Američki Senat ratifikovao članstvo Crne Gore u NATO

8

Američki Senat ratifikovao je u utorak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv, prenosi Glas Amerike.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsjednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocijenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Kako je za Glas Amerike kazala demokratska senatorka Džin Šahin, Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja.

“Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvijek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje”, naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Takođe je ocijenila da je prijem Crne Gore u interesu zemlje, Evrope i nacionalne bezbjednosti SAD.

“Crna Gora je mala, ali geopolitički važna zemlja. Njenim članstvom, Alijansa će zaokružiti kontrolu nad obalom Jadrana i tako ojačati svoju južnu granicu”, naglasila je Šahin i dodala da će se ratifikacijom protokola pokazati solidarnost sa “zemljama kao što je Crna Gora, koje Vladimir Putin pokušava da zastraši. Sada je ključno da pošaljemo poruku da nećemo da tolerišemo takvo ponašanje”, istakla je demokratska senatorka iz Nju Hempšira.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu.

“Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju”, poručio je on.

Republikanska senatorka iz Mejna Suzan Kolins kazala je Glasu Amerike kako je oduševljena glasanjem u Senatu i ratifikacijom protokola. Posebno joj zadovoljstvo čini to što je partner crnogorske vojske bila Nacionalna garda iz njene države, Mejna. Takođe, kaže senatorska Kolins, drago joj je što kampanja dezinformacija koju je sponzorisala Moskva, nije uspjela.

Senator Ben Kardin, jedan od najvećih zagopvornika ratifikacije, kazao je kako će “Članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu bezbjednost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak. Članstvo Crne Gore imaće pozitivne posljedice na cijelom kontinentu i poslaće jasnu poruku ostalim aspirantima,” saopštio je Kardin.

Republikanski senator iz Jute Majk Li, koji je sa stranačkim kolegom Rendom Polom više puta blokirao ratifikaciju protokola po ubrzanoj proceduri rekao je tokom rasprave u utorak da ne zna kako prijem Crne Gore, sa malom vojnom snagom, može da doprinese jačanju kolektivne bezbjednosti.

Dodao je da preuzimanje obaveza predviđenih članom petim Povelje NATO-a samo povećava vjerovatnoću “slanja naših hrabrih vojnika u potencijalni konflikt”.

“Širenje NATO-a takođe ne rješava pojedine sistemske probleme u toj organizaciji”, dodao je on, izražavajući nadu da će Crna Gora da bude “konstruktivna snaga” u rešavanju “operativnih problema” u Alijansi.

Senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata, rekao je da je uvjeren da će prijem Crne Gore da osnaži NATO. ” Riječ je o maloj zemlji sa veoma malom vojskom koja, međutim, zauzima izuzetno važnu poziciju u svijetu”, rekao je Marfi i ocijenio da je Crna Gora spremna za članstvo.

On je dodao da mu je drago što će Senat podržati proširenje NATO-a ogromnom većinom.

“Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabiluzije taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO”, naveo je Marfi, dodajući da su ruski državljani učestvovali u pokušaju državnog prevrata na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Senator Ron Džonson iz Viskonsina

“Navodna podrška Rusije pokušaju puča u Crnoj Gori ne smije da bude nagrađena tako što će NATO da okrene leđa zemlji koja je pokazala toliku hrabrost, suprostavljajući se ruskoj agresiji”, rekao je republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson i dodao da je Rusija pod Vladimirom Putinom sve veća prijetnja svojim susjedima i svjetskom miru.

“Dok Rusija nastavlja da svojim potezima destabilizuju Evropu i svijet, mi obavezno moramo da pošaljemo poruku snage i odlučnosti, odobravanjem članstva Crne Gore u NATO”, poručio je svojim kolegama republikanski senator.

Džonson je ocijenio da će crnogorsko članstvo da osnaži stabilnost u Evropi i da je Crna Gora pokazala da je posvećena Alijansi, te da je sprovela neohodne reforme.

