Aleksandar Stjepčević: Luka Kotor će, kao i svi, morati da poštuje zakone ove države

13
Predsjednik Aleksandar Stjepčević u redakciji Skala radija

U akvatoriju luke Kotor, početkom prošle neđelje je održana interresorna vježba spašavanja na moru.

Učestvovali su pripadnici Službe zaštite i spašavanja Kotora, Uprave pomorske sigurnosti, Lučka kapetanija, Mornarica vojske Crne Gore, Luka Kotor, Hitna pomoć i Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje iz Bijele.

Kako su pojedini mediji javili, kotorska Služba zaštite i spašavanja je “mlako reagovala“ tako što je poslala na ovu, izuzetno važnu vježbu od državnog interesa jednu ekipu sa starim kamionom, a druga je stiga od strane Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Bogoljub Brezić“ iz Perasta.

Isti mediji su saopštili da je predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević  najavio da će tražiti objašnjenje i odgovornost nadležnih u toj opštinskoj službi.

Danas je Skala radio pozvao predsjednika Stjepčevića i zamolili ga za odgovore na nekoliko pitanja.

Skala radio: Gospodine Stjepčeviću, menadžment AD Luka Kotor krši Zakon o zaštiti i spašavanju jer nije uspio da formira vatrogasnu jedinicu ili sklopi ugovor sa opštinskom Službom zaštite i spašavanja koja bi obavljala poslove prevencije i zaštite za njene potrebe. Pa ipak, i pored činjenice da Odbor direktora koji zastupa interese većinskog vlasnika, a to je Opština Kotor na čijem ste čelu direktno krši zakon Vi ste naredili Službi zaštite i spašavanja da izađe na interresornu vježbu. Zbog čega nijeste naredili Odboru direktora da potpiše ugovor sa Službom zaštite i spašavanja i da onda bude sve u skladu sa zakonom.

Stjepčević: Bio je vikend. Ja sam u ovom slučaju bio glavni, neću reći komandant ali odgovoran za uspjeh vježbe koja je veoma važna za funkcionisanje Luke i dobijanje potrebnih sertifikata. Zbog toga sam naredio Službi zaštite i spašavanja Kotor da učestvuje na toj vježbi. Vježba je po svim ocjenama uspjela i ocijenjena je odličnim ocjenama. Nijesam naredio, ali sam zahtijevao od Odbora direktora AD Luka Kotor da naprave sastanak, kao što sam objasnio komandiru vatrogasne jedinice da se organizuje zajednički sastanak i da se nađe adekvatno zakonsko rješenje kako do ovakvih situacija nikada više ne bi došlo, tj. da ne bi dolazilo u pitanje funkcionisanje vježbe i ne daj Bože druge stvari, jer za svaku ustanovu pa i za Luku je bezbijednost na prvom mjestu.

Skala radio: Vi ste komandiru Službe zaštite i spašavanja naredili pismeno da njegova jedinica izađe na vježbu ali i pozvali dobrovoljce iz Perasta da i oni učestvuju, čime ste preuzeli dijelom rukovođenje Službom. Da li to znači da, kako je nagovišteno u nekim medijima pripremate smjenu komandira kotoske Službe zaštite i spašavanja jer je striktno insistirao na poštovanju zakona ove države?

Stjepčević: Mislim da bi bilo stvarno smiješno da nekoga ja smjenjujem zbog toga što je poštovao zakon. Tačno je da sam, da bi vježba uspjela pismeno dao nalog jednoj i drugoj vatrogasnoj službi da učestvuju i ništa više od toga. Vježba je dobro prošla i ocijenjena je odličnim ocjenama tako da ne vidim razloga čemu ovolika prašina svih ovih dana. Bitno je da je vježba bila, da je uspješno obavljena i mislim da je sve ostalo neko puko nagađanje.

Skala radio: Namjeravate li da preduzmete mjere protiv menadžmenta Luke  Kotor AD zbog nepoštovanja Zakona o zaštiti i spašavanju. Podsjetiću Vas da je ranije rukovodstvo smijenjeno upravo zbog činjenice da nije željelo da primijeni Uredbu Vlade Crne Gore i potpiše ugovor sa regulatorom, Lučkom upravom. Ponavljaju li se slične stvari u kotorskoj kompaniji i smatrate li da svako treba da poštuje zakone ove države. Ugovor sa Službom zaštite i spašavanja je bio urađen a onda je neko odlučio da sve to skupa stavi sa strane i da bude jači od države.

