Analize iz Ukrajine: Grit iz Porto Montenegra nije toksičan

0

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak demantovao medijske navode o toksičnosti grita koji je iz Porto Montenegra izvezen u Ukrajinu.

Kako je dodao, nisu istiniti ni navodi da je u pitanju radioaktivni otpad, jer u Crnoj Gori ne postoje izvori radioaktivnosti, a sve ovo potvrđeno je na osnovu nalaza Forenzičkog centra iz Ukrajine, koji su predstavljeni na press konferenciji u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

„Znamo da je kompanija Valdo Montenegro, pored Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), angažovala dva evropska instituta, koji su utvrdili da se radi o neopasnom otpadu. Tu postoji još jedna, pretpostavljam, administrativna greška, jer otpad nije iz Bijele, kako se često navodilo, već iz Porto Montenegra. On je deportovan kamionima u brodogradilište Bijela, pa pretpostavljamo da je razlog konfurzije taj što u kargo listu piše Bijela“, naveo je Mrdak, prenosi agencija Mediabiro.

Kako je dodao, u Ukrajini je u toku sudski postupak, gdje se utvrđuje da li je grit, koji je stigao iz Porto Montenegra opasan otpad.

“Ukrajinski Forenzički centar je izvršio analizu, a nezavisni sudski vještak je, nakon tumačenja analize, utvrdio da se ne radi o opasnom otpadu, već da je u pitanju otpad koji se nalazi na takozvanoj zelenoj listi. Dakle, mi kao država nismo povrijedili Bazelsku konvenciju, niti smo Ukrajinu doveli u zabludu. Što je najbitnije, CETI je imao potpuno pravo, kad je rekao da se, na osnovu njihovih analiza, tu ne radi o opasnom otpadu”, poručio je Mrdak.

Prilikom dospijeća grita, kako pretpostavlja, došlo je do toga da je grit analiziran iz ugla zemljišta, a ne iz ugla otpada.

“Ispitivali su, dakle da li je taj grit povoljan kao zemljište da se nešto sadi u njemu. Naravno, protokoli za analizu zemljišta i protokoli za analizu otpada su različiti i naravno da su došli do zaključka da taj grit nije povoljan za sadnju bilo čega”, rekao je državni sekretar za ekologiju.

Danijela Šuković iz CETI-ja je kazala da se u Centru trude da svoj posao obavljaju stručno, te da joj je drago to potvrđeno sa više adresa, posebno uzevši u obzir medijske navode.

“Mogu vas uvjeriti da smo apsolutno nepristrasni, i da tako pristupamo svakom uzorku. Uvijek smo negdje sa strane, trudeći se da radimo samo kompetentno i što preciznije. Naravno da kad radite mnogo, ima grešaka, ali uvođenjem standarda mi se trudimo da ih svedemo na minimum. Štaviše, gotovo da ih i nema, i na to smo posebno ponosni”, poručila je Šuković.

Mediabiro

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].