Alarmantni podaci o količini otpada u Jadranskom moru

0
sa konferencije

dr Milica Mandić

dr Milica Mandić

Tokom dvodnevnog sastanka Upravnog obora partnera na projektu upravljanja napuštenim ribarskim alatima u jadranskoj regiji DEFISHGEAR, naučnici iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke i Crne Gore su predstavili rezultate svog istraživanja i monitoring aktivnosti.

Ogromnim poslom koji je urađen jednogodišnjim istraživanjem dobijena je prva procjena količine otpada u Jadranskom moru, kazala je za Skala radio dr Milica Mandić, rukovodilac projekta.

Tako je tokom sakupljanja napuštenih ribarskih mreža od ribara na području čitavog Jadrana sakupljeno 113 tona napuštenih mreža od kojih je najveća količina poslata na reciklažu u italijansko-slovenačku korporaciju.

Nakon recikliranja najveći dio materijala se koristi za izradu tepiha i kupaćih kostima.

Takođe je sakupljeno oko 90 tona otpada od strane profesionalnih ribara, kao i 8 tona tzv. mreža duhova koje su dospjele na morsko dno, i na nekin način love ribu i ugrožavaju život morskih organizama.

Pored toga, podsjeća Mandićeva, urađeno veoma važno istraživanje na 54 lokacije na čitavom Jadranskom moru sa kojih su uzete jedinke različitih vrsta riba na kojima se radila analiza prisustva makro plastike u želucima riba.

Kotorski Institut za biologiju mora je konkretno obradio 250 jedinki pet različitih vrsta riba i uzorci su poslati na analizu u slovenački hemijski institut.

Nadalje, slijede istraživanja koja će pokazati na koji način ogromne kiličine plastike koja pokriva dno Jadranskog mora utiču na zdravlje ljudi.

Projketom DEFISHGEAR je obuhvaćena  procjena količine  otpada na plažama i prvi podaci su alarmantni, kazala je Mandićeva.

Ogromna količina otpada sa plaža završi u moru, a ni jedna zemlja koja je članica ovog projketa nema zakonske regulative koje tretiraju ovu problematiku.

Stoga će u narednom periodu naučnici zemalja, članica projekta sa jakim argumentima i egzaktnim  podacima, organizovati zajednički sastanak sa nadležnim ministarstvima i institucijama koje se bave zaštitom životne sredine.

Ovaj skup je planiran krajem aprila ove godine u kotorskom Institutu za biologiju mora i tom prilikom biće organizovana izložba sa bogatom foto dokumentacijom i video materijalom koji je urađen i sakupljen prilikom pomenutih istraživanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]