered. Instutucija “Komunalna policija” u formatu kako to egzistira u Kotoru je nešto najgore što je Zakonodavna vlast mogla ozvaničiti. Dok nije postojalo tog parazita u vidu Kompol., redovna policija je vrlo efikasno rješavala i komunalne i saobraćajne probleme. Nije bilo “preklapanja nadležnosti”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.