Ammar Borančić: Nova vlast SPC omogućava specijalni status u Crnoj Gori

2
Ammar Borančić

Kako je najavljivao, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, uputio je Vladi izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Po diktatu Srpske pravoslavne crkve iz teksta Zakona Leposavić je uklonio članove 61,62,63, 64, što je izričito zahtijevala ekspozitura srpske crkve u Crnoj Gori. Ministar je predložio da Srpska pravoslavna crkva ne mora biti ni registrovana u Crnoj Gori. A nije bila ni do sada.

Na pitanje Skala radija da li je ovo očekivana reakcija nove vlasti i što ona konkretno znači Ammar Borančić, portparol Liberalne partije Crne Gore je podsjetio da je LP još prije izbora najavila ovakav scenario koji je bio izvjestan u Crnoj Gori, nakon što je ovakva većina, kao ekspozitura Srpske pravoslavne crkve, dobila priliku da formira vladu. Stoga za Liberale prijedlozi izmjena ovog Zakona ne predstavljaju neko veliko iznenađenje. Ono što je tužno je da Crna Gora danas predstavlja jednu klerikalnu državu u kojoj ekskluzivno pravo dobija samo jedna vjerska organizacija, kaže naš sagovornik.

Iz prijedloga ministra Leposavića jasno je da se ovakvim izmjenama omogućava praktično specijani status jednoj vjerskoj organizaciji u Crnoj Gori. To ne vodi državu u dobrom smjeru, smatra Borančić, plašeći se, kako kaže, da ovakav prijedlog urušava sva ona dostignuća koja su postignuta Ustavom i drugim rješenjima koja znače građansku i evropsku državu i državu koja pripada evroatlantskom putu.

Na pitanje da li su ovim prijedlogom ugrožena temeljna ljudska prava pripadnika Crnogorske pravoslavne crkve, odnosno svih pravoslavaca koji ne žele da budu pod okriljem SPC, portparol crnogorskih liberala je kazao da su ugrožena prava ne samo pravoslavaca nego i svih drugih vjernika u Crnoj Gori.

„Na ovakav način se  potpuno eliminišu i dovode u pitanje postojanje osnovnih prava za pripadnike Crnogorske pravoslavne crkve, ali i drugih konfesija u Crnoj Gori što nije ni malo dobra poruka za jedno građansko društvo“, kazao je Borančić.

Kako se čulo od predstavnika drugih vjerskih zajednica, oni praktično nijesu ni konsultovani kada je u pitanju donošenje izmjena ovog zakona, već su samo telefonski obaviještene da će se pomenute izmjene usvojiti. Takav nivo transparentnosti je neprihvatljiv za jedno građansko, demokratsko i društvo koje teži evropskim vrijednostima.

Na naše pitanje da li će parlament podržati ove izmjene, ako znamo da u vladajućoj koaliciji imamo Crnogorce, koji kažu da će braniti suštinske i temeljne intrese Crne Gore, i da li je CPC jedna od tih vrijednosti, Borančić je odgovorio da bi CPC trebala da bude jedna od temeljnih vrijednosti, ali se plaši da za vladajuću većinu ona to nije.

“Koliko smo viđeli iz njihovih istupa poslije izbora, naročito Građanskog pokreta URA koja se predstavlja kao predstavnik crnogorskih interesa u novoj vladi, oni su spremni  na svaki kompromis radi zadovoljenja nekih svojih partijskih i ličnih interesa, tako da se plašim da će bez ikakvog problema i ovakve izmjen Zakona o vjerskim organizacijama bez problema proći na Skupštini CG”, mišljenja je naš sagovornik.

Što se Liberalne partije tiče, kaže on, do kraja će nastojati da istraju na onome što je nihov program, što je zapravo temelj građanske i moderne CG i da pokušaju da zaustave ovaj val primitivizma i urušavanja svega onoga što je Crna Gora postigla.

Na žalost, Borančić strahuje da će nova većina zažmuriti na jedno oko i da će potpuno eliminisati bilo kakav osjećaj za pravo i pravdu osjećaj crnogorskog naroda koji bi morao da mu garantuje Ustav bez obzira na bilo čije emocije i lične simpatije.

Crnogorci, suverenisti su najavili proteste i to u doba pandemije COVID-19. Na pitanje da li će ih liberali podržati, Borančić je kazao da oni pružaju podršku svakoj inicijativi takve vrste i uvijek će biti i moralna i logistička podrška za takvo djelovanje.

Poslanik i predsjednik LP CG Andrija Pura Popović u parlamentu crnogorskom djeluje na takav način i mnogo puta je otvoreno i jedini stao na stranu onoga što je priča liberal punih 30 godina i od koje nikada neće odstupiti.

Svakako, naglašava Borančić, moraju se ispoštovati sve epidemiološke mjere, na prvom mjestu vodeći računa o zdravlju građana.

Biće prilike da odbranimo sve naše vrijednosti od kojih definitivno ne odustajemo, poručio je Ammar Borančić.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]