Republikanski senator iz Ohaja Rob Portman kazao je u svom obraćanju kako crnogorske institucije nijesu idealne, ali da je napravljen dovoljan napredak za članstvo u Alijansi.

Senatori su juče usvojili proceduralnu mjeru kojom je rasprava ograničena i senatorima omogućeno da se izjasne o protokolu. Za ograničenje rasprave glasalo je 97 senatora, a protiv su kao i danas bili Pol i njegov stranački kolega Li.

Za usvajanje rezolucije o ratifikaciji protokola bila je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

Parlamentarnu proceduru ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u završilo je 26 članica Alijanse, dok su dvadeset i tri zemlje u potpunosti okončale nacionalne procedure. Do sada su Pristupni protokol Crne Gore ratifikovali: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Poljska, Albanija, Turska, Rumunija, Litvanija, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Letonija, Hrvatska, Belgija, Luksemburg, Danska, Italija, Norveška, Češka, Grčka, Francuska i Kanada, dok je u parlamentima Portugalije, SR Njemačke i Holandije završena tamošnja skupštinska procedura.

Očekuje se ubrzo okončanje ratifikacije i u Španiji.

CDM / Glas Amerike

8 KOMENTARI

 1. Za nazadne , za nacionaliste to jest šoviniste , za one koji neju što drugo i jesu protestio svaki dan da se zatvara put i blokira život. još malo ćete gospodo trulijeh ideja i plitke pameti.

 2. Vi bi malo šjor Tripo da ratujete? malo li je bilo! ali si Tripo baš kao što sam ja Nikodije. Muči jadan i pokri se po ušima!!!

 3. A sad bi Senjo, sestro mila malo sprem te se, spremte…. kasno se Senjo draga. Možete malo ispred skupštine jer tako može svako. Kolo sa šajkačom

 4. Moj komsija i sada place za ubijenim trogodisnjim sinom od ovih zlocinaca. Sretne nam rane Crna Goro, pokorena drzavo.

 5. Odavno se ovo priprema zahuktava, pa ponekad malo koči. Mislio sam , ipak će nešto iz prošlosti, u kojoj je bilo svega, ali i velikih herojstava i nepokora, izniknuti kao uvijek prisutna ideja SLOBODE iz koje će čvrsto NE biti upućeno svjetskim policajcima……..
  Ako se ovaj čin privede kraju, a građani i seljani ostanu doma, bez pobune, onda je ozbiljna mentalna bolest zahvatila naciju.

  • Tacno tako Ivo, ja mislim da bi se vec trebali organizovati za te anti NATO proteste, danonocno po svim mijestima Crne Gore, ima li dovoljno onih koji to mogu uraditi?

 6. Nakon privatne prodaje svih naših preduzeća i obale najzad je na red došla i privatna država.
  Kakav divan primjer u prilog istoriji demokratski organizovanih društava gdje se poštuje volja većine.
  Montenegro dream.
  Nakon rušenja Jugoslavije kao čina našeg civilizacijskog sunovrata, logično, slijedi nam i povratak na otomanski sistem vrijednosti, uzimanja danka u krvi tj. janičara.
  To nam je ipak dio tradicije, debela bi se knjiga mogla ispisati imenima naših ljudi koji su se proslavili u uniformama Austro-Ugarske, Mletaka, Rusije, gore pomenute imperije pa što ne bi i za SAD.
  U budućnosti ćemo gledati umjesto podataka o broju koševa, skokova i dr. nekog našeg NBA igrača, koliko je koji naš soko destregao negativaca koji ugrožavaju američke nam interese.
  Sretne vi rane junaci a nama novo ropstvo na sofisticirani način.
  Ne znam jedino hoće li ovo moći proći kroz filtere cenzure, komercionalnog nam radija, ne radija svira nam američka truba za nekog novog Gadafija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]