Alternativni morski prevoz: “Između dva bana babi gola glava”

4
Kotor

Ranko Proroković

Ranko Proroković

Kotor u saobraćajnom kolapsu, koji je iz ljeta u ljeto sve veći, budući da nema alternativnu saobraćajnicu, pa su duge kolone na glavnoj i jedinoj saobraćajnici svakodnevna slika.

Da bi se donekle rasteretile gužve i prije svega građanima okolnih, priobalnih mjesta omogućio brži prevoz do starog grada, odbornici lokalnog parlamenta Ranko Proroković i Dragica Perović su dali inicijativu oko uvođenja prevoza morskim putem, malim turističkim brodićima.

Za ovaj prijedlog zainteresovane su gotovo sve mjesne zajednice u kotorskom zalivu, a po riječima Prorokovića uvođenje morskog prevoza u kotorskom zalivu je jedan od strateških interesa i to ne bi značilo bacanje para već ulaganje u održivi prevoz.

I ljudi od struke su mišljenja da Kotor treba da razvija alternativni saobraćajni prevoz.

Bili bi to manji turistički brodići sa oko 40 mjesta, podsjeća Proroković i saobraćali bi sa obale na obalu od Stoliva, Prčanja, Mula do dobrotske i glavne kotorske rive.

To bi bio pilot projekat iza kojeg je trabala da stane opština sa 15 hiljada eura mjesečno.

Međutim, od ovog prijedloga ni ovoga ljeta nema ništa, kazao nam je Proroković.

Iz opštinskog Sekretarijata za preduzetništvo i saobraćaj je odgovoreno da oni nijesu nadležni već da je uvođenje linijskog saobraćaja posao ministarstva saobraćaja.

Iz ovog ministarstva ni do dana današnjeg nijesu dali odgovor na pitanje da li su oni nadležni ili ne.

Sada je aktuelna druga ideja uspostavljanja lokalnog brodskog javnog prevoza solarnim brodovima, kao doprinos unaprjeđenju turističke ponude u Boki Kotorskoj.

Odluka o davanju saglasnosti za realizaciju pilot projekta prevoza solarnim brodovima, danas je trebala biti predmet zasijedanja kotorske opštinske skupštine.

Ovaj posao radila bi firma preduzeća Monte Marine Yachting d.o.o. iz Kotora i to uvođenjem međuopštinskog prevoza na vodi solarnim brodovima na relaciji Kotor, Tivat i Herceg Novi.

Za Prorokovića je ovaj  novi prijedlog je “škakljiv” kako je kazao jer bi se prvi put kod nas uveo prevoz na solarni pogon i ne rješava lokalni problem, jer je morski prevoz na međuopštinskom nivou.

Međutim kako se sjednica danas nije održala zbog nedostatka kvoruma i ovaj prijedlog je ostao  mrtvo slovo na papiru, a u Kotoru sve življi saobraćajni kolaps.

4 KOMENTARI

  1. …da će i morem kao i na treći put u Dobrotu da zasvijetle-zaveslaju “solarcupare”? Dok se more ne “zacupari”-predlažem nadležnim u opštinu-da očepe onaj put od Bolnice(šemenare”) do grackog groblja i na magistralni put za tunel-kako bi se smanjila gužva na raskrsnicu(rondo)-kod mjesnog groblja “Jugooceanija” i “Diskoteka šmrkavac”?

  2. Cudi me da G-din Prorokovic nije predlozio barke na vesla,em su ekoloski najprihvatljivije,em doticni gospodin ima bogato iskustvo sa veslima i preveslavanjem.Kako su samo on i njegov sef majstorski preveslali svoje birace i glasove preusmjerili capu di tutti capi.Koja je cijena u pitanju tek cemo da vidimo.

  3. Kad ce Opstina angazovati relevantni Saobracajni institut(e) koji bi predlozio (naj)bolje rjesenje saobracaja u gradu i predgradju, a ne da se time bave nekompetentni odbornici, podpredsjednici i ostali opstinari?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]