Ambasador Turske u CG Mehmet Niyazi Tanilir: Turska će podržati Crnu Goru za prijem u NATO

4
Ambasator Turske u CG Mehmet Niyazi Tanilir i puk. Mehmedit Tiharović

Sa predavanja o NATO alijansi

sa predavanja

Crna Gora je u NATO integracijama prošla kroz velike faze i za par godina izgradila perspektivu za dobijanje poziva u članstvo, kazao je danas u Kotoru ambasator Republike Turske u Crnoj Gori Mehmet Niyazi Tanilir.

On je službenicima Opštine Kotor, odbornicima lokalnog parlamenta i predstavnicima Uprave policije održao  predavanje o integracijama Crne Gore u NATO-u.

Crna Gora je uspjela da svoj pravac unutar istorijskog toka definiše i za kratko vrijeme nakon samo šest godina od obnavljanja nezavisnosti, otpočne pregovore sa EU o članstvu i postane  zemlja kandidat, podsjetio je turski ambasador.

On je istakao i doprinos naše zemlje globalnom miru od Avganistana do Somalije, obavljajući aktivne zadatke u mnogim mirovnim misijama.

“Sa multietničkim i multivjerskim društvom koji živi u harmoniji, Crna Gora je uspostavila društveni mir koji svim balkanskim zemljama može biti primjer”, poručio je ambasator Niyazi Tanilir i dodao kao takva, dala je doprinos regionalnoj i svjetskoj bezbijednosti i stabilnosti.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine intenziviraće se pregovori oko poziva Crnoj  Gori  u NATO i krajem godine, kada se bude dobila konačna odluka o napretku Crne Gore ka tom cilju znaće se konačna odluka.

Kada se pogledaju koraci koje je Crna Gora preduzela ka ostvarivanju tog cilja i njen strateški plan, ambasador Republike Turske vjeruje da će Crna Gora krajem godine dobiti poziv za članstvo u NATO alijansu čemu će Turska dati podršku.

“Svi oni koji žive na ovom području su pokazali da ako nema bezbijednosti nema ni stabilnosti, a ako nema stabilnosti, blagostanje je nemoguće. Ukoliko nema blagostanja i društvenom miru prijeti opasnost. Ubrzani put Crne Gore ka integracijama u Evropsku Uniju i NATO paktu  nudi bezbijednost, stabilnost i blagostanje”, naveo je on

Turski ambasador je kazao da vjeruje da će Crna Gora i sve zemlje Balkana postati jednog dana ravnopravni članovi EU i NATO-a i to je neizbježno.

“Evropa i Evroatlanske institucije ne mogu osigurati bezbijednost na našem kontinentu ako Balkan ostave po strani. U skladu sa posebnim akcentom na regionalni mir i stabilnost, Turska podržava Evropsku Uniju i NATO integracije u svim balkanskim zemljama”, kazao je turski ambasador.

Pukovnik doc. dr Mehmedin Tahirović, u svom predavanju je kazao da rata na prostoru bivše Jugoslavije ne bi bilo da je ona 1953. godine postala članica NATO alijanse.

Da li bi Jugoslavija opstala kao država, Tahirović ne tvrdi, ali je sasvim siguran da, iako bi se raspala to se ne bi dogodilo na način na koji se desilo, jer bi nakon 50 godina članstva u NATO-u usvojila niz demokratskih standarda koji bi vodili drugačijem oblikom razdvajanja.

Prema njegovim riječima, članstvo u NATO garantuje sigurnost i stabilnost, kao i nemogućnost država unutar Saveza da dođe do sukoba.

Za to su najbolji primjer Grčka i Turska u kojima nije došlo do sukoba, bez obzira na probleme koje su imale sa Kiprom.

Crnoj Gori je strateški cilj da postane članica NATO-a, nedvosmislen je pukovnik Tahirović.

sa predavanja o NATO-u

4 KOMENTARI

  1. A ŠTO AKO MI NEĆEMO U NATO, OĆE LI NAS BOMBAMA SAĆERAT DA MORAMO TO JE NJIHOV NAČIN RADA I PRAVDE, NEVIĐENE
    RANJA ĆE TO DA SREDI

  2. NECU DA IDEM U NATO NECUUUUUUUUUU
    ALI ME NIKO NECE PITATIIIIIIIIIII
    RANKO AJDE CA MOOOOOLIIIIIIIM TEEEEE !!!!!!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].