Amfilohije ljubi Tita u ruku

24
Amfilohije ljubi Tita u ruku

Objavljujemo ekskluzivno dio iz pisma Slavise Lekica, sadasnjeg pripadnika CPC, kojeg je uputio prijatelju povodom zavrsetka knjige “U ime Tita” njegove prijateljice iz Argentine, a tice se veoma rijetke fotografije iz njegove licne arhive koja prikazuje Amfilohija kako ponizno ljubi Titovu ruku:

“Postovani g. Djuro, radi se o jednoj, po meni zanimljivosti. Naime, moja izvesna prijateljica iz Argentine je hrvatica i poznata spisateljica, kako istorijskih romana (iz argentinske istorije) tako je dosta pisala i biljezila o hrvatskoj dijaspori u Argentini. Velika je hrvatska nacionalistkinja (ne sovinistkinja) sto veoma cijenim kod sviju naroda ovu osobinu. Ona me je sinoc obavijestila da je upravo zavrsila sa pisanjem svog romana: “En el nombre de Tito” (“U ime Tita”), a ja sam joj odgovorio, no da bi Vama bilo jasnije, prijenecu Vam dio pisma:

“…da Ti prvo uputim sve cestitke povodom zavrsetka Tvoje knjige “En el nombre de Tito”, a ujedno da Ti posaljem prilog za nju u vidu jos jednog podatka, kako bi dopunila knjigu i ucinila je aktelnijom i samim tim – zanimljivijom: naime, radi se o osobi koja je preuzela (od mene) da vodi Pravoslavnu Crkvu u Argentini, a to je osoba koju sam ja promovirao u Argentini, tada kada tamo bejah, no sada je sve krenulo po drugom… ta osoba je pocela da “pokrstava” Katolike po Argentini, a sto Ti dostavljam link i tekst – vijest ispod, radi se o crnogosrkom pravoslavnom metropolitu Amfilohiju, koji je Titov pitomac, jer je Tito svojedobno bio glavni organizator u kadrovskom odabiru Srpske Pravoslavne Crkve, a ovaj sada Buenosaireski metropolit iz Cerne Gore, njegov kadar. Ja ti sada dostavljam dokumenat – fotografiju (to je rijetka fotografija iz osobne arhive) gdje se vidi, kako taj metropolit Amfilohije, cak i ruku Titinu ljubi – jednom recju: slika sve govori!

Pisi mi da li mozes u svoju knjigu umetnuti i ovu za Argentinu veoma rijetku zaniljivost!?

Srdacan pozdrav!”
Mitropolit Amfilohije koji je u crkvi Svetog Save u Buenos Airesu krstio Anu Mariju Matas, koja je iz rimokatoličanstva prešla u pravoslavlje, u znak pokornosti, kao mladi monah ljubi ruku druga Tite (uz prisustvu Jovanke Broz – Titine supruge) sto je dokaz da je Tito u Srpskoj crkvi vodio kadrovsku politiku (i selekciju) – zato je sada njegov pulen Amfilohije, poglavar Srpske crkve u Argentini.

Slaviša (Lekić) s. r.

Bivši sveštenik SPC u Argentini

(a danas pripadnik CPC – Crnogorske Pravoslane Crkve)

http://www.montenegro.org.au/

24 KOMENTARI

 1. Jasno je da na slici nije sadasnji Mitropolit.
  Cinjenice ne govore u prilog “objavljivacima” ove “eksluzivne” fotografije.
  Zbog cega i Skala ne objavi demanti…..jbg..natrcali ste,neprofesionalno…..dogadja se…..zakrvavile su se Dubravki oci…..a ono ćorak.
  Ponasate se kao tabloidi od kojih se deklarativno zgrazavate.

 2. LJUBI RUKU LJUBI RUKU ČEKAM TE RISTO IMAŠ MJESTO PORED MENE U PAKLU GORJET ĆEŠ SAMNO I NIKADA TI NEĆE BITI HLADNO !!!

 3. Poznato je da u svakom RATU prvo pogine ISTINA.
  Tako je i u RATU 90-tih mitropolit Amfilohije poginuo u svojim ISTINAMA.
  Gospodine Mandiću pitam Vas iako znam odgovor,
  za koga ginete vodeći medijski RAT sa ovom ISTINOM.

