Ambulantna hirurgija – prvi put u Crnoj Gori

1
Opšta bolnica Kotor

dr Ivan Ilić

dr Ivan Ilić

Ljekari, eksperti iz oblasti moderne hirurgije kila, uradili su minulog vikenda u kotorskoj Opštoj bolnici devet operacija, tzv. ambulantne hirurgije, najsavremenijim hirurškim tehnikama.

Sedam operisanih pacijenata je napustilo bolnicu i upućeni su na kućnu njegu svega nekoliko sati nakon operacije, a većina njih je operisana u uslovima lokalne anestezije.

Ostala dva pacijenta su u dobrom opštem stanju, zbog opsežnosti operacija zadržani su na bolničkom liječenju.

“Moderna hirurgija kila”, bila je tema simpozijuma i stručne radionice uz učešće 20 hirurga iz Kotora, Podgorice, Bara, Cetinja, Nikšića, Herceg Novog, Beograda, Čačka i Požarevca, koja je održana u Kotoru.

U nizu stručnih predavanja saopšteni su rezultati najnoviih svjetskih istraživanja iz oblasti hirurgije preponskih, pupčanih i postoperativnih kila s demonstracijom najnovijih materijala i instrumenata za operaciju kila, a po prvi put u Crnoj Gori izvedena je tzv. ambulantna hirurgija, kazao je za Skala radio prim. dr Ivan Ilić, načelnik Hirurškog odjeljenja Opšte bolnice  Kotor i predsjednik Organizacionog odbora Simpozijuma.

Tokom simpozijuma i stručnih radionica dio operacija je iz operacine sale video konferencijkom linijom prenošen u kongresnoj sali, pa su tako učesnici imali priliku da na djelu vide rad kolega i istovremeno komentarišu tok medicinskih intervencija, kazao je  prim. dr Ivan Ilić.

“Nadam se da ćemo ovu praksu nastaviti na našem odjeljenju i sve više popularizovati ambulantnu hirirgiju kako bi smanjili opterećenje bolničkih kapaciteta, upotrebu infuzije, antibiotika i svega onoga što je do sada bila rutisnka potreba”, kazao je dr Ilić.

Simpozijum i stručnu radionicu organizovali su Opšta bolnica Kotor, hirurške sekcije Društa ljekara Crne Gore i Udruženja herniologa Srbije.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skal[email protected]