Ana Kasprzak: Neophodna je snažnija afirmacija ljepote, tradicije i istorije Crne Gore

0
Ana Kasprzak

razgovor sa poljskom konzulicom Anom Kasprzak

Crna Gora je jedna od najljepših država u Evropi, a možda i u svijetu.

Ima sve na jednom mjestu na toliko malom prostoru, od prirodnih i geografskih kontrasta  do bogatog kulturnog i istorijskog nasljeđa, kazala je u razgovoru za Skala radio Anna Kasprzak, konzulica Poljske u Crnoj Gori.

“Mi se obično šalimo u našoj ambasadi i kažemo da, kada  bi se ispeglala Crna Gora, bila bi baš velika s obzirom koliko imate planina”, sa osmjehom je kazala konzulica Kasprzak.

Poljska veoma podržava nezavisnu Crnu Goru i posebno je Poljacima bilo drago kada je Crna Gora obnovila svoju državu i nezavisnost  nakon toliko godina.

Poljska i Crna Gora imaju dosta jakih i iskrenih veza, a u ambasadi svi rade na tome da one budu još jače.

“Baš mi je drago što moj mandat konzulice protiče u Crnoj Gori koja je saveznik i blizak prijatelj Poljske”, kazala je naša sagovornica, odgovorna, kako je istakla, da brine za sve Poljake koji dolaze u Crnu Goru.

Njih je iz godine u godinu sve više i kao turista, ali i kao što kao biznismena zainteresovanih za nekretnine i posao.

To je zanimljiva priča, jer je Poljska dijaspora sve jača i jača u Crnoj Gori, kazala je konzulica Kasprzak.

Osim konzularnih poslova, tu su i ekonomske, političke i kulturne aktivnosti.

Kasprzak smatra da se nedovoljno, odnosno rijetko priča o tome koliko dugo postoji Crna Gora, kolika je bogata njena tradicija i istorija.

“O tome se ne zna puno u Evropi. Predstavnici Crne Gore u svijetu moraju više da  promovišu Crnu Goru i njenu nezavisnost”, poručila je poljska konzulica.

Njoj je, kako je kazala, veoma drago što može da radi u našoj državi koja se ubrzano razvija i ima veliki potencijal da bude snažna i prosperitenta država.

“Svi računamo da će njen razvoj teći brže nego do sada. Tu smo da pomognemo oko toga koliko god možemo, iskreno i prijateljski”, poručila je konzulica Ana Kasprzak.

Ona je sinoć u galeriji kotorskog Kulturnog centra otvorila izložbu posvećenu Njegoševom stvaralaštvu i antifašističkom diskursu.

Izložba fotografija pod nazivom „Borba i stradanje: Poljski građani za vrijeme II Svjetskog rata”, govori o ljubavi i slobodi, ali i borbi protiv dva totalitarna režima.

Konzulica je za naš radio podsjetila da se ove godine slavi 80 godina od izbijanja Drugog svjetskog rata, koji je počeo baš na teritoriji Poljske.

Poznato je da je Poljska veoma stradala od strane Njemačke i Sovjetske Rusije i bila jedna od zemalja koja je najviše trpjela tokom ovog vremena.

Svima je poznato, apostrofirala je Kasprzak, da su za Poljsku nakon II Svjetskog rata došla još gora vremena komunizma.

“Ovom izložbom htjeli smo da pokažemo koliko smo proživjeli tokom rata, a ipak smo obnovili našu nezavisnost, samostalnost i pokazali svijetu da smo jaka država i još jača i hrabrija nacija”, zaključila je konzulica.

sa sinoćnje izložbe

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]