 4. Kakav je ovo crno bijeli svijet. Ova crna vrana i maršal kome se svijet poklonio na posljednjem ispraćaju.
  Bravo za ovu sliku koja vranu otkriva u svim njegovim “istinama” i političkim djelovanjima.

 5. Mnogo je slicnih slika iz proslosti mnogih targicnih likova iz nedavne proslosti. Ja iimam snimak i sliku Mila Djukanovica pred rat devedesetih. Ova sliak Amfilohija i Tita je djecja igracka u odnosu na Mila i njkegovo drustvo koje je volio i ljubio devedesetih. A Novak Kilibarda? Takav se vise nece roditi, u nijednoj naciji na svijetu.

 6. “…Po­je­di­ni me­di­ji u Cr­noj Go­ri ju­če su ob­ja­vi­li fo­to­gra­fi­ju i tekst u ko­jem se go­vo­ri da mi­tro­po­lit lju­bi ru­ku Ti­tu. Ko­or­di­na­tor Prav­nog sa­vje­ta Mi­tro­po­li­je cr­no­gor­sko-pri­mor­ske, pa­roh pod­go­rič­ki, dr Ve­li­bor Džo­mić ka­zao je „Danu“ da se ra­di o fo­to­gra­fi­ji iz Grč­ke, sni­mlje­noj 1956. go­di­ne pri­li­kom Bro­zo­ve po­sje­te ta­mo­šnjoj kra­ljev­skoj po­ro­di­ci na Kr­fu, to­kom iz­le­ta auto­mo­bi­lom do mje­sta Pa­ljo Ka­stri­ce i po­sje­te sta­rom vi­zan­tij­skom ma­na­sti­ru. Na fo­to­gra­fi­ja­ma se vi­di li­ce u man­ti­ji, ali to ni­je mi­tro­po­lit Am­fi­lo­hi­je jer je on u to vri­je­me imao 18 go­di­na i bio je u Be­o­gra­du u Bo­go­slov­skoj ško­li.
  U Mi­tro­po­li­ji uka­zu­ju da su me­di­ji ko­ji su pre­ni­je­li vi­jest da Am­fi­lo­hi­je lju­bi ru­ku Ti­tu, kao i nji­ho­vi kon­tro­lo­ri, po­ka­za­li na ka­kve su be­stid­no­sti sprem­ni za­rad ob­ra­ču­na sa cr­kvom i mi­tro­po­li­tom…” (DAN, 17. 10. 2015.)

 7. Gospon Altair-možda znate/neznate-da je Sveti Petar Cetinjski u svojim “Poučenjima “- kazao:”KONOP VEŽE KONJE I VOLOVE,A POŠTENA RIJEČ VITEZOVE”! Koliko uvžavate->>(rekao bi da)<<-Svetoga Petra -toliko ste daleko/blizu istini o posjetama TITA Francuskoj u njegovoj plodnoj misji prijateljstva-koje su potvrđene na njegovoj epohalnoh sahrani u Beogradu-1980 ? Dakle-TITO je prvi put bio u posjeti Francuskoj-na poziv prešednika Republike Rene Kotia u remenu od 7 do 12.maja.1956(na kratko-da kraće nemre biti-na svega 6/šest/dana?)…?
  Drugi put TITO je bio u Francuskoj 23.oktobra.1970 kod Prešednika Republike Žorž Pompidua i Vlade Žana Šaban Delmasa!
  Treću posjetu od trane Francuski zvaničnika imao je TITO u Beogradu 12 i 13.januar.1976 kada ga je posjetio prešednik Republike Valeri Žiskar d'Esten! da li je neko bio iz Francuske na shrani TITOVOJ 1980-bio sam malen-ne sjećam se? Možda da nam vi kažete istinu-da i ne?
  Što se tiće vaše priče oko De Gola-poznata stvar:De Gol je TITA volio osobeno zbog TITOVIH odonosa sa prvim jajarom Jevrope čiča Dražom ?!! Da-da to je bila "zapreka"u odnosima između maloga de Gola(ilegalca II.svjeckog rata) i TITA Velikog uz Staljna -najvećeg prvog k-danta jedinica kojim je neposredno komandovao u ratu-istirja nije zabilježila!

 8. “Mitropolit Amfilohije koji je u crkvi Svetog Save u Buenos Airesu krstio Anu Mariju Matas, koja je iz rimokatoličanstva prešla u pravoslavlje, u znak pokornosti, kao mladi monah ljubi ruku druga Tite (uz prisustvu Jovanke Broz – Titine supruge) sto je dokaz da je Tito u Srpskoj crkvi vodio kadrovsku politiku (i selekciju) – zato je sada njegov pulen Amfilohije, poglavar Srpske crkve u Argentini.”

  “…prešla u pravoslavlje, u znak pokornosti, kao mladi monah ljubi ruku druga Tite (uz prisustvu Jovanke Broz – Titine supruge)…”
  Niko ne umije da laže kao raspop.
  Prije svega, Joža bravar nikad nije bio u zvaničnoj posjeti Argentini. U toku svog turističko-avanturističkih putešestvija po bijelom svijetu i egzotičnim destinacijama, organizovanih safarija u Nac. parku Ngorongoro u Tanzaniji i Keniji, do jahanja na slonovima u Nepalu i Bangladešu, lova na antilope u Maliju, eto, nije stigao da jaše s gaučima argentinskom pampom. Nije ga ni Francuska baš nešto poželjela. Prvi put ga je na kratko primio predsjednik Rene Koti, davne 1956. To je vrijeme kad je general De Gol bio van politike. Bili su tada zategnuti odnosi između IV Republike i Jugoslavije, zbog doturanja ratnog materijala alžirskim pobunjenicima. Brodove “Jugolinije” često su u Sredozemlju, pored obala Alžira, presretali i pretresali francuski razarači. U toku De Golove vladavine, od 1958. – 1969. god., jugodiplomatija je potrošila silan trud da utanači posjetu Joži Jelisejskoj palati. Uzalud. Veliki general nije htio da čuje za masovnog ubicu. Sa tom neprebolnom ranom Joža se i preselio u vječna lovišta 1980. Ukazala mu se za to prilika tek u oktobru 1970., ni mjesec dana prije smrti tvorca V Republike. Bio je gost predsjednika Pompidua kad je De Gol bio na samrtnoj postelji. Od Južnoameričkih država Joža je posjetio samo Brazil, Čile, Boliviju i Peru i Venecuelu. Od Centralnoameričkih – Panamu i Sjedinjene države Meksika.
  Ne znam kako raspop u liku ovog sveštenog lica u mantiji poznaje Nj.V.P. Amfilohija? Niko to ne može potvrditi sa sigurnošću, osim onaj ko želi da vidi i ono što drugi ne vide. Čak i ovo ljubljenje ruke je po blagoslovu i protokolu Crkve, kako mlada sveštena lica treba da postupaju sa visokim državnim zvaničnicima i krunisanim glavama prilikom zvaničnih susreta.
  Možda biste trebali neki put objaviti onu impresivnu sliku iz Gornjih Mrka, kad su 2008. “počeli” radove na izgradnji Autoputa Bar – Boljare. Fotograf je ovjekovječio trenutak kad “starac Fočo od stotinu ljeta”, odjeven u crnogorsku nacionalnu odoru, ponizno se saginje i ljubi ruku Gospodaru!!
  Gospodaru to imponovaše i ni malo mu ne bješe nelagodno.
  Ojhaaa!!

 9. Da oprostite-ovo “bivši sveštenik SPC”-asocira na ove današnje “tuti cvanti”-bivše članove SeKaJu se- danas s’ crkvama-ka onda kad su bili kadri ljubiti TITA ne samo u ruku-nego i u gu…? Što reći-ne pogriješti? Valan ništa-brez onu “postojanu-stabilnu-provjerenu”:”Sve se mijenja samo ne volja božija i rika asinusa-bez obzira kojoj partiji pripadao? Zato smo danas-đe nam je i mjesto-u pratnji SeKaJu se u”izviđačke grupe iz tuđije gu..”-za šaku ćentezima ..ka im preci?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].