Anđela Ivanović: Kontinuitet brutalnog i besprizornog miješanja Srpske crkve u politiku

7
Anđela Ivanović

Crnogorska demokratska unija izražava zadovoljstvo što se lider Socijalističke narodne partije odmakao od šatora i uličnih protesta i pokrenuo akciju unutar svoje stranke u vezi prikupljanja potpisa za organizovanje referenduma o crnogorskom članstvu u Alijansi. Bez obzira na motivacije za takvu aktivnost, pozdravljamo napor da se bavljenje NATO problematikom vrati u civilizovane i demokratske  okvire.

S druge strane, svjedoci smo pokušaja Demokratskog fronta da odnos prema ovom pitanju zadrži na ulici i da nastavi anti-NATO aktivnosti uz obilatu pomoć srpske crkve u Crnoj Gori. Takva praksa, pored ostalog, predstavlja kontinuitet brutalnog i besprizornog miješanja ove crkvene organizacije u politiku. Otpor crnogorskim nacionalnim i državnim interesima je odavno postao “zaštitni znak” SPC.

Nadamo se da su i lideri DF i njihovi saborci iz crkvenih redova svjesni da takvom promocijom anti-NATO politike istovremeno šalju poruku da je negativan odnos prema Alijansi zapravo stav samo jedne nacionalne grupacije u našoj zemlji.

Nasuprot njima, na crnogorskoj političkoj sceni prepoznajemo i one otpore prema Alijansi koji, sa sve manje uspjeha, pokušavaju da se uzdrže od toga da otvoreno kažu da su protiv. Njima je priča o referendumu zapravo sredstvo da sakriju svoje pravo mišljenje o Alijansi.

Dok se u slučaju partije “Demokratska Crna Gora”  vjerovatno radi o pokušaju da se ta tema izbjegne, kako bi se sopstveno članstvo držalo u zabludi što su stvarne pozicije njihovog vođstva, to se ne bi moglo reći za DEMOS.

Kao što smo nedavno čuli, predsjednik DEMOS-a nije uspio da sakrije krajnje negativno mišljenje o Alijansi, uz optužbe da NATO provocira Rusiju “u Ukrajini, Gruziji i Crnoj Gori”?! Uz to, lider DEMOS-a je prorekao da će Alijansa prestati da postoji za dvije godine?! Nadamo se da je bar neko u DEMOS-u svjestan nekorektnosti i neozbiljnosti ovih  teza.

Prepustićemo svim pomenutima da razmisle o ovim gledištima prvog čovjeka DEMOS-a. Na nama je samo da primijetimo da, s obzirom na “blisku propast Alijanse”, referendum zaista postaje bespotrebna i skupa rabota!

Cdu ponavlja svoje zalaganje za saradnju crnogorskih demokratskih i građanskih snaga u neophodnim promjenama i reformama koje su potrebne našoj zemlji. Članstvo u NATO je, zapravo, osnova i najvažniji element reformskog napora.

Da bi mijenjali Crnu Goru treba i da je očuvamo. Promjene koje bi značile odustanak od atlanske i evropske orijentacija bi ugrozile i samu Crnu Goru.

Da li će se i kada povodom toga organizovati i referendum je legitimno pitanje.

Može se desiti, ako referendum bude organizovan, da oni koji ga danas traže, zažale što su uopšte pokretali tu inicijativu.

7 KOMENTARI

 1. što je ova na sliku LJUTA, NAMRGOĐENA, snijeg sa Lovćena joj iz očiju sipi.
  Ko joj dade ime anđeosko……….

  OVA TEMA JE VIŠE PREVRŠILA SVAKU MJERU.
  NAPUNILI STE VREĆU I BASTA !!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. …mozda niste znali-da klica mrznje najcesce i najbolje uspijeva/nice na/u zemlji natopljenoj mrznjom-onih koji samo znaju za mrznju(po vjerskim,nacionalnim,jezičkim “normativima”)<< i o njoj- najcece u monologu-da oprostite trtljaju-"da recem po vasemu…"?

 3. CDU – Christlich-Demokratische Union.
  Kuj bi sada pa ova junge dame? Nikad čuo. A vi?
  Ovaj zvučni akronim Angeline partije će povući
  crnogorske birače da masovno daju “Anđeliji”
  svoj glas na sledećim izborima.
  “O, Bože – o, Madona” – kako bi reka’ onaj
  koji nas juče sviju pozdravi sa lisicama na rukama!
  Od Boga mu zdravlje, i “da uspješno
  dokaže svoju neinost pred Sudom…”

  • Bokelju, ako bih se postavio u poziciju Srbina sa zdravim rasudjivanjem sto je kod ovih nasih crnogorskih velika rijetkost za sto ste ti i Altair najljepsi primjer, najveci trenutno srbomrzac je Vladimir Putin koji vam je starvio prst u zivu ranu. Pri tom mislim sto je Krim uporedio sa vasim Kosovom. Dao je legitimet osamosaljenju Kosova i na to se pozvao pri otimanju Krima od suverene Ukrajine. To vam je zastitnik i prijatelj? Ne treba vam neprijatelja kad su vam zastitnici ovakvi, a vi ih molim vas i dalje slavite i docekujte paradama, ljepota vas je gledat takve. Kad to vidim svaki put recem, Bog nas je veliki i sv. Vasilije ostroski vidio, te smo obnovili nezavisnost i nemamo vise veze sa ovim nebesko infantilnim narodom i drzavom.
   Do sad je bilo zabavno ovo sa Rusima i Srbima gledat, sad mi ih je lagano zao,jer ovo ih sa Kosovom stvarno boli, a i kakvi god da su bili su nekad nasi.

  • Prekinite više o srbomrscima i Skali koja ima svoj stav i svoje opredjeljeljenje. Komercijalni nezavisni medij a kome se ne sviđa brate neka sluša vaše medije srboljupce evo da rečem po vašemu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].