Alarmantno u Ulcinju: Kovid ušao u škole i vrtiće, zdravstveni sistem na ivici

0
Ulcinj

Posljednjih dana kulminirala je izuzetno teška i složena epidemiološka situacija u Ulcinju, saopšteno je na današnjoj press konferenciji Opštine Ulcinj i tamošnje policije

Kako je istaknuto u zajedničkom obraćanju potpredsjednice opštine Hadidže Đoni, potpredsjednika Astrita Hodže, rukovodioca Koordinacionog tijela u OB Alekse Kočovića i načelnika Komunalne policije Milazima Mustafe, ono što najviše zabrinjava je ulazak kovida u obrazovne institucije.

“Počev od predškolskih, pa do srednje škole. Nažalost, kovidom su zaraženi i učenici i nastavnici. Isto tako, ova situacija je napravila težak udar i na naš zdravstveni sistem, kako na Dom zdravlja u Ulcinju, tako i na regionalnu Kovid bolnicu u Baru”, navodi se.

Broj pregleda, urađenih testova, laboratorijskih analiza i ostalih medicinskih usluga je enormno skočio i ide do 250 usluga, koje se pružaju kovid pacijentima.

“U covid bolnici u Baru skoro da nema više upražnjenih mjesta, tome u prilog govori činjenica da se primaju i hospitalizuju bolesnici sa najtežom kliničkom slikom. Svi treba da budu svjesni činjenice da se u tim institucijama daju nadljuski napori da se pacijenti opskrbe”, dodaje se.

Međutim, kako je istaknuto, treba znati da sve ima svoje granice, a 40 inficiranih danima govori da su te granice prevaziđene.

“Nažalost, Ulcinj je danas opština sa najviši inficiranih po glavi stanovnika. Tome svjedočimo svi, jer svakog dana imamo veoma visoke brojke novoinficiranih osoba. Sve ovo je rezultiralo zatvaranjem opštine Ulcinj”, kazali su u zajedničkom obraćanju.

Od juče u Ulcinju, sem prehrambenih, zdravstvenih ustanova, apoteka i benzinskih pumpi, praktično ništa drugo ne radi.

“Međutim, ove pojačane mjere nijesu uvedene radi kažnjavanja, jer smo svi svjesni činjenice da je ekonomija i finansijska sigurnost svima značajna. Isto tako, svjesni smo da će ovo zatvaranje biti veliki udar po našu ekonomiju”, ističe se.

Međutim, iznad svega su zdravlje i životi građana.

“Ono što mi u ovom trenutku tražimo od Vas, naših sugrađana, je da u ovim teškim danima koji su pred nama budemo partneri. Tražimo da sve ove mjere u potpunosti budu prihvaćene i u potpunosti poštovane, dok su juče po Odluci Vlade formirani koordinacioni timovi, za inspekcijske poslove, kojim će rukovoditi komandir SP Ulcinj, a čine ga sem policijskih slućbenika inspektori Uprave za IP, komunalni policajci i lokalni turistički inspektori. Novoformirani koordinacioni timovi u opštini će nadzirati svaki dio grada, danonoćno”, poručuju iz ulcinjske opštine i policije.

Namjera im, naglašavaju, nije da budu represivni i ubijeđeni su da kazne neće biti razlog da mjere budu poštovane.

“Mjere moraju biti poštovane zbog vas, zbog nas, zbog naših najbližih, zbog predstojeće sezone i zbog što bržeg izlaska iz ove situacije”, zaključuje se u zajedničkom obraćanju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]