Andrija Pura Popović: Ako smo i sport uspjeli da uvučemu u politiku, onda smo došli na najniže grane

9
Andrija Pura Popović

Crnogorski poslanici više neće moći da primaju plate a da ne dolaze na poslao. Neki su to godinama koristili, kao i brojne privilegije koje idu uz poslanički mandat, kazao je lider Liberalne partije Crne Gore Andrija Pura Popović za Skala radio. On je podsjetio da je njegova partija pokrenula pitanje izmjene poslovnika, kako bi se, po uzoru na svjetske parlamente konačno donijela odluka da odbornici koji ne dolaze na posao ne primaju punu platu i da nemaju sve prinadležnosti i beneficije koje imaju oni koji redovno ispunjavaju poslaničke obaveze. Nije bilo lako jer nije našao sagovornike u okviru parlamentarne većine, od kojih su neki imali iz raznoraznih razloga interes da ne pokreću ovo pitanje. Njima je bio interes da opozicija ne dolazi na sjednice parlamenta jer su odluke donosili brže a i nijesu bili prozivani za ono što su radili. Bojkotašima je interes takođe bio jasan i zbog toga nikome nije bilo jasno da se ovo konačno pokrene.

Popović je zadovoljan što je uspio u ime LP da ugura, kako je kazao, to pitanje u dnevni red. Konačno je prijedlog usvojen ali se lideru Liberalne partije čini nevjerovatnim da pojedine partije ovih dana emituju lažne vijesti.

Demokrate tvrde da im je oduzeta čitava plata, što nije istina tvrdi Popović. Oni kažu da su od sad volonteri, a iako ne budu dolazili imaće oko 800, 900 eura garantovanih primanja, što nije najsrećnije rješenje a ni praksa u 27 razvijenih država svijeta.

81 poslanik Skupštine CG je bio potpuno favorizovan u odnosu na 200 hiljada zaposlenih u našoj državi.

U razvijenom svijetu se potpuno drugačije gleda na nedolazak na posao poslanika. Izriče se kod njih mjera novčanog oduzimanja plata do 100% a u Austriji, Poljskoj, Portugaliji se oduzimaju i mandati. Crna Gora je najblaža po ovom pitanju, ali eto, bar je napravila iskorak. Uradili smo ipak nešto što je pravedno, rekao je Popović, zadržavajući dio nepovjerenja kada je u pitanju primjena, prvenstveno zbog političkih kalkulacija.

Tehničke vlade neće biti, DF je optužio Demokrate za veleizdaju. Demokrate ipak razgovaraju sa DPS-om a kazali su da neće nikada. Opozicija djeluje raštimovano. To je, potvrdio je svoju izreku Popović, prava politička papazjanija. Pritom, Liberali podržavaju parlamentarni dijalog koji je neophodan i koji se mora ostvariti ako se želi u Evropu.

Međutim, kaže Popović, nikada nijesam doživio u crnogorskom parlamentu da podnosioci 9. amandmana ne dođu na Zakonodavni odbor da brane svoje amandmane, što je poslovnikom nedozvoljeno, a da poslije par sati te iste amandmane DPS prihvati kao svoje. U Skupštini je čitav dan bio i šef Kancelatije EU u Crnoj Gori Aivo Orav. Išao je od kancelarije do kancelarije da pomiri a na to je uticao i Poslovnik o izricanju kazni poslanicima koji ne dolaze na posao. Popović je mišljenja da će na jesen iduće godine Crna Gora imati fer i korektne izbore, iako je jasno da će opozicija, ako izgubi ponovo kritikovati i optuživati.

Kada je u pitanju Kotor, jasno je da je UNESCO-v grad prošao težak politički period. Formirana je sada nova parlamenatarna većina pred kojom su veliki izazovi. Iako nije baš pogodno vrijeme, avgust, vrijeme  godišnjih odmora, nova skupštinska  većina mora da radi ubrzanim tempom jer se raniji parlement nije sastajao godinu dana, kazao Popović. Kotor je u zaostatku više od dvije ipo godine.

„Novi predsjednik opštine  je pun  elana, veoma je politički potkovan. Razgovarao sam ovih dana više puta sa njim i mislim da će mnoge greške iz prethodnog perioda pokušati da ispravi i mnoge projekte za kojima Kotor žudi da će se pokrenuti. Vjerujem da se nova parlamentarna većina naučila na greškama prethodne vlasti. Ne smije doći do bilo kakvog revanšizma. Mnogo je do sada Kotor zapostavljan. Svi zajedno, nova parlamentarna većina i nova parlamentarna opozicija moraju svim snagama zajedno da donesu Kotoru boljitak,  jer smo i na mapi Crne Gore u zaostatku”, rekao je Popović.

Na pitanje da li od strane liberala ima nekih uslovljavanja za neka od pozicija ili će sva pitanja rješavati dogovorom, a ne kao što da to ne smije da bude nikakav problem. Liberali neće ni u čemu uslovljavati svoje partnere u novoj parlamentarnoj većini, tim prije što je malo presotalo do novih izbora. Tražiće najbolje moguće kadrove koji će odgovoriti datom trenutku. Zahtijevaće da to budu kadrovi iz Kotora, a ne kao prije iz drugih opština, jer Kotor ima kvalifikovanih ljudi za sve ključne pozicije. Jedini uslov libarala će biti da to budu kotorski kadrovi.

Kada su u pitanju prioriteti na koje se hitno mora usredsrediti pažnja, Popović je kazao da je neophodno što prije aktivirati saobraćajne studije koje su već rađene, kako bi se riješio saobraćajni haos u Kotoru. Uklanjanje šuta ispred bivšeg hotela „Fjord“, završetak rekonstrukcije i sanacije zatvorenog bazena i sportske hale u Škljarima, rješavanje prioritetnih pitanja u Risnu i Grblju, mora biti pokrenuto i završeno u ovom periodu od godinu, jasan je lider Liberalne partije.

Popović vjeruje da će se konačno izgraditi pothodnik kod Lučke kapetanije koji je bio započet ali je od njega odustala tadašnja vlast. Kvalifikovane institucije su radile studiju o poboljšanju protoka saobraćaja i gužvi po kojima je Kotor, na žalost prepoznatljiv.

Kotor je limitiran kada je u pitanju izgradnja, jer je pod zaštitom UNESCO-a.  Ali mnogo toga može da se uradi, a godinama se ne radi. Vjerujem da smo svi izvukli naravoučenije, posebno posljednih godina vršenja vlasti od strane sadašnje opozicije.

Ono što više zabrinjava je stanje u našem vaterpolu. Veliki dugovi i neisplaćene zarade u Vaterpolo i plivačkom klubu „Primorac“. To je klub, kazao je Popović, od posebnog značaja za opštinu Kotor, odlukom iz 2005. godine. Radi se sada o privatnom klubu sa privatnim akcionarima. Bez Kotora i kotorskog vaterpola nema ni crnogorskog, što je pokazalo i posljednje svjetsko prvenstvo. Treneri ne primaju plate 80 mjeseci, a znatna sredstva se izdvajaju, preko 300 hiljada eura iz opštine na nivou godine za klub.

Pitanje je kako uticati na to da ta sredstva budu opredijeljena upravo onima  kojima su namijenjena. Prvo što treba da uradi predsjednik Aprcović je da se dogovori sa upravom Primorca i riješi Goldijev čvor.

Ako se nešto brzo ne uradi i ova sjajna generacija mladih će biti izgubljena generacija, plaši se Popović.

Raspodjela sredstava za sport je vrlo diskutabnilna. Tačnije, u prethodnom periodu sprovedene je više kako je kome odgovaralo, a ne kako treba.

Popoviću je čudno da su formirani neki novi kriterijumi koji su zamijenili one prethodne koji su pravljeni na bazi analiza i jasnih obrazloženja. Sada su to nevažeći kriterijumi, a ni oni nijesu korišćeni u prošlom sazivu Komisije za sport.

Raspodjela sredstava ne smije da se radi po partijskom ključu. Ako smo i sport u politiku  uspjeli da uvučemo onda smo došli na najniže grane, rekao je Popović.

Razgovor u cjelosti možete da slušate na www.skalaradio.com. Emisia Skalin parapet.

9 KOMENTARI

 1. Nije samo sport na stranputici
  Andrija , sjeti se najave legalizacije
  “lakih droga” i crvenih fenjera!
  O “obećanjima” dobrotske “grofice”,
  da i ne govorimo .

 2. Pura je izvanredan momak. Kao i Aprcovic. Nisu bas elokventni i obrazovani ali su dobronamjerni i siguran sam da ce zajedno sa Sudjicem napraviti cudo.

  • Mikeli obrazovaniji su od Tebe !
   Kako možeš reći za fakultetlije da su
   neobrazovani?
   Izkompleksirano zvučiš, a koju si ono školu završio ?
   Ne moš ti šut sa njima !

 3. Ko je zakuvao a zna se taj neka odmrsi.
  Neće se vječno sakrivati iza drugih ni krivih ni dužnih.
  Veliki biznismen neka se dokaže u iskrenoj emociji prema gradu i tradiciji vaterpolo sporta.

 4. Da nije bilo waterpola Pura bi sigurno bio lider Njegusa za sportske igre na čevo ravno..u disciplini bacanje kamena u vis

 5. Ti si Popovicu upravo one subote uvece digao ruku za betonizaciju obale, i gle cuda, bas taj Aprcovic koga tako ponosno spominjes pocinje uskoro da gradi zgradu u Dobrotu u blizini studentskog doma. Eto dje Aprcovic trosi elan kako ti rece.

 6. Odličan razgovor sa Purom.
  Posebno ovaj dio o pustome Primorcu.Denis neka položi račune i ako su čisti ok ,ako ne zna se sto je u pitanju.

 7. Sviđaju mi se stavovi Popovića,iako nisam politički obojena,slušala sam emisiju,posebno što je i samokritičan.Mnogo me zanima kako ubuduće sa vaterpolom i Primorcem.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]