Ajmo ljudi, što ste stali, ovđe su zanati cvali!

4
Monika Orlando

Monica Orlando

Monika Orlando

U Kotoru je formirano strukovno Udruženje modnih krojačica, dizajnera i modelara-konstruktora odjeće.

Inicijator ove ideje je gospodin Boris Marđonović, koji je direktor Zanatske komore Crne Gore, a njegova supruga je vlasnica modnog studija, modna krojačica koja je ove godine proglašena za preduzetnicu godine.

To priznanje daje nam nadu i motiv da se stvari polako mijenjaju, priča za Skala radio Monika Orlando, modelarka i konstruktorka odjeće iz Kotora.

Poznato je da su se u Crnoj Gori već osnovala strukovna udruženja fotografa, pekara i različitih zanata.

Prije nekoliko dana održan je prvi radni sastanak na kome su prisustvovale gospođa Lida, vlasnica krojačkog modnog salona Lida Mart, Rada Vujičić iz Herceg Novog, vlasnica modnog krojačkog salona Vagabunda, šnajderica Budimka iz Podgorice i Monika Orlando.

Za ovu ideju dobijena je velika podrška od modnih kreatora iz Podgorice, Vladinih institucija, kao i Znatske komore Crne Gore.

Strukovno udruženje tekstilnih radnika nije postojalo u Crnoj Gori, a veoma je potrebno, s obzirom da znamo da je propao Jadran Perast, Titeks, kao i ostale fabrike, podsjetila je Orlando.

Kotor je, kaže ona, nekada bio poznat po rukaticama, čipkaricama, po Jacinti Kunić koja je izvezla svojom kosom i zlatnim koncem fantastičan goblen koji se čuva na Gospi od Škrpjela.

Prva aktivnost Udruženja biće uvođenje majstorskog ispita za krojački zanat.

Za članstvo u Ispitnom odboru predložene su Rada Vujičić i Monika Orlando koje će zajedno sa ostalim zainteresovanim članovima Ispitnog odbora posjetiti Zanatsku komoru Koblenc u Njemačkoj, gdje će se upoznati sa radom njemačkih ispitnih odbora i prenijeti iskustvo u Crnu Goru.

Nakon toga će biće održana prva pilot obuka i polaganje majstorskog ispita u Crnoj Gori po njemačkim standardima.

Naravno, još mogu da se prijave zainteresovani sa radnim iskustvom za polaganje za majstorskog pisma koje je sinonim kvaliteta.

“Šnajderica kod koje dođete će vam neki odjevni komad izraditi po svim sistemima kvaliteta, tako da ćete od nje otići sa preporukom i izaći zadovoljni”, poručila je Orlando.

“Sve više je butika sa nekom sumljivom robom, a sve manje dobro obrađenih i krojački dobro urađenih odjevnih komada.
Svako se snalazi na način na koji može. Da li će  neko svoj butik registrovati ili ne stvar je pojedinca, ali mi želimo da pokažemo prednosti u odnosu na rad na crno i zato želimo u svom Udruženju okupiti što više  maladog svijeta.
Marđonović je preveo njemačke zakone u kojima se kaže da je majstorsko pismo sinonim kvaliteta. Tačno je navedeno po kojim pravilima ono treba da se polaže i koje kvalifikacije moraju da imaju članovi Ispitnog odbora. Članovi Ispitnog odbora sa učenikom ili studentom koji polaže majstorski ispit ne smije biti ni u kakvim rodbinskim odnosima. Nema ni po babu ni po stričevima. Nema ni pršuta ni sira. Znanje mora isplivati na vidjelo”, kaže Orlando.

U ispitnom odboru mogu biti vlasnice tekstilnih preduzeća koje imaju preko 15 godina staža, a majstorski ispit sastoji se iz četiri dijela.

Polaganje majstorskog ispita ne smije trajati duže od 10 dana, minimum 6 sati dnevno.

Za sada su zainteresovane dvije djevojke koje bi željele da polažu majstorski ispit.

Orlando se, kako je poetski zaključuila, nada da će se ostvariti poruka iz pjesme “Ajmo ljudi što ste stali, ovdje su zanati cvali”.

4 KOMENTARI

  1. Ovo je veoma korisno i važno da se čuje da se opet aktivira ova struka. Pozdravljam radio Skala za ove vijesti i za ovaj lijepi razgovor.

  2. Draga Olja, više informacija o polaganju za majstorsko pismo možete dobiti na e-mail [email protected] ili [email protected]. Takodje, nije riječ o školi već o obuci za polaganje istog koje se sastoji od odredjenog broja časova. Polaganje se vrši kroz niz teorijskih i praktičnih zadataka, i propisano je granica znanja koju kandidat mora posjedovati da bi polagao majstorsko pismo. Pozdrav i svako dobro! Monika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]