Stjepčević: Svi moramo poštovati zakon i moramo poštovati državu i tu nema iznimke.

Skala radio: Možemo li očekivati ovih dana da Luka Kotor AD pod Vašom sugestijom, poštujući zakon potpiše ugovor sa Službom zaštite i spašavanja opštine Kotor.

Stjepčević: Luka mora da ispuni sve svoje obaveze. Ja sam od njih tražio da organizuju sastanak povodom tih i svih ostalih pitanja. Odbor direktora je delegiran da bi sprovodio zakon i unaprijedio rad Luke u svakom segmentu jer se svakodnevno, kao što vidite dešavaju razne promjene i u zakonskim okvirima i tehničko tehnolškim tako da se to mora pratiti. Mora se urediti tako rad Luke kako bi ona bila funkcionalna, a što se tiče zakonitosti, insistiraću na striktnom poštovanju zakona.

Skala radio: Prašina ste, kako rekoste nije digla slučajno, jer su pojedini mediji prenijeli da ste Vi izjavili da ćete preispitati ulogu rukovodstva Službe zaštite i spašavanja.

Stjepčević: Drago mi je da me to pitate. Nijedan intervju nijesam dao.  Prisustvovao sam vježbi i u toku mog odlaska jedan novinar me pitao zašto je samo jedno vatrogasno vozilo prisutno. Prvo, nije bilo prisutno jedno nego dva, odnosno onoliko vozila koliko je bilo potrebno za obavljanje vježbe. Nijesam dao takvu izjavu da ću pozvati bilo koga na odgovornost. Novinar me pratio na ulici. Kazao mi je da je bilo nekih primjedbi a ja odgovorio da za uspjeh vježbe svako snosi odgovornost. Vježba je ocijenjena uspješnom i tu ne treba dalje nikakvo objašnjenje, odgovorio je Stjepčević.

13 KOMENTARI

 1. Menadžment Luke čini što ga je volja, tu mora da se češlja.Jednostavno smrdi u toj kući od galve i repa.
  Puštite se prevaziđene priče o glasovima iz ove kuće.

   • Немојте тако Кика. Човјек изгледа уморно и исцрпљено. Нисам говорио о вашој љубави према Саши.

    • O ljubavi se i ne govori g dine, ja je samo tajno gajim, ali nemoj nikome rec’.
     Meni Gradonacelnik bas figura, ali ti i ne znas da si djelozan.
     Danu se pogledaj u zrcalo ili na Skalu posalji neku lijepu lentru da te vidimo Beleco.

 2. Ovo je još jedno obrušavanje na Luku. Možda i povod da se proda?. Što će se sve naći , samo da se Luka proda. Pored tolike uspješnosti Luke, samo joj se nalazi svaki dan ponešto da ne valja. A status visi! Kad će ili da li će dobiti dugoročnu koncesiju zavisi samo od Kotorana, tj poslanika u Skupštini CG. ZNA SE DA SU OBOJE PRVI PUT GLASALI PROTIV ZAKONA O DODJELI DUGOROČNE KONCESIJE.Nije nama kriva Podgoriva , nego mi sami

  • Ovo je još jedan dokaz loše rabote i neznanja ali i ko zna čega još u kotorskoj luci u kojoj dobro je reko Slavko sjaše kurta da uzjaše murta.

 3. Лако је парадирати и учествовати на симулираном пожару. Да се, далеко било, догоди прави пожар на крузеру, док би дошли Барани и њихова ветрогасна екипа, од пловила би остала само оплата! Први који би поднијели терет гашења и организације, поред оспособљене посаде, били би которски ватрогасци. Зато, не дирајте наше ватрогасце. Не дао Бог да вам затребају!

 4. Moj Sale ljudi u Kotor te vole i cijene ali nisi ti mocan da mnogo ucinis za nas Kotor jer se konci vuku iz Podgorice a kao sto znamo svima je jasno koliko se zakon postujei u nasoj drzavi. DA JE VJECNA!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].