Amfilohije: Sadašnja vlast ideološki primitivnija od komunističke

7
Amfilohije

Aktuelna crnogorska vlast u ideološkom pogledu je primitivnijeg karaktera od prethodne, komunističke vlasti, a njen odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve je politički i ideološki, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je dalje rekao kako je kroz istoriju pravoslavna crkva bila državna vjera u Crnoj Gori.

– Mitropolija crnogorska, Pravoslavna crkva, bila je državna vjera u Crnoj Gori. Tako je bilo čak i za vrijeme Crnojevića, a naročito 1503. godine kad su Crnojevići nestali i kada je posljednji Crnojević predao, na neki način, i državnu vlast, prema tadašnjim prilikama, mitropolitu cetinjskom. I onda kada je odvojena svetovna od crkvene vlasti, za vrijeme knjaza Danila, i naročito kasnije za vrijeme kralja Nikole, Pravoslavna crkva je ovdje bila državna. Sve druge vjere su bile priznate, imale su ista prava, ali je Pravoslavna crkva bila državna vjera – rekao je Amfilohije za Dan.

On je naglasio da je ta crkva sada van zakona.

Dalje podsjeća da su u Crnoj Gori uspostavljeni temeljni ugovori sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom zajednicom, sa Jevrejskom opštinom, koja se prvi put u istoriji pojavila, što je, smatra on, dobro.

– Jedina crkva koja do sada nije udostojena da se između nje i nove države uspostavi jedan zakonski, normalni odnos, jeste Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija. Razlog za to nesumnjivo je ideološki, politički – smatra on.

Dan

7 KOMENTARI

 1. Da bi smo i to doznali-moramo matematiku u pomoć pozvati…? Jerbo u potnjih tridest ljeta-u opticaju su “državna prebrojavnja”-uz pripomoć “demokrackih dilera oliti dipleša”-po diktatu osobenije gu… koga ima više po Crnoj Gori?! Jel četnika il partizana-ostalije “nema više” -ma ni mnaje no 12.jula.1941 godine…?! Zato…”kreni kolo da krenemo”-kojim maternjim jezikom zborio..? Po popisu iz 2011.godine bijaše SRBA :178.110 veljije i malije-ženskijeg i muškijeg iliti 28,73 %?!…A prebirući ko kako zbori i čiji jezik koristi(maternji dakako?)-popisaše da tijem “problematičnijem srskijem materinjijem jezikom zbori njih 42,88 % živijeh građana brez podatka o vjeri-naciji i dr?)-iliti više 14,15 %,no što bješe na popisu SRBA..? Ali,matematika da nije mate-matika-mnogijema bi bila “zanimanje mama-motika..?)-pa tako u istom bremenu-popisu nađoše da u Crnoj Gori ima po popisu tader(2011)-ni manje ni više no tačno(veljije i malije)-CRNOGORACA 44,98 %! I tu nasta problem-koga to više ima u Crnoj Gori eli SRBA(četnika?)-eli CRNOGORACA (partizana?)? I ispade-pusta “matematika” da SRBA ima 28,73 % + 14,15 % = 42,88 %(mama rađa-a da no?)..?! A, da CRNOGORACA ima 44,98 – 14,15 %= 30,83 %..(more da bidne-da gi fali onije iz epruvete..)-koji su izašli na sporedni izlaz..zarad osobenije gu…?!…Što mi rekli stari ljudi-nije do POPOVA-(Rista-Mihaila-Bodina i ostalije obadalije popova..evo brezmalo tridsest ljeta..od planina pa do mora od Ulcnja do Novoga.. jerbo oni od vazde krste manite ovnove-jarčeve..?)-NO JE do onoga što se meće mimo EPRUVETE-onamo će se se meće-od kad je svijeta i vijeka…?

  Nagradno pitanje glasi:koga ima više u Crnoj Gori (četnika oliti partizana ili onije trećije/nevinije?/)-po vjeri-ideologiji-jezuku-narodnosti i ostaloga “ića i pića” te se konzumira-u potnje tridest ljeta..?

 2. Ovaj crnogorski taliban, Ajatolah Amfilohije Radović nije objasnio kako je od Pravoslavne crkve nastala Srpska crkva ,sam sebe demantuje ,prvo je naziva Pravoslavna a onda odjednom Srpska crkva.
  Neka malo objasni kako je nastala crkva Sv.Nikola u Kotoru i što je bilo prije nje,ko je i zašto izbacio Katolički oltar iz crkve Sv.Luke u Kotoru, ko je i zašto izbacio Katolički oltar iz crkve Sv.Neđelje u Kamenarima,ko je i zašto napravio kopiju stare Njegoševe kapele na Prčanju ,mnogo toga ko je i zašto, crnogorski Talibanu !!!

 3. Ružno je kada se svjetovna i duhovna vlast miješaju jedni drugima u posao. Henrik VIII je zbog toga otišao prezren u istoriju. A Balkan? Ako me sjećanje dobro služi prvo su došli POPOVI zatim TOPOVI i na kraju LOPOVI. Je li tako bilo devedesetih? Svi su oni JUDINI sinovi.

 4. Davno je poznato da CAVALI i BOVI-nijesu bogom dani da vladaju-no da tegle ili da se jašu?! Kažem ja sebi..da se ja pitam- doveo bi ASINE da CAVELIMA i BOVIMA vladaju -jer jedino ASINI mogu NJIMA vladati..?! Slika potvrđuje-pravilo ko i na koji način demokracki(dobrovoljno?) VLADA..? Zato nije isto u hijerarhiji VLASTI -biti tegleća ili jašuća “pokretačka snaga društva”…? Trebaće vjekovi-da na ovim prostorima ZAŽIVI demokracija..?! I Gospod je tu NEMOĆAN-zar ne?

 5. Risto Radovič nikad nije bio svešteno lice. Zna se da sveštenik miri i opraša a ova kune i proklinje i zavađa. Ne zovu ga napamet Risto sotona jer svaki ćovjek zaradi svoj nadimak. Ovaj ima desetak pravih ali mu je ovaj najbliži onom što radi kod nas. Neka ide u Beograd ali ga tamo ne vole. Pokazao je kakav je čovjek kada je svašta pričao na odar pokojnom Zoranu Đinđiđu.
  Amfilohije bi da ga vlast proglasi za državnog popa. Nega ga Srbija proglasi ali su oni pametni. Mi svoje imamo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]