Akademik Rajko Vujičić je bio jedan od najznačajnih ličnosti crnogorske umjetničke kulture

5
Rajko Vujičić

Akademik Đorđe Borozan

akademik Đorđe Borozan

Na komemorativnoj sjednici u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti Crne Gore, upriličine povodom smrti akademika Rajka Vujičića, predsjednik CANU Momir Đurović je, između ostalog kazao, da odlazi vrstan pedagog, naučnik čije je znanje potrebno Crnoj Gori, publicista i medijska ličnost.

On je kazao da je poznavao čovjeka vedrog duha, komunikativnog veselog i veoma kulturnog u ponašanju, poliglotu i rijetku ličnost, svestranog obrazovanja i aktivnosti.

Đurović je kazao da je Crna Gora njegovom smrću izgubila jednog od najznačajnijih poznavalaca njene istorije umjetnosti.

“Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti bila je čast što je Rako Vujičić, erudita i čovjek velikog znanjja bio njen član. Njegovim odlaskom gubimo pouzdanog znalca naše prošlosti, naročitu u umjetnosti“, kazao je Đurović.

Govoreći o akademiku Rajku Vujičiću, akademik Đorđe Bororan je istakao da se radi o jednom od naznačajnijih ličnosti crnogorske umjetničke kulture.

Njegove spoznaje u nizu studija i rasprava iz istorije i teorije umjetnosti, učešće na brojnim naučnim i stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu, znameniti su spomen kulture Crne Gore, njene istorije umjetnosti, njene kulturne baštine, graditeljstva, ikonografije i narodnih običaja.

Njegovi radovi, kazao je Borozan i djela iz oblasti arhitekture, slikarstva, skulpture i primijenjene umjetnosti svjedoče o stvaraocu i profesoru čije je djelo i mišljenje afirmisalo umjetnička i civilizacijska dostignuća na prostorima državnopravne tradicije Duklje-Zete-crne Gore.

O tome posebno svjedoče njegova djela: Spomenici kulture Crne Gore, Studije iz crnogorske umjetnosti srednjovjekovne arhitekture i slikarstva Crne Gore, i posebni radovi: Osvrt na kult sv. Tripuna, Kult svetog Vlaimira Dukljanskog, crkva sv. Mihaila u Stonu i niz drugih.

Baveći se pedagoškim, naučnoistraživačkim, publitističkim i medijskim radom, kazao je akademik Borozan, Vujičić je ostavio nenametljiv svijetli trag u svemu čime se bavio, kako je živio i kako se družio, kuda je putovao, kako je svoju saznajnost ispoljavao i svojim stasitim likom i humanim gestom, ostavljao trag plemenite čestitosti.

Vrsni pedagog, poliglota, promišljeno posmatrač davnina i analitičar likovnih, grafičkih i graditeljskih sadržaja davnih i savremenih crnogorskih vremena akademik Rajko Vujičić je životom i djelom ostavio značajan trag kojim njegovo porodično potomstvo i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti mogu biti spokojni izražavajući mu iskrenu zahvalnost, odanost i poštovanje, kazao je na kraju komemorativne sjednice akademik Đorđe Borozan.

5 KOMENTARI

 1. Bilo bi elementarno pristojno ne komentarisati bar ovim povodima i na ovom mjestu Zato ću se iz pijeteta uzdržati.
  Skala radi svoj posao kako to najbolje zna i umije, pri tom je komrecijalni medij koliko ja znam.

  • Druže Srećko ti si neđe zalutao ili nešto pobrkao.
   Možda meni nema na ovaj moj stari kompjuter kakvi nepristojan komentar, pa ga ja ne vidim, a vjerujem da nepristojni komentar Skala ne bi ni objavila, pogotovo za pokojnika. Ajde Srećko zdrav i živ bio !

 2. Draga RADIOSKALO, izuzetno cijenim lik i djelo pokojnika i trba, svakako da uzme mjesto u pomen na svim lokalnim meijima.
  Ipak, draga Skalo, sjetite se, kad vidite da je oči sklopio po koji kotorski oriđinal, Kotoranin do beskraja, jer i oni, itekako zaslužuju da budu pomenuti kada pođu na drugi svijet.
  Niste baš revnosni u tome !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]