Ambasador Gasparič: Crna Gora i Slovenija iskreni prijatelji

1
Sa otvaranja

Slovenački ambasador u CG Gasparič

U atmosferi čiji su okvir slike slovenačkih umjetnika iz fonda Galerije solidarsnosti u Kotoru, u predvečerju praznika, Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori je za Skala radio kazao da između naroda Crne Gore i Slovenije prije svega postoji prijateljstvo.

Ono se bazira i na činjenici da smo bili dio zajedničke države da imamo dio zajedničke kulture, da govorimo jezik i da smo dvije male zemlje.

Sve je to dobra osnova za građenje zajedničkih mostova, rekao je Gasparič.

“Slovenija je izričito aktivna u pomoći Crnoj Gori da uđe u evropsku zajednicu a pogotovo da uđe u Nato, obzirom da su to vaši prioriteti, a Slovenija je i kontaktna ambasada između Nato-a i Crne Gore već četiri godine”, rekao je Gasparič.

Puno je posla u kojima Sloveija na Crnu Goru prenosi svoja iskustva, ali Crna Gora naravno sama odlučuje kako će da ostvaruje svoju budućnost.

Posebno je dobra saradnja u ekonomiji, slovenačka preduzeća su poznata i imaju značajnog učešća na crnogorskom tržištu.

Na kulturnom planu takođe sarađujemo, a mogli bi čak i više kazao je slovenački ambassador.

Međutim, ali kada je prisutna ekonomska kriza, obično kultura prva osjeća te posljedice.

”Vi ste vrlo jaki i prisutni u Sloveniji, imate odličnog počasnog konzula gospodina Kovača, a i mi imamo vrlo poštovanog konzula u CG gospodina Kalamperovića. Politički odnosi su odlični, a početkom decembra u posjetu Crnoj Gori dolazi bivši slovenački predsjednik Kučan, koji će dobiti visoko crnogorsko odlikovanje” rekao je Gasparič veoma zadovoljan odnosima dvije države.

Na naše pitanje našto posebno treba da poradimo i koja su njihova iskustva na putu prema EU, Gasparič je odgovorio da nam ne samo preporučuju, već Slovenci na tome i aktivno rade jer su njihovi eksperti jedni od najbrojnijih i najpopularnijih koji dolaze u Crnu Goru da nas obučavaju i pripremaju za sve ono što treba uraditi u vezi EU.

“Obzirom da govorimo jezik i razumijemo način na koji vi razmišljate, lakše je tumačiti neke stvari koje nijesu proste, već vrlo komplikovane. Recimo, od toga kako funkcioniše ministarstvo, policija, kako ratovati protiv droge, kako poštovati prava žena, zatim čitav spektar ekonomskih pitanja, finansiranje državnih organa .
Nema područja gdje nijesu naši eksperti, mogli bi biti  i mnogo više, ali sve to košta”, kazao je ambasador Gasparič.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]