Ambasador NR Kine Cui Zhiwei i ministar sporta Nikola Janović otvorili saniranu fiskulturnu salu u Kotoru

0
ministar Janović i kineski ambasador Zhiwei otvaraju renoviranu fiskulturnu salu

sa otvaranja fiskulturne sale

Kotorska Gimnazija i Srednja pomorska škola od danas  imaju savremenu fiskulturnu dvoranu pod istim krovom, za koju je donacijom NR Kine preko Ministarstva sporta, obezbijeđeno 56 hiljada eura.

Investirano je 120 hiljada eura, na način što su se ove dvije kotorske škole kreditno zadužile.

Na žalost, Opština Kotor nije prepoznala potrebu da se uključi i pomogne sanaciju fiskulturne sale, koja je bila neophodna za rad i razvoj naših srednjoškolaca.

sa otvaranja

Svečanosti su prisustvovali ambasador Narodne republike Kine u Crnoj Gori Cui Zhiwei i crnogorski ministar sporta Nikola Janović sa saradnicima.

Od 1979. godine nije se ulagalo u ovo salu, pa je, kako je kazao direktor Pomorske škole Veljko Botica, bio svakodnevni rizik boraviti i sprovoditi časove fizičkog vaspitanja u njoj.

Osim parketa po najsavremenijim standardima, sanirani su unutrašnji zidovi dvorane i svlačionice, postavljeni novi golovi i zglobni koševi sa konstrukcijom.

sjajna atmosfera u fiskulturnoj sali Srednje pomorske škole i Gimnazije Kotor

“Osnovni cilj ovog zdanja je da se što više učenika naših škola i mladih Kotora, kao i ostali građani, bave sportom, a to je jedan od uslova za stvaranje standarda za formiranje odjeljenja Sportske gimnazije u Kotoru”, saopštili su direktori Gimnazije i Srednje pomorske škole Božo Perović i Veljko Botica.

članovi FA “Nikola Đurković” po običaju dali svoj doprinos proslavi

Cui Zhiwei, ambasador NR Kine u Crnoj Gori izrazio je zadovoljstvo što će mladi Kotora imati mogućnost da se pravilno razvijaju i koriste ovu savremenu salu.

On vjeruje da postoji još mnogo mogućnosti za saranju između dvije prijateljske zemlje.

Za minstra sporta u Vladi Crne Gore Nikolu Janovića otvaranje renovirane fiskulturne sale je veliko zadovoljstvo, ali i neizmjeran ponos, što kao bivši učenik ove škole, a sada ministar sporta danas otvara ovo zdanje.

Njoj je danas, zajedničkom akcijom, produžen vijek trajanja, a učenicima omogućeno bezbjedno i komforno bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima u okviru nastave fizičkog vaspitanja.

U Ambasadi NR Kine pronašli smo pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja, jer su pokazali  apsolutno razumijevanje za tu našu inicijativu i ja se ambasadi Kine u Crnoj Gori i ambasadoru lično, najiskrenije zahvaljujem, kazao je Janović.

“Naši kineski prijatelji još jednom su pokazali da su svi mostovi koje grade u Crnoj Gori, zapravo mostovi prijateljstva, a jedan od njih je i ugovor o donaciji koji smo prije puna 4 mjeseca potpisali sa kineskom ambasadom i tada obećali da će novu školsku godinu djeca četiri crnogorske škole završiti u novim fiskulturnim salama. Jedna drevna kineska mudrost kaže Svi cvjetovi budućnosti su u današnjoj sjetvi. I zaista, današnjim otvaranjem ove rekonstruisane sale, tabamo put budućnosti popločan prijateljstvom i zajedništvom, kojim će koračati naši sportski talenti, sjutra crnogorski reprezentativci i budući šampioni”, poručio je Janović.

Dolazak ministra Nikole Janovića i kineskog ambasadora Cui Zhiweija, kroz špalir učenika dvije škole pratila je himna vaterpolo reprezentacije Crne Gore.

Nakon svečanog otkrivanja spomen ploče donatora, program su uveličali članovi Folklornog ansambla “Nikola Đurković“ iz Kotora.

Svečanost je vodila Nina Dejanović, maturantica kotorske Srednje pomorske škole.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.