Alarmantno stanje u zdravstvenom sistemu, bolnice (među kojima i OB Kotor) traže pomoć od ministarke Borovinić Bojović

2

Crnogorski zdravstveni sistem je u teškom stanju. Čelni ljudi bolnica u Meljinama i Kotoru, kako saznaje CdM, tražili su pomoć od Ministarstva zdravlja zbog velikog broja inficiranih ljekara i medicinskih sestara.

Budva traži zaključavanje, teška je situacija u Tivtu i Ulcinju.

Stara zgrada Medicinske škole se, kako CdM saznaje, priprema za smještaj kovid pacijenata.

Potvrdu ove informacije CdM je tražio od direktorice Kliničkog centra Ljiljane Radulović, ali odgovor iz Kliničkog centra nijesmo dobili.

Stanje u OB Meljine je alarmantno. U dopisu medicinske direktorice OB Meljine Olivere Mihajlović Elez, a u koji je CdM imao uvid, Elez piše da su svi ljekari Internog odjeljenja i dio sestrinskog kadra oboljeli od Covid-19.

Kako je navela u dopisu ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, s obzirom da je OB Meljine po ugovoru sa Fondom zdravstva zbrinjava sva internistička stanja i hitne slučajeve sa teritorije Herceg Novog, nastaje veliki problem za funkcionisanje zdravstvenog sistema u ovoj opštini.

Doktorka Elez u dopisu navodi da joj je poznato da je zdravstveni sistem preopterećen, ali upozorava da bez ispomoći najmanje dvoje internista u narednih 10-15 dana neće biti u mogućnosti da funkcionišu.

Zahtjev ministarki je uputio i direktor Opšte bolnice u Kotoru dr Davor Kumburović.

Kako CdM saznaje, on je ministarku obavinestio da je rad u bolnici otežan zbog povećanog broja inficiranih ljekara i medicinskih sestara.

On je prema saznanjima CdM-a, zbog navedenog zamolio da se odobri prekid redovnog rada u specijalističkim ambulantama na određeno vrijeme, do poboljšanja epidemiološke situacije.

Kumburović je tražio pomoć kako bi se poboljšala komunikacija sa Specijalnom bolnicom za plućne bolesti Brezovik zbog rehabilitacionog oporavka postkovid pacijenata.

Zbog alarmante epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u Budvi predsjednik Opštine Marko Carević obratio se premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović od kojih traži totalno zaključavanje Budve, koje bi podrazumjevalo zabranu rada ugostiteljskih objekata, obustavz nastave u školama (prelazak na on-line nastavu), zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića.

Sto trideset učenika Srednje mješovite škole Bratstvo jedinstvo u Ulcinju od juče je u samoizolaciji i ne idu u školu, nakon što su se vratila sa Žabljaka a redovna sedmična testiranja potvrdila da je nekoliko učenika pozitivno na Covid 19.

Radna grupa za kontrolu, prevenciju i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 pripremila je predlog zdravstvenih mjera, u skladu sa epidemiološkim  stanjem, koje su upućene na razmatranje Komisiji za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19 i Savjetu za borbu protiv korona virusa, a o predloženim mjerama ova dva tijela raspravljaće danas.

CdM

2 KOMENTARI

  1. Pa,valjda ste se školovali da radite kao lekari u najtezim uslovima. A,ne da prepusujute andole i aspirine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].