Andrija Popović: “Jugopetrol” je društveno neodgovorna kompanija od 2002. godine

7
Jugopetrol Kotor

O Jugopetrolu u Skupštini Crne Gore

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na dnevnom redu su bila poslanička pitanja i odgovori.

Povodom mogućeg preseljenja Jugopetrola iz Kotora u Podgoricu, poslanica Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragičević pitala je ministra ekonomije dr Vladimira Kavarića: “Što je vaše ministarstvo preduzelo u vezi nagovještaja preseljenja uprave Jugopetrola iz matičnog grada Kotora u Podgoricu, te zamjene poslovne zgrade u Kotoru za poslovni prostor u Podgorici”?

U obrazloženju, poslanica Dragičević je kazala da je od sedmog mjeseca ove godine počela priča oko preseljenja Jugopetrola iz Kotora u Podgoricu.

Ona je naglasila da je na sastanku čelnika opštine Kotor sa predstavnicima Vlade Crne Gore  decidno izneseno od strane svih učesnika da preseljenje kompanije Jugopetrol AD Kotor nije interes Kotora, a  ni Vlade Crne Gore.

Čak je bilo rečeno da Vi, kazala je Dragičević ministru ekonomije  preispitate ugovor koji je zaključen izmedu Vlade i Helenic Petroleuma.

Ona je ministru Kavariću kazala da je dobio pismo od gradonačelnice Kotora u kome ga je podrobno izvjestila o istorijatu Jugopetrola i razlozima zbog kojih ga ne bi trebao seliti iz Kotora u Podgoricu.

Tu je i pitanje dalje egzistencije radnika zaposlenih u Jugopetrolu od koji će, kazala je Dragičević mnogi ostati na ulici.

Građani Kotora i Boke Kotorske,  i svi dobronamjerni gradani Crne Gore su ogorčeni, zato molim da mi date dobar i pravi odgovor sa posebnim osvrtom na ispunjenje obaveza Helenica pa ugovoru iz 2002, godine, jer ukoliko nisu ispunjene sva obaveze Helenica, mislim da slijedi vrlo ozbiljan Vaš potez i obrazloženje zašto se to nije pratilo i ranije, nego se tek sada otkrilo, zaključila je Ljerka Dragičević.

Poslaničko pitanje ministru Kavariću uputio je i predsjednik Liberalne partije Crne Gore Andrija Popović.

On je pitao: “Što je država Crna Gora, preko Ministarstva ekonomije uradila da spriječi najavljeno preseljenje sjedišta kompanije Jugopetrol iz Kotora u Podgoricu, što bi bilo pogubno po njihove ranike/ce, gradane/ke i Opštinu Kotor”?

Popović je kazao da je Jugopetrol od privatizacije 2002. godine društveno neodgovorna kompanija i podsjetio da je Jugopetrol bio 100% vlasnik vaterpolo kluba Primorac.

Jugopetrol  2005. godine vlasnička i upravljačka prava nad Primorcem nije nikome vratio i ostavio je jedan od najvećih klubova ex Jugoslavije na ulicu.

Popović je poručio Kavariću da ne misli da će Jugopetrol, ukoliko pođe iz Kotora tek onda početi da vraća Kotoru.

On je podsjetio poslanike i ministra Kavarića na značaj Jugopetrola koji je osnovan 1947. godine i koji je predstavljao zamajac razvoja Kotora i Crne Gore.

“Ipak, i pored svega, ako država to želi ima načina da spriječi preseljenje Jugopetrola u Podgoricu”, kategoričan je Popović.

Ministar ekonomije Kavarić je kazao da je Vlada ekstremno nezadovoljna ovakvom odlukom Jugopetrola po više osnova.

“Počev od toga da je u pitanju brend koji je vrlo jako, precizno usko vezan za kotorsku opštinu, a drugo što neko ko je strateški partner Vlade oko takvih odluka treba sa njom da se konsultuje. Sa aspekta Vlade ovo je jako nepoželjno ponašanje”, rekao je on.

Kavarić je kazao da su vođeni razgovori sa Jugopetrolom, pravnim savjetnicima kompanije i ambasadorom Grčke.

Sa formalnog aspekta, kazao je Kavarić ne postoji mogućnost da se spriječi preseljenje Jugopetrola.

On je poručio da je sada najvažnije sagledati što u ovom trenutku može da se uradi.

Skupština akcionara još nije donijela odluku o eventualnom preseljenju, a Ministarstvo ekonomije će iskoristiti sve mogućnosti da se vidi da li je nešto preostalo što bi moglo da se uradi sa opštinskog, državnog ili bilo kojeg drugog nivoa, a što je u skladu sa zakonom.

Poslanici Dragičević i Popović su mišljenja da treba preispitati ugovor za čiji raskid su se stekli ozbiljni uslovi .

Tim prije što nije urađena neophodna dokapitalizacija, što je bila ugovorna obaveza, a investicije i socijalni program su se finansirali iz sopstvenih sredstava, što direktno krši ugovor.

7 KOMENTARI

 1. Ljerka i Pura su koalicioni partneri DPS, pa ih oni sada pitaju, kobajagi, sta treba da se ucini ? smijesno . pa oni su sa njima prodali jugopetrol, i napravili takav ugovor.
  sve je ovo bacanje prasine u oci?
  a neka ide ono JUGO, pa da stavimo MONTEPTROL

 2. Ovo nam je nasa borba dala…..
  Zavrsnii cin naseg grada je mozda ono sto je rekao jedan covjek: Neka se izlije betonska ploca sa Pestingrada do na Vrmac. Nismo bolje ni zasluzili.

 3. Molim,sve dobromisleće sugrađane,da se ne iscrpljuju na ono što je bilo,jerbo bilo je svega i svačega-a poštenja po najviše? I koje nije eskaliralo-naprotiv? Samo je došlo do dehidracije i potonje kapi znoja-prosute za prosperitet naše lipe domovine “montenegro eviva”-koja je arivala evo više od 25 godina-u naše krajeve-kao kamelija u Stoliv- iz Japana prije mnogo stoljeća…A m i n/A m e n -gospode?
  Da nisam bia,u “bili svit”nigda nebi sazna što je to demokracki centralizam-demokrtsko pravo obezpravljenih-prevarenih,a nasamarenih na adekvatan način-dobovoljno-po Jevropskim uznacama?
  Tamo u tuđini,san sazna-kako ćovik može da osiromaši-ako kojim slučajem ostane brez oči-kod oči-iliti brez uši-a kod uši(nisu u pitanju ni uši ni stidne uši?)’!
  Tamo sam vidia-da ljudi-slobodno rade i razmišljaju svojom glavom i napreduju u poslu-struci i znanju(zanje je imanje?) ?! “Tamo daleko”(bilo)-u kršteni svit,nije nikakovo čudo-da ,recimo ,grobari(đorđini) mogu da napreduju do nivoa vlasti,ličnog i državnog biznisa-a mnogi u tim napredovanjima,imaju toliko slobode i kreativnosti -da isti,recimo,ti grobari-s’vremenom mogu postati i, kumovi-pri otvaranju privrdnih objekata-oliti spuštanja-porinuća u more-rijeke novih brodova?
  Možda je ćudno,što vi o ovim stvarima(kumovima-kumovanjima)pričam ,u jeku kampanje-spašavanja “porinuća “Jugopetrolja” u riku Moraču-u ekspanzionističkom “prevođenju” voda Bokokotorskog zaljeva u Bojanu i dalje Moraču(prostoproširena zona “morsko dobro-Maini Budva be be?) i prema perspektivnom Ševeru-brez kojega danas,sjutra,prekosjutra neće biti razvoja t u r i z m a-kao nas danas pripade u TV kamere: ministar od turizma i ruralnog razvoja”montenegro eviva”-gospar Bane Gvozdenović,bivši derektor poštijera “montenegro eviva”?

  Čudno je,što ovo potežem-vežem za grobare(đorđine),jer me jako boli-što mi previše pričamo o mrtvim stvarima-“počivali u miru”-a našu budućnost i budućnost nadolazećih pokoljenja-djela sude,”bacamo uzapećak”-pa tako na ovom i drugim portalima-malo ili kami niko ni slova o našim kumovima-koji su u potonje dvije godine spuštili u Kinesko more-uz neslomljene boce katunske rakije-tri četiri broda-nova novcata-koji pizaju jedva 120-130 melona dolora-ili manje od 100 meleona eurića-nota bene svaki dan u godini-sem neđelje -zarađuju nešto manje od 10 iljada dolora(jedino što se nezna-esu li to amerikanski ili knadski dolori?)?
  Zato ve,na ultimu, i pitam:…kome i zašto treba ova priča oko “Jugopetrolja”? Ja mnim(?)-oprostite im,ali im ne zaboravite-“što su izgoreli ka vladika za Lesendrom..”?

 4. …da je “Jugopetrolje” podato-posto zasto-uz plus darovnih 16.meleona maraka(eurica) koji su se zatekli(slucajno ?) na dan prodaje na račun ove kotorske firme! Ali je tragedija “na hiljaditu”-zagovarati-gubiti vrijeme-pred TV kamere i “ubjedjivati siroke narodne mase” da nije niciji interes “presekavati” “Jugopetrolje” u Podgoricu! I da stvari budu na kvadrat-gore,lijepo gorenake pise,da je Kavaric kazao:
  -“…da su vodjeni razgovori…..i sa ambasadorom Grcke(ja mnim sa vlasnikom “Jugopetrolja”-predstavnikom drzave Grcke!)”;

  -“Sa formalnog aspekta kazao je Kavaric ne postoji mogucnost da se sprijeci preseljenje “Jugopetrolja”(a ja pitam:ko je lud da se sprijeci “novo zaposljavanje -udomljenje”:clanova i saboraca “crnogorske vlasti” nastanjenih u Podgoricu-ka nas Rale i ostala kompanija?)”;

  -“…On je porucio da je sada najvaznije sagledati sto u ovom trenutku moze da se uradi.”?
  Malo vise od nista-ceif vam ispunjavaju-sebi rabotu zavrsavaju!
  Lud,zbunjen,normalan-samo u kasetu vjecnog pocijevala?

  Meni ostaje,da konstatujem-od kada ja pamtim -nikad niko se nije “vratio” u Kotor-na svoje noge i pri cistoj svijesti-brez u kasetu ?
  Spavajte mirno-bezbrizno i sa vise samopouzdanja-ne vjerujuci usima-nego ocima..”! Oko vi zrcalo”?

 5. Nažalost, soli na rep, ali…. eto…. trudili smo se….. nije išlo…..zakon…. itd….
  SPRDNJA !!!!!!!!

 6. Svaka čast i Ljerki i Puri nego im ali tamo iko iz DPS-A?Glasajte ih i nadalje evo će u Kotor izbori za predsjednika opštine.
  A sve kako čitam bolji od boljeg Jad i nevolja naša a i grđe će nam Bog dat .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]