AMANET – održan skup potpisnika Peticije za vraćanje kulturne baštine Crnoj Gori

2

 

Sinoć je u Kongresnom centru Milenijum u Hotelu “Ramada” održan skup potpisnika Peticije za vraćanje kulturne baštine državi.

Sa skupa u Podgorici kom je prisustvovalo više stotina ljudi, naglašeno je da je peticija građanska inicijativa, a ne politička manipulacija neke partije.

Ona je borba kojom se dovršava obnova crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

Peticija, takođe, nije zahtjev da se crkve daju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na upravljanje, mada mnogi od njih intimno to žele, već da se vrate Crnoj Gori koja je bila vlasnik svih manastira i crkava prije 1918. godine kada je neustavno ukinuta i crnogorska država i crkva.

– Niđe pod kapom nebeskom nikome ne može pasti na pamet da prepiše sve državno sakralno nasljeđe okupatorskoj ustanovi, ispostavi kolonijalne svijesti. To je suštinska poruka pisma akademika prof. dr Milorada Nikčevića koje je pročitano na skupu AMANET u Podgorici kojom se traži vraćanje crkava, manastira i sve nepokretne imovine Crnoj Gori.

Izvor: Portal Analitika

2 KOMENTARI

  1. Religija je internacionalna kategorija a država je nacionalna. Prema tome vlasništvo nad nekim vjerskim objektom treba da odrede vjerske institucije prema svojoj hijerarhiji. Mislim na Vatican za katolike a za pravoslavce su nadležne carigradska i ruska patrijaršija. Ne spadam u klasične vjernike ali sam dovoljno kulturan da se u vjerska pitanja ne miješam. Velika je sramota da država uređuje vlasništvo nad vjerskim objektima pogotovo kada se zna da su mnogi od tih objekata stariji od države. Henrik VIII bio je prvi svjetovni vladar koji je prigrabio i crkvenu vlast i otišao je sramotan u grob dok je Tomas Moore kojeg je pogubio ostao slavan čovjek za sva vremena. Ovi učesnici skupa trebali bi da nauče nešto iz istorije jer bi nasilje nad religijom izazvalo sukob velikih razmjera a možda i kraći rat u Crnoj Gori.
    Zato crnogorski skupe ohladite motore i neka crnogorska pravoslavna crkva imovinska pitanja riješi žalbom pravoslavnim patrijaršijama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].