Amfilohije protiv Mandićevog projekta: “Srpskom kućom“ Srbe trpaju u nišu!

1
Vladika Atanasije Jeftić Amfilohije Radović

Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije Radović, tokom promocije svoje knjige “Sveti Petar Drugi Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac“, kazao je da se protivi projektu tzv. “Srpske kuće“ Andrije Mandića.

“Čujem da se sad stvara neka Srpska kuća. Kao da cijela Crna Gora nije srpska kuća, pa još treba sada stvarati neku nišu, kako je rekao jedan od čelnika koji je to predvidio i za Mitropoliju crnogorsku. Predvidio je nišu za Pravoslavnu crkvu. Dakle, predviđena je, onda, niša i za Njegoša. Doduše, on je na gorem mjestu negoli u niši. Evo ga utamničenog od sedamdesetih godina do danas u zindanu onog mauzoleja“, doslovno je kazao mitropolit Amfilohije.

Prema informacijama portala UJEDINjENjE, (ne)otvaranje “Srpske kuće“ klasična je “kompenzacija“ Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića špijunu ANB-a CG Andriji Mandiću povodom solidno odigrane role u aferi “Državni udar“. Na veliku Mandićevu žalost, jedna okolnost u cijeloj njegovoj ulozi ostala je nepredviđena – zahtjev “zapadnih saveznika“ crnogorskog evroatlantskog projekta da učesnici “Državnog udara“ budu osuđeni ukoliko je je taj udar zaista postojao.

Prema dokumentaciji Vlade Srbije u koju je portal UJEDINjENjE imao uvid, samim projektom ne radi se o bilo kakvoj “Srpskoj kući“, nego o Srpskom kulturno – informativnom centru u Podgorici.

Podsjećamo, mitropolit Amfilohije podržao je proteste Demokratskog fronta u jesen 2015. godine, iako je potpuno pouzdana informacija, i iz (nekolike) “prve ruke“, da nema afirmativan stav o Andriji Mandiću. Činjenica je da je mitropolit cetinjski, preko sveštenika Velibora Džomića, redovno imao informacije iz pomenute “prve ruke“ o uvredama koje je Andrija Mandić upućivao na njegov račun. Čak su mitropolit i Mandić bili u dobranom nezboru od 2005. godine, preciznije – od kampanje za lokalne izbore u Mojkovcu, kada je tadašnji lider tadašnje Srpske narodne stranke, najvulgarnijim riječima, u pijanom stanju, vrijeđao mitropolita u jednoj kafani na teritoriji Opštine Kolašin. Sadržaj Mandićevih stavova o mitropolitu nije za javnost, odnosno za sadržaj ovoga teksta, jer se radi o uvredama iz “kočijaškog“ vokabulara.

U svakom slučaju, činjenicu o Amfilohijevoj podršci Demokratskom frontu nikada ne treba zaboraviti i uvijek je treba potencirati! Baš kao i ovaj otpor mitropolita Amfilohija otvaranju Srpske kuće. Jer, mitropolit opet ima informacije iz “prve ruke“.

Амфилохије против Мандићевог пројекта: “Српском кућом“ Србе трпају у нишу!

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]