Andrija Lompar: Vlast u Kotoru nije uradila ništa od obećanog

36
dr Andrija Lompar

dr Andrija Lompar

Kotorska Skupština opštine ne zasijeda mjesecima, a kad će uslijediti nastavak XVI, više puta prekidane, još uvijek niko ne zna.

Gostujući u emisiji Skala radija “U Žiži“, prof. dr Andrija Lompar, predsjednik OO Socijdemokrata Kotor je kazao da je jedna od tema nedavnog sastanka koji su imali bila posvećena situaciji u Kotoru.

Na žalost, kazao je on, SD nema dovoljno informacija što se dešava, jer njihovi odbornici više mjeseci nijesu bili pozivani ni na kakve sastanke.

Čuju se razne pretpostavke po kuloarima ili na blogovima, ali nema pouzdane činjenice na osnovu koje bi se mogle bazirati neke buduće aktivnosti SD-a, jasan je Lompar.

On se prisjetio gostovanja u Skala radiju na početku mandata ove vlasti i prognoza koje je tada izrekao.

“Na želost, neke od prognoza se obistinjuju. Prvenstveno ona da vlast nije formirana na programskim načelima i sličnostima. Ona je formirana sa ciljem da se ruši bivša vlast, a ne da se nešto novo gradi, a kada vam je to preduslov, onda je jasno da tu nema ništa obećavajuće”, naveo je on.

Pored toga, kaže Lompar, evidentirali smo i neiskustvo i nedostatak kadrova postojeće vlasti.

“To sve sad rezultira stanjem u kojem smo. Troši se resurs koji je jednako bitan i za opoziciju, jer se ništa ne radi”, kaže Lompar.

On smatra da se, i ono što se radi, radi mnogo gore nego što je to radila prethodna vlast.

Još jednom se potvrđuje princip da se mnogo lakše boriti za neke stavove i principe, nego ih poštovati u praksi, kaže Lompar.

“Ova vlast je, dok je bila opozicija oštro napadala partijsko zapošljavanje, nepotizam, koji su oni sada doveli do savršenstva. Bukvalno, suprotno svemu onome zašto su se zalagali u predizbornoj kampanji. Bili su puni priče da se odlučuje o Kotoru u drugim centrima, a oni su”, smatra Lompar taj odnos usavršili i doveli do vulgarnosti.

“Baš kao i poštovanje pravila i pravnih akata i propisa, na što se sadašnja vlast, a tadašnja opozicija, krajnje kritički odnosila u predizbornim porukama, a danas ignorišu i zakone i pravila. I to su doveli na isti nivo kao i sve ostalo”, smatra on.

Lompar smatra da je ispravan stav koji SD njeguje, a  odnosi se na priliku koju je vlast dobila da se pokaže i odradi svoje programske ciljeve u okviru povjerenog mandata.

Po njemu bi SD bila radosna da se nešto uradilo.

“Podržali bi sve korisne i dobre projekte u njihovu realizaciju. To se na žalost nije dogodilo, pa danas nije jasno da li se i kada održati sjednica SO. Kada će se sazvati i o čemu će se odlučivati na njoj? Čekaćemo da vidimo kakav će biti rasplet događaja pri čemu”, kaže Lompar njegova partija drži otvorene oči.

Oni žele da ne ne urade bilo što što je samo u interesu Socijademokrata, već samo ono što je prvenstveno u interesu grada.

Na pitanje da li SD ima pravo da čeka i da ne preduzima ništa dok se vlast ovako ponaša, prvenstveno zbog činjenice da su birani od strane građana da zastupaju njihove interese, šef OO SD-a je odgovorio da se to pitanje može posmatrati i iz drugog ugla.

“Možda imaju pravo da čekaju, jer je koaliciona vlast dobijena na prethodnim izborima. Njima su date te četiri godine da je sprovode. Doduše, na osnovu predizbornih programa, ali ne da je ovako sprovode. Prošle su dvije godine. Mi ne vidimo da su oni bilo što od svojih predizbornih obećanja ostvarili. Odložena su rješavanja bitnih razvojnih projekata u Kotoru, poput zaobilaznice, podvožnjaka, uspinjače do San Đovanija, parking prostora, rješavanja saobraćaja ukupno. Ignorišu se i pravni akti na kojima je bazirano funkcionisanje, mala i srednja preduzeća nijesu dobila podršku, što bi voljeli da se dešavalo pa bi i mi tu davali podršku, decentralilacija nije sprovedena niti na neki način imamo oživljavanje mjesnih zajednica. Opštinske razvojne agencije koju su obećali nema, opštinskog ombusmana nema. To su sve projekti koje smo bili spremni podržati a koje su činioci sadašnje vlasti naglašavali u predizbornoj kampanji. Ništa se od toga ne dešava. Mi nijesmo za vanredne izbore svaki čas. Smatramo da je stabilnost u gradu vrlo bitna. Da treba onaj koji osvoji vlast da pokaže i tu svoju odgovornost prema tome i nešto uradi, da mu treba dati vremena da nešto uradi”, kaže Lompar.

“Dvije godine je dovoljno vremena da se vidi da to ne ide u pravom pravcu. To treba da vide glasači i treba im dati vremena. Ne možete odmah doći i postavljati klipove u točkove, bacati prašinu u oči, pisati saopštenja radi saopštenja, pokretati inicijative radi inicijative. Mora se dobro vidjeti da li se realizuje obećano, pa ako ne, da se na idućim izborima glas nekoj drugoj opciji. To je nešto što je realno i što bi trebalo da funkcioniše. U slučaju kao što je ovaj sada, ukoliko se nastavi paraliza funkcionisanja vlasti, odnosno, ukoliko  će vlast da se održava samo da bi se održavala, svakako da onda imamo odgovornost da pokrećemo neke inicijative”, kaže Lompar.

On misli da sadašnja vlast u Kotoru troši svoj politički potencijal, koji je nesumljivo imala.

“Troše ga nizašto. Jednostavno, potrošiće se i to će biti bez nekakvog efekta. On misli da i stariji političari koji su bili u SDP-u u SNP-u na neki način troše kredite koji su stvorili. Oni to vide i zbog toga su dužni da i sami nešto urade”, smatra Lompar.

Na konstataciju da se ne primijećuje da je interes kod vladajuće koalicije prvenstveno Kotor i pitanje da li je to zbog činjenice da su nespojive ideologije, ukoliko više uopšte postoje, ultra lijevih i ultra desnih koje tvore vlast u Kotoru, Lompar je kazao da jeste problem kada se dijametralno suprotne partije udruže oko nečega, u ovom slučaju oko rušenja bivše vlasti.

“Mislim da u Kotoru ta neka ideološka politička matrica, nacionalna, vjerska ili bilo kakva nije opredjeljujuća. Ona dolazi iz centrala, iz vrhova partija i onda se to spušta na niže nivoe, do opština i to je ono što sam kritikovao. Svi su napadali DPS i SD i predhodnu vlast da se ne odlučuje u Kotoru, nego u centralama, a bukvalno sada ti najštetniji elementi koji se pojavljuju u međusobnim odnosima partija koje su na vlasti u Kotoru i opštinama đe oni imaju vlast, upravo dolaze iz centrala. Jasno je da postoji ideološki problem među njima i da se on prenosi na niži nivo. To svakako treba izolovati i posvetiti  se lokalnim problemima u lokalnoj vlasti, a prepustiti ideološke probleme centralama za vođenje državne politike i vlasti na državnom nivou”, siguran je Lompar.

36 KOMENTARI

 1. Predlažem adaptaciju predstave “Ko to o Kotor” pa da vidimo ko to ponovo o Kotoru. Glavna okosnoca predstave treba da bude kultura i to u liku sekretarke….pa da vidimo ko je sto ucinio i kako.

 2. Profesore, tako ti profesure, ne licemjeriši! A šta si to ti za vrijeme svog ministrovanja doprinio Kotoru? Ništa! Njičevo. Nothing. Nulla. Niente. Prstom nijesi mrdnuo da Kotor dobije sredstva za Obilaznicu.
  Danas bi Maja i Pura mogli isforsirati Obilaznicu.
  Na našu sveopštu žalost, to se neće desiti.
  Fotelja i lične privilegije su ispred svakog javnog interesa.

 3. …da,u povodu 30.godišnjice ABlejalice-kontrarevolucije 1988/1989 godine-dade najviše ORDENJE nVO “Marica i Ivica” iz Starog grada-ulica BIŽANTO..za epohalni poduhvataj “šoto braco” sa/za… demokrtičnom Jevropom XXI stoljeća…kad su uveli u Jevropu “Jevropski Kotor”-sa ulica i pjaceta..koji danas PERJANIČI-svojim epohalnim razvojem…”od Šuranja do Pazara-Turskije Veriga i nase-use-podase.. do Platamuna-Deripaščadi..pa do u Solila i Kavč-sa pogledom na Lovćen-25 kanicu via Veljega vrha-Velinića i do “Manite rupe”-Bunovića..Vardara i Dvrsnika ..svuđ je naša PODANIČKA(u potnje tri decenije!) općina Kotorska-brez imovine-sa pravom ,uz nadoknadu,korišćenja…e bo?

  • U tom silnom nabrajanju toponima, zaboravio si
   austrijsku tvrđavu Vranovo Brdo iznad Dražina Vrta.
   A gledaš je svakog jutra sa finestre.

  • ..e,se naš Ljubo…javlja iz tuđije nabigu.ica..po liniji podaništva..”druže suvereni-mi ti se kunemo dok te ne ispratimo-ka tvojega predhodnika TITA”…? To je vama dražni Ljubo vaša borba(tridestgodišnja!) dala da imate okupatore..za idole…s’koljena na koljeno obiteljsko(ka mantenjute!)-dražni Ljubo!!!

 4. Kome ti pričaš profesore. Vidiš da je u Kotor ostao sve ćutuk do ćutuka.”Otišo je svak ko valja neko vani a neko ka nebu ostala je samo fukara I raja I ti snjima na bijelom lebu”

  • Dobro jutro Zalivu pod raganom bure, dobro jutro Skali.

   Sve je vise mraka i sve manje svjetlosti, kako i biva u ciklusu godisnjih doba, pa i zivota.
   Disperan sam vizijom buducnosti ovog lijepog komadica Svijeta, a moze biti i da grijesim. Volio bi da grijesim, makar zbog mladosti koja tek pocinje da zivi.
   Andrija Lompar je moja generacija. Nedostizno inteligentan covjek za veliku vecinu! Kod normalnih ostavlja utisak ponosa sto je Kotoranin. Kod nedovrsenih zajedljivaca zahuktava komplekse, kao ova bura jutros more.

   • …”treća srećna-sanacija tunela Vrmac”-kad nas je “strefilo”…da,od predračuna 6,5 meleona eurića-konačni obračun poskočio na brezmalo 13 meleona eurića…i bome pasa na “Plavi Dunav”-da sluša Štarus-a..ŠTRABANT-a…o trošku prevarenog naroda-od ovije istije “pametara-PIONIRA”- “Marice i i Ivice”-siječnja…1989 godine po pjacama i pjacetama-u ulicu “BIŽANTO”..iz koje su potekli kotorski borci”-za spas srpstva i kosova”…učeći u “školama”-da su i Bokezi-Bokeška brigada-spašavala oslobađajući Kosovo i Metohiju..1944/1945 godine…od Balista i Njemaca..do DRENICE i još dalje..Bolje da izgori “selo”-nego običaji..Bokeške naravi?

    • A gdje si Ti bio kada je Mato Petrovic narodu u Djakovici i Peci
     drzao govore, da ne spominjemo
     kada je svojim rukama gurao
     topove pred tvrdjavom Ledenica , iz koje su svabovi zasipali uraganskom vatrom.
     Ti si se mozda u menzi gurao za
     marendu!

     • …kako Bokeška brigada-pristigla iz Ercegovine..sa Zubaca-iz sela Konjskog-i ćera li ćera nizastranu švabove…od 18.studenog pa na dalje put Risna…i dalje put Kotora-đe ste”arivali-tvoji”…na svetoga Arhanđela-apostoola…21.studenog.1944 godine

     • Znaci ucestvova si u trci magaradi,
      od Trojice do Kotora ?!

  • …puta tri puta reparisani tunjel VRMAC…”iza vuka i lisica fuka…”?

 5. 3,14! SD…? ovaj otrovni derivat štetočinskog SDP-a, gori je danas daleko više i od samog izvornog materijala od kojeg je uamebljen.
  Dovoljno je pomenitu da im je šef strančice i aktuelni Spiker parlamenta – krivokletnik! I to ne krivokletnik bilo kakav – “ko dalje pljune”, nego krivokletnik pred Sudom. Krivo se kleo, “upozoren, opomenut”, da ŽICG nije plaćao njihove stranačke terevenke u RAMADI!! U NORMALNOJ državi za krivokletstvo pred sudom ide se u karaklak. I kmet i spahija.
  Napisah “normalnoj”.

  • Koliko frustriranih umobolnika hoda slobodno Kotorom! Koja količina bijesa” UAMEBLJENOG” kompleksa!Vjerovatno nijesi postigao ništa u životu.No to nije ništa značajno za okolinu.Značajno je što nijesi čovijek i što si spreman na zlo. Pozdrav za gospodina Lompara

   • Toto-loto, što si se smot’o,
    Braneći danas SD i krivokletstvo pred sudom, čovjeka koji je kao ministar saobraćaja “zaboravio” “vodu i struju” na Autoputu, ti zaslužuješ samo – prezir.

    • pa nije Andrija radio projekat no ovi milovi a on samo potpisao…ipak je Andruja doktor potrosnje maziva na parnim kotlovima

 6. Sto je sa Ramadom i slicnim rabotama…ni tih parstotina eura niste spremni potrositi …
  Sta je s 5.6 miliona eura koje ste iz naseg djepa poklonili arapima..vjerujem da niste dobili ni centa?
  Sto je sa aerodromom i 25miliona casha …smijete li se bar ovde drzati do sad izgovorenih parola ili ce te kao i vazda cutati
  .. itd itd

  • za politicku SD analizu je pogodjen cilj onima koji ne zive u Kotoru…. to ti je isto kad potopis brod pa analiziras sto si morao uraditi da ne potone ali od tog nema vajde